Açılışta yürekler ağza geldi

Açılışta yürekler ağza geldi

access_time16 Eylül 2015 05:05
​Frankfurt Otomobil Fuarı açıldı. 210 yeni modelin tanıtıldığı fuarın ilk gününe, BMW CEO’sunun fenalaşması damga vurdu
Dünyanın en büyük otomobil fuarlarından Frankfurt Otomobil Fuarı dünkü basın günüyle kapılarını açtı. Fuarı takip eden Levent Köprülü'nün Milliyet'te yer alan haberi şöyle:

Dün basın günüyle kapılarını açan ve 66. kez düzenlenen Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı, bu yıl biraz olaylı başladı. 210 dünya tanıtımına ev sahipliği yapan fuarın ilk basın günü, neredeyse tüm markaların basın toplantılarına sahne olurken, elektrikli ve otomatik pilot özellikli “akıllı” yeniliklerin çokluğu dikkat çekti. Bununla birlikte lüks yeniliklerin bir hayli fazla olduğu gözlenirken, stantlarda ciddi şekilde konsept zenginliği yaşandı.
 


Yorgunluk bitirdi

Özellikle Alman üreticilerin, satışlarının yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştirdiği Çin pazarında kan kaybettiği bir dönemde gerçekleşen fuar, bir miktar da olaylı başladı. Alfa Romeo’nun son yeniliğini tanıtmak üzere fuara katılacağı belirtilen Fiat Chrysler Automobiles CEO’su Sergio Marchionne, sendika pazarlığı nedeniyle son dakikada vazgeçerek, ABD’ye gitti. Volvo da, yılın başlarında açıkladığı gibi Frankfurt Fuarı’na katılmadı.

Tüm bunların yanında ilk gün, sabah saatlerinde fuar alanında ambulans sesleri yankılandı. Yeni modellerinin tanıtımı için sahneye çıkan BMW CEO’su Harald Krueger, daha ilk dakikalarda gazetecilerin şaşkın bakışları arasında sırt üstü düştü. 
Görevliler tarafından hemen kaldırılan ve ambulansa götürülen Krueger’in, toplantı öncesinde de kendisini iyi hissetmediği ancak toplantıyı bırakmak istemediği belirtildi. Düşme sırasında başını vuran Krueger’in eve gönderildiği ve toplantılarının iptal edildiği duyurulurken, son dönemde yoğun iş seyahatleri nedeniyle yorgun olduğu, bunun da tansiyon düşüklüğü yarattığı belirtildi. Krueger’in durumunun iyi olduğu da bildirildi.
 
Üçüzlerin ismi Aegea kalacak!

Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırımla üretimine başlanacak Tofaş’ın sedan, hatchback ve station wagon üçüzleri, “Aegea” (Ege) adıyla satışa sunulacak. 
Frankfurt Otomobil Fuarı’nda açıklamalarda bulunan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, geçen hafta FCA CEO’su Sergio Marchionne’nin de katıldığı Tofaş Yönetim Kurulu toplantısında yeni modellerin adının “Aegea” olarak kalmasına karar verildiğini söyledi. Daha önceki açıklamalarda, Aegea’nın “proje adı” olduğu ve değişebileceği belirtilmişti. 
Koç, “Aegea, çok olumlu tepkiler aldı. Halkımız tarafından da sevildi. Bu yüzden aracın adının Aegea olarak kalmasına karar verildi. Bu isim, hatchback ve stationwagon modelin de adı olacak” dedi.

Önce Türkiye’de

Otomobili Bursa’da kendisinin de test ettiğini ve çok beğendiğini hatırlatan Koç, “Yerlilik oranı yüzde 70’leri bulan, adı da yerli bir otomobil olacak. 6-7 Ekim’de tanıtılacak ve öncelikle iç pazarda satışa sunulacak. Hayırlı olsun. İlginin ve beklenti çok yüksek. Şimdiden farklı pazarlardan da talep geliyor” diye konuştu.

Yeni Veyron’un habercisi

Bugatti’nin, PlayStation oyunu ‘Gran Turismo’ için geliştirilen, ancak bire bir gerçeğe dönüştürülerek fuara getirilen ‘Concept Vision Gran Turismo’, Frankfurt’un ilgi çeken araçlarından. Bir sonraki Veyron (yeni adının Chiron olacağı söyleniyor) hakkında da fikir veren Vision GT, hibrit teknolojisi sayesinde 1.627 HP gibi ‘devasa’ güce sahip. Bu gücün, yeni nesil Veyron’da da kullanılması planlanıyor. Böylece 0’dan 100 km/s hıza çıkması 2 saniye alacak. 
 
Mercedes’in ‘çok özel’ bombası

Mercedes-Benz’in sır gibi sakladığı konsept sonunda ortaya çıktı. Tabii biraz şaşkınlık da yarattı. Çünkü herkes, ‘IAA Concept’ adının, fuarın kısaltmasından geldiğini düşünüyordu. Oysa, Akıllı Aerodinamik Otomobil (Intelligent Aerodynamic Automobile) kelimelerinin kısaltmasıymış. Konsept, markanın gelecek tasarımı hakkında ipucu veriyor.
 
Dünyanın en pahalı SUV modeli o!

İngiliz süper lüks otomobil üreticisi Bentley’nin ilk SUV modeli Bentayga da, Frankfurt’ta tanıtıldı. Gelecek yılın başlarında satışa sunulması planlanan Bentayga, piyasadaki en “hızlı” ve en “pahalı” SUV olacak. En azından Rolls Royce, Lamborghini, Maserati ve Aston Martin’in SUV modelleri gelene kadar... Almanya fiyatının 209 bin euro’dan başlayacağı belirtiliyor. VW kaynaklı çift turbolu 608 HP benzinli motorla piyasaya çıkacak Bentayga, 0’dan 100 km/s’ye 4.1 saniyede ulaşıyor. İçinde 15 kat cilalı ahşap kaplamalar, masajlı ön koltuklar da var.
 
HyundaI Assan kapasiteyi 245 bin araca çıkaracak

Hyundai Assan’da i10 ve yeni nesil i20’nin üretimiyle birlikte 215 bin adede ulaşan kapasite, gelecek yıl 245 bin adede yükseltilecek. 
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, i10 ve i20 modellerine büyük ilgi olduğunu hatırlatırken, “Siparişleri karşılamakta zorlanıyoruz. İlgi nedeniyle neredeyse yılın başından beri siparişleri karşılamakta güçlük çekiyoruz. Yaklaşık iki aylık açığımız var. Gelecek yıldan itibaren kapasitemizi 215 binden 245 bine çıkarma kararı aldık” dedi. 
Bu kararda, Frankfurt’ta ilk kez tanıtılan ve İzmit’te kasım ayından itibaren üretimine başlanacak yeni i20 Active modelinin de rol oynadığını söyleyen Kibar, “Bu araçtan yılda 40 bin adet civarında üreteceğiz. Tıpkı i20’nin diğer modelleri gibi bunun da ilgiyle karşılanmasını bekliyoruz” diye konuştu. i20 Active’de kullanılmaya başlanacak 1.0 litre motor serisinin, diğer model ve versiyonlarda da olacağını, bu yüzden ilginin artmasını beklediklerini söyleyen Kibar, “Bu yüzden kapasite artışı şart oldu. İhracata araç yetiştirmekten, iç pazara da yeterince araç veremedik. Bu da pazar kaybı yaşamamıza neden oldu” ifadesini kullandı.

Farklılık isteyenlere

Şehiriçi kullanıma yönelik B-segmenti crossover havası taşıyan i20 Active, farklı gövde parçaları ve yerden yüksek yapısıyla dikkat çekiyor. Yeni turbo beslemeli 1.0 lt benzinli motor, üç silindirli ve 120 HP güce sahip. 100 km’de ortalama 5.0 lt tüketiyor. 
  
Tesla’ya Alman rakipler geliyor


Volkswagen Grubu markalarından Porsche ve Audi, tamamen elektrikli Amerikan Tesla’ya karşı geliştirdikleri silahlarını Frankfurt’ta ortaya çıkardı. 
Porsche’nin geliştirdiği ve Panamera gibi 4 kapılı olan “Mission E” konsepti, yere bir hayli yakın ve gövdesinde alüminyum, çelik, karbon fiber gibi karışık malzemeler kullanılmış. İki elektrik motoruna ve güçlü bataryaya sahip Mission E’nin gücü 582 HP. 0-100 km/s hızlanmasını 3.5 saniyede tamamlayabilen aracın dört tekerleği de direksiyondan yönlendirilebiliyor. Tek şarjla 500 km yol yapan aracın 15 dakikada akülerinin yüzde 80’i şarj edilebiliyor. Üretim kararı henüz kesinleşmedi.

Audi 2018’i bekleyecek

Audi ise, tamamen elektrikli SUV konsepti olan “e-tron quattro”yu ortaya çıkarttı. 2018’den itibaren yollara çıkması planlanan araç, Porsche gibi tek şarjla 500 km yapabilecek. Biri önde, ikisi arkada toplam üç elektrik motoruyla 496 beygire çıkabilen güç depolayan araç, 100 km/s hıza 4.6 saniyede çıkabiliyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)