40 km hızla gidiyor tehlikeyi farkediyor

40 km hızla gidiyor tehlikeyi farkediyor

access_time07 Ekim 2015 09:29
Teknoloji devi Google, altı yıldır üzerinde çalıştığı ve gelişim süreci devam eden sürücüsüz otomobil projesini görücüye çıkardı
Sürücüsüz Otomobil projesine ilişkin Silikon Vadisi laboratuvarlarına davet ettiği gazetecilerin sorularını yanıtlayan Google yetkilileri, ardından gazetecileri prototip araçla sürüşe çıkardı. Dışardan Koala’ya benzeyen otomobilin iç tasarımında sadelik dikkati çekiyor. Geleceğin otomobili iddiası taşıyan bir araca göre oldukça basit malzemelere sahip iç tasarımı var. Yetkililer, son üretimde modelin değişeceği ve geliştirileceğini söyledi.

Otomobilin farklı olarak konsol, direksiyonun olduğu bölümde küçük bir ekranı var. Ekranda yanıp sönen ‘Hadi gidelim’ yazısıyla sürücüyü karşılıyor. Yuvarlak siyah butona basarak aktif hale gelen araç, 3’ten geriye sayarak harekete geçiyor. Sürüş sırasında aracın sensör vasıtasıyla algıladığı görüntüler ekrana yansıyor.

Roush Engineering tarafından Livonia’da üretilen sürücüsüz otomobil şimdilik saatte maksimum 40 kilometre hızla gidiyor. Deneme sürüşleri için yeterli hıza sahip olduğunu belirten yetkililer, güvenli sürüşün çok daha önemli olduğuna  dikkati çekti. Otomobil tüm yönlerde 183 metreye kadar alanı 360 derece görüş açısıyla tarayabiliyor. Bu da bir insana göre aracın çok daha olarak hızlı tehlikeyi fark etmesini sağlıyor.

Sürücüsüz araç trafikte, ambulans, kamyon, otomobil, bisikletli ve yayalar arasında rahatlıkla ayrım yapabiliyor.

9 kaza yaptı

Geliştirilen yazılımla 90 yıla eşit sürüş deneyimi taşıyan Google’ın sürücüsüz otomobilleri, şu ana dek dikkatsiz sürücülerden kaynaklanan ve ciddi olmayan 9 kaza yaptı. Google yetkilileri, bu kaza sayısını 1’e düşürdükleri gün tüm sorumluluğu üstlenerek otomobillerin satışına başlanacağı sözünü verdi.

Öngörüsü var

Google Sürücüsüz Otomobiller Proje Direktörü Robot Bilimci Chris Urmson, “6 yıldır devam eden test sürüşlerinde araçlar trafikte birçok farklı durumla karşılaştı. Sürüşler sırasında bir aracın yaşadığı tecrübe diğer araçlara aktarıldı. Otolarımız artık öndeki  aracın ne yapacağına dair bir tür his geliştirdi diyebiliriz” diye konuştu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)