2016’da Hyundai fırtınası esecek

2016’da Hyundai fırtınası esecek

access_time20 Ocak 2016 11:37
Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, yeni modelleri, büyüme stratejisi, hedeflerini ve otomotiv sektörünü Otomobilsayfasi.com’a anlattı.
BERRİN UYANIK BEKAR – OTOMOBİLSAYFASI.COM / ÖZEL HABER
 
Krizlerin gölgesinde geçen 2015’i bir önceki yıla göre rekorlarla kapatan otomotiv sektörü tartışmasız Türkiye’nin en büyük ihracat ve istihdam gücünden biri. 2014’te yaşanan daralmanın geride bırakılması iyiye işaret, çünkü tüm verilerdeki artış göstergeleri aynı zamanda 2016’nın da habercisi. Peki, sektörün aktörleri bu konuda ne düşünüyor?
Türk otomotiv sektörünün yükselen yıldızı Hyundai Assan’ın Genel Müdürü Önder Göker, 195 bin adet aracın öncelikle Avrupa pazarları olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihraç edildiğini söylüyor. Araçta kalite ve güvenden ödün vermeyen Hyundai’nin yarattığı istihdamı, yüksek katma değere sahip üretimi ve ihracat geliri ile Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağladığını ifade ediyor. Yeni stratejiler ile daha da büyümeyi hedeflediklerini belirten Göker, “ Türkiye’ye destek sağlamaya yıllarca devam etmek istiyoruz” diye konuşuyor.
 

 
Peki, parlak geçen bir yılın ardından nasıl bir 2016 bekliyor Hyundai Assan’ı? Önder Göker, makro ekonomik istikrar devam ettiği sürece, otomotiv sektörünün hareketli bir yıl geçireceğine inanıyor.
Göker, 2015’te yaşanan siyasi belirsizlikler ve döviz kurlarındaki değişkenlikler sebebiyle pazarın 2014’le aynı seviyede olacağı tahmin edilirken tam aksine kazandığı ivmeyle yılı rekorla kapadığına dikkat çekiyor. Çünkü üretim tarihinde ilk kez 1 milyon 359 bin adedi gördü. İhracat 1 milyon adet sınırına dayandı ve 2015’i yüzde 12 artışla 992 bin adetle kapattı. Sektör bir başka rekoru da üretilen her 100 aracın 73 adedini yurtdışına göndererek kırdı. Aralık ayındaki kampanyaların ve uygun ödeme koşullarının etkisiyle binek otomobil ve hafif ticari araç satış rakamı da yüzde 26.1 artışla 968 bin 17 olarak gerçekleşti.
Gelelim yeniliklere, Türk otomobil severler, yeni yılda yeni Hyundailere kavuşacak mı? Yanıt en yetkili ağızdan geliyor: “Hyundai model yelpazesinin Türkiye’de en çok tercih edilen otomobili olan i20’nin, crossover gövde tipine sahip olan Active versiyonunu Şubat ayında satmaya başlayacağız. Şubat ayı ortasından ayından itibaren yeni Elantra modelimizi, benzinli ve dizel motor seçenekleriyle beraber manuel ve DCT şanzımanla satışa sunacağız. Ayrıca donanımında ve tasarımında yenilikler ve geliştirmeler yaptığımız Yeni i10 modelimizin satışına Eylül ayında başlayacağız.”
 
Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, Otomobilsayfasi.com’a konuşuyor…
 

 
HYUNDAI ASSAN VE OTOMOTİV SEKTÖRÜ  
 
-Hyundai Assan için 2015 nasıl geçti?

-2015 yılı Hyundai Assan için de son derece pozitif geçti. 51 bin adet satış gerçekleştirdik. Toplam pazarda yüzde 5.5’luk pay elde ettik. Bu doğrultuda beşinci sırada yer alıyoruz. Binek pazarındaysa 50.131 adetlik satışla yüzde 7’lik paya sahibiz ve üçüncü sırada yer alıyoruz.
Bu başarıları gerçekleştirirken geçen yıla göre perakende satışlarımız yüzde 35 oranında arttı. Toplam satışlarımız içerisinde perakende oranımızı güçlü bayi teşkilatımız ile birlikte hazırladığımız plan ve staretjilerimizi gerçekleştirerek yüzde 70 seviyelerine yükselttik. Bireysel satışları artırmak için önümüzdeki yıllarda da yoğun çalışmalar içinde olacağız.
 
-Ürün bazında Pazar payınız nedir?
-Ürünlerimiz arasında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; i10 modelimizin 3 bin adeti aşan satışla segmentinde yüzde 75’lik bir pazar payının olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye ve Avrupa pazarlarında en çok satış yapılan segmentler B ve C segmentleri olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda i20 modelimiz, hem iç pazar hem de ihracat pazarlarında önemli bir yere sahip. Tasarımı, konforu, Türk işçisinin emeğiyle ulaşılan üstün kalitesi, performansı, düşük yakıt tüketimi ve zengin donanımıyla i20 vazgeçilmeyen bir seçenek. Bunu zaten ulaştığı satış rakamlarıyla da kanıtlıyor.
 

 
2014 yılının Kasım ayında satışa sunduğumuz ve B segmentinde önemli satış adetlerine ulaştığımız Yeni i20 modelimiz, yıl içinde 22.142 adet satarak yüzde 20’lik bir pay elde etti ve segmentinde ilk 3’teki yerini korudu. Türk tüketicisinin beğeniyle karşıladığı bu yeni modelimiz aynı zamanda ihracatta da oldukça başarılı bir tablo çiziyor.
Türkiye’deki satışların yüzde 25’ine sahip olan C1 sedan segmentindeyse yüzde 13’lük pay ile Accent Blue modelimiz 13.117 adetlik satışa ulaştı.
Eylül ayında satışına başladığımız SUV C segmentinin yeni modeli Tucson ise 3.221 adetlik satışla yüzde 4 pazar payı elde etti. Aynı zamanda Tucson’a yerini bırakan ix35 modelimiz ise 2.755 adet satışa ulaştı ve bu segmentte Hyundai ‘nin pazar payı yüzde 9’a ulaştı.
 
İHRACAT AÇISINDAN BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİK
 
Hyundai Assan olarak her zamankinden daha güçlüyüz ve Türk otomotiv endüstrisinin gerçek anlamda yükselen yıldızı konumundayız. Avrupa’dan i10 ve özellikle i20 modelimize gelen yoğun talep sayesinde bu yıl planladığımız üretim rakamı olan 200 bin adedin oldukça üstüne çıkacağız. Yıl sonunda en az 195 bin adet aracımızı da öncelikle Avrupa pazarları olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihraç etmiş olacağız. Hyundai Assan, yarattığı istihdamı, yüksek katma değere sahip üretimi ve ihracat geliri ile Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Önümüzdeki dönemler için planladığımız çalışmalar sonucunda daha da büyümeyi ve Türkiye’ye destek sağlamaya yıllarca devam etmek istiyoruz
 

 
MAKRO EKONOMİK İSTİKRAR DEVAM ETTİĞİ SÜRECE, OTOMOTİV SEKTÖRÜ DE HAREKETLİ BİR YIL GEÇİRECEKTİR
 

-Sizce, otomobil sektörünü nasıl bir yıl bekliyor?
-Sizlerin de takip ettiği gibi tüm dünyanın merakla beklediği karar açıklandı. ABD Merkez Bankası (FED) yüzde 0-0,25 aralığındaki politika faizlerini yüzde 0,25'e yükseltti. FED böylelikle 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu. Aslında piyasalardaki genel beklenti de FED'in faizleri 0,25 artıracağı çekeceği yönündeydi. Çünkü mevcut koşullar sadece kademeli faiz artışına müsade ediyordu. Bu sebeple enflasyonun orta vadede yüzde 2'ye yükselmesini öngörebiliriz. 
Faiz artışının piyasalar üzerinde iki olumlu etkisi olabilir. Birincisi piyasalar üzerinde artan korkunun baskısı ve belirsizlik durumu ortadan kalktı olarak söylenebilir. İkincisi ise bu kaos ortamından sonra 25 baz puan artış yapan FED, makroekonomik dinamiklerde iyileşme olmadan başka bir adım atmayacak gibi görünüyor.
Makro ekonomik istikrar devam ettiği sürece, özellikle otomotiv sektörünün hareketli bir yıl geçireceğini söyleyebiliriz.  Ayrıca FED kararından sonra Çin ekonomisindeki gelişmeler ve gelişmekte olan ülkelere etkisi, Avrupa pazarındaki olumlu gelişim ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, TCMB’nin enflasyonla mücadele kararlılığı, cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar, ekonomik aktivitenin gelişimi ve büyüme hızı önümüzdeki yıl etkili olacaktır. Bu bağlamda bir tahminde bulunacak olursak pazarın 900-950 bin civarında yılı kapatacağını tahmin ediyoruz.
 

 
 İ20 AİLESİNDEKİ MODEL SAYIMIZ 3’E ÇIKACAK
 
-Hyundai’nin 2016’da otomobil severlere yeni sürprizleri olacak mı?

-2016 yılında da Hyundai olarak model bazında yeniliklerimiz olacak. Hyundai model yelpazesinin Türkiye’de en çok tercih edilen otomobili olan i20’nin, crossover gövde tipine sahip olan Active versiyonunu Şubat ayında satmaya başlayacağız ve i20 ailesindeki model sayımız 3’e çıkacak. Şubat ayı ortasından ayından itibaren de Yeni Elantra modelimizi, benzinli ve dizel motor seçenekleriyle beraber manuel ve DCT şanzımanla satışa sunacağız. Bu aracımızın haricinde donanımında ve tasarımında yenilikler ve geliştirmeler yaptığımız Yeni i10 modelimizin satışına Eylül ayında başlayacağız.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • CUMHUR ÖZENEL09 Kasım 2017 22:39Benim Kıbrısta yeni aldığım Hyundai Matrix arabamı 2 yıl önce yağan yağmurlardan kaza yaptım. Kaza masraflarını Anadolu sigorta ödedi Özok Şirketine . Ancak 2 yan aksesuar demirlerinin ellerinde olmadığını ve Türkiyeden getireceklerini söylediler fakat bugüne kadar ne yenilerini getirmedikleri gibi üzerinden söktükleri benim hafif kazalı aksesuar demirlerimi de kaybettiler ve artık ilgilenmiyorlar. Mağduriyetimi gidermezlerse her türlü kötü propagandayı yapacağım.

    (%0) (%0)