1 milyon 100 bin şoför kayıt altına alınıyor

1 milyon 100 bin şoför kayıt altına alınıyor

access_time09 Mart 2015 11:29
TŞOF Başkanı Apaydın: "1 milyon 100 bin şoförün kayıt altına alınması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yazılı talepte bulunduk" dedi
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kayıt dışı çalışan 1 milyon 100 bin şoförün kayıt altına alınması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yazılı talepte bulunduklarını bildirdi.

TŞOF'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Federasyon, Mersin'de Özgecan Arslan isimli öğrencinin öldürülmesinin ardından şoförlerin kayıt altına alınması için harekete geçti.

Fevzi Apaydın, bu kapsamda kayıt dışı çalışan 1 milyon 100 bin şoförün kayıt altına alınması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunduklarını belirterek, "1 milyon 100 bin şoförün odalarımıza kaydedilmesi boşluğu ortadan kaldıracak" ifadesini kullandı.

Daha önce meslek odalarına kayıtlı şoför esnafının 2005 yılında yürürlüğe giren Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereğince kayıtlarının silindiğini ifade eden Apaydın, Kanunun odaya kayıt için vergi mükellefi olmak veya vergiden muaf olmak şartı getirdiğinden şoför esnafının üye olmasının yasal açıdan imkansız olduğunu belirtti.

Resmi Gazete'de 2007 yılında yayımlanan Esnaf ve Sanatkarlar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu kararında şoförlüğün "ulaşım hizmet kollarından birisi" olarak tanımlandığını kaydeden Apaydın, "Esnaf olarak değerlendirilmesine rağmen şoförlük mesleğini fiilen yürüten şoförlerin belli bir standartta eğitilmesi ve denetlenmesi de imkansız hale gelmiş, zaman içerisinde meslek standartları ve meslek ahlakı bozulmuştur. Nitekim son zamanlarda hepimizi derinden yaralayan birtakım vahşi cinayetler ve olaylar meslek ahlakının bozulması sonucu ortaya çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Vergi mükellefi olmak veya olmamanın bir mesleğin belirleyici unsuru olarak düşünülmemesi ve odaya kayıt için şart olmaması gerektiğine işaret eden Apaydın, odaya kayıt için potansiyel vergi mükellefi olmanın yeterli görülmesi gerektiğini kaydetti.

"Şehir içi taşımada şoför denetiminden söz edilemez"

Şoförlüğün, kişisel bilgi ve beceriyi gerektiren ve bedensel çalışmaya dayanan bir meslek dalı olduğunu belirten Apaydın, üyelerinde meslek ahlakını geliştirmek ve denetlemenin meslek kuruluşlarının en önemli işlevleri arasında yer aldığını söyledi.

Ticari kuruluş vasfında olan eğitim merkezlerinin meslek ahlakını ve bilincini oluşturmasını beklemenin gerçekçi olmadığına dikkati çeken Apaydın, "Denetim ise başlı başına bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle şehir içi yolcu taşımacılığında şoför eğitiminden ve denetiminden söz etmek mümkün değildir. Şoförlük mesleğine ilişkin yapılacak yasal düzenlemelerin karayolu ulaşımı ve trafik güvenliği açısından faydalı olacağı aşikardır" görüşünü dile getirdi.

Şoförlere eğitim verilmesi ve mesleki faaliyetlerin denetlenmesi için meslek odalarına kayıtlı olmaları gerektiğinin altını çizen Apaydın, "Mevcut durumda, mesleğini fiilen yapmayan, hatta vergi kaydı olmayan birçok mimar, mühendis, avukat vs. gibi meslek sahipleri, ilgili odalarına kayıtlı üye oldukları gibi, genel kurullarda seçme ve seçilme haklarını kullanmaktadırlar. Sadece 5362 Sayılı yasa ile böyle bir kısıtlama getirilmiştir. Şoförlük mesleği için getirilen böylesi bir sınırlama Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda yapılacak düzenleme ile şoförlerin meslek odalarına üye olmalarına imkan tanınmalıdır" ifadelerini kullandı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)