ABD Adalet Bakanlığı'ndan Fiat Chrysler'a şok soruşturma

ABD Adalet Bakanlığı'ndan Fiat Chrysler'a şok soruşturma

access_time14 Ocak 2017 00:12
ABD Adalet Bakanlığının, Fiat Chrysler hakkında soruşturma başlattığı öne sürüldü

ABD Adalet Bakanlığının, Fiat Chrysler (FCA) hakkında dizel araçlarında emisyon standartlarını ihlal eden gizli yazılım kullandığı nedeniyle soruşturma başlattığı iddia edildi.

Bloomberg’in ismini vermediği kaynaklara dayandırılan haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, ABD Çevre Koruma Ajansından (EPA) gelen açıklamanın ardından FCA’ya soruşturma açtı.

Bakanlık yetkilisi Peter Carr, yöneltilen soru üzerine "ABD Adalet Bakanlığı, genelde bir konunun soruşturulup soruşturulmadığını teyit ya da reddetmez" diyerek yanıtlamadı.

EPA dün yaptığı yazılı açıklamada, Amerikan - İtalyan otomobil üreticisi FCA 100 binin üzerinde dizel aracına ülkedeki emisyon standartlarını ihlal eden yazılım yüklediğinin tespit edildiğini duyurdu.

Açıklamaya göre, otoritelerden gizlenen yazılım, 2014-2016 yılları arasında üretilen Gand Cherokee ve Dodge Ram marka kamyonlarda bulundu.

EMİSYON MANİPÜLASYNU ARAŞTIRILIYOR

FCA’nın araçlarındaki gizli yazılımın daha önce benzer nedenle soruşturulan ve suçlu bulunan Volkswagen gibi emisyon manipülasyonu yapıp yapmadığının halen araştırıldığı bildirildi.

FCA İcra Kurulu Başkanı Sergio Machine ise dün telefon üzerinden gerçekleştirdiği basın toplantısında, şirketine yönelik suçlamaların Volkswagen davasındakilerden farklı olduğunu savundu.

Machine, “FCA’da hiç kimsenin sahtekarlık yapması veya kanunlara uymamayı denemesi gibi bir durumun olmadığına eminiz. Teknik eksikliklerimiz olabilir ancak yasa dışı değil. Araçlarıma hiçbir zaman manipülasyon yazılımı yüklemedik.” ifadelerini kullandı.

ŞİRKET BORSA'DA YÜZDE 17 DEĞER KAYBETTİ

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, emisyon hilesi skandalı kapsamında kabul ettiği suçlamaları nedeniyle hafta ortasında ABD makamlarına 4,3 milyar dolar ödemeyi kabul etti. ABD Adalet Bakanlığı, para cezasına ilaveten 6 üst düzey Volkswagen yetkilisini emisyon manipülasyonu dolayısıyla suçlu bulmuş ve tutuklama kararı çıkarmıştı.

Uzmanlar, FCA’nın Volkswagen’in ödediği 4,3 milyar dolar kadar fazla olmasa da para cezası ile karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

Şirketin, dün EPA’nın açıklaması New York borsasında yüzde 13 civarında değer kaybeden hisse senetleri, Bloomberg’in ABD Adalet Bakanlığının harekete geçtiğine yönelik haberinin etkisiyle yüzde 4 daha geriledi.

Fransız otomotiv devine soruşturma şoku

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)