2000 yıllık antik tiyatrodaki otopark kaldırıldı

2000 yıllık antik tiyatrodaki otopark kaldırıldı

access_time11 Şubat 2016 12:21
Roma dönemine ait Kyon Antik Kenti tiyatrosunun orkestra kısmının otopark olarak kullanılması yoğun tepki çekmişti. O otopark tiyatrodan kaldırıldı
Muğla’ya bağlı Yatağan İlçesi’nin Çamyayla köyünde yer alan ve Roma dönemine ait olan Kyon Antik Kenti tiyatrosunun orkestra kısmı otopark olarak kullanılıyordu. Kültür Varlıkları, gelen tepkilerden sonra en az 2000 yıllık olan tiyatro içindeki otopark kaldırıldı.

Kyon Antik Kenti tiyatrosunun orkestra kısmı otopark olarak kullanılıyordu. Ayrıca tepeye yaslanmış bir şeklinde konumlanan ve evlerin arasında kalmış tiyatronun içine parke taşı döşenmişti.

Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar’ın sosyal medya üzerinden Arkeolojihaber’e gönderdiği fotoğrafa göre, gelen tepkilerden sonra en az 2000 yıllık olan tiyatro içinde otopark kaldırıldı.



Muğla’ya bağlı Yatağan İlçesi’nin Çamyayla köyünde yer alan ve Roma dönemine ait olan Kyon Antik Kenti tiyatrosunun orkestra kısmı otopark olarak kullanılıyordu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, sosyal medya üzerinden Arkeolojihaber’e son durumu gösteren fotoğraf gönderdi. Kocapınar, “10.02.2016 günü itibariyle tiyatronun görüntüsü” dedi.


MUĞLA’DA KYON ANTİK KENTİ HAKKINDA


Konum olarak Muğla Kavaklıdere İlçesi yakınlarındaki Çamlıbel (eski isimleri Çamyayla ve Belibol) beldesindedir. Bölgede arkeolojik kazı yapılmadığı için şehir hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz. Ünlü coğrafya yazarı Strabon, ‘Antik Anadolu Coğrafyası’ isimli kitabında şehrin sadece isminden bahsetmesine karşın yerleşim hakkında başka bilgi vermez. Roma döneminde kendi adına sikke bastırmış olması o dönemlerde önemli bir yerleşim olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.

Şehrin Bizans zamanında da varlığını devam ettirdiğini görüyoruz. Bu dönemde ‘Paliapolis’ ismiyle biliniyor. Roma dönemiyle tarihlendirilen tiyatrosunun büyük bir kısmı ve orkestrası toprak altında kalmış. Günümüzde tiyatroya ait olan 13 basamaklı bir oturma grubunu görülüyor. Bu şehirden günümüze ulaşan başka bir bulgu yok. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)