Adanalı Temsa’dan ABD’de üretim hamlesi

Adanalı Temsa’dan ABD’de üretim hamlesi

access_time05 Ekim 2015 10:53
Amerika’ya kendi markasıyla otobüs ihraç eden Temsa, bu kıtada üretimi orta vadeli planlarına aldı
Türkiye’nin önde gelen otobüs üreticilerinden Temsa, bu yıl ciro ve üretim adetleriyle rekora koşarken, hedeflerini de büyüttü. Birkaç yıl önce ABD pazarına ihracata başlayan Temsa, bu kıtada “Türk markasıyla” üretim yapan ilk firma olmaya hazırlanıyor.

Temsa Global Genel Müdürü Dinçer Çelik, Amerika pazarında, buraya özel geliştirdikleri modellerle başarılı olduklarını ve markayı kabul ettirdiklerini belirterek, üretim konusunu da orta vadeli planları arasına aldıklarını söyledi. Amerika’ya ihraç ettikleri otobüs sayısının 700 adedi bulduğunu, bu pazara özel yeni modeller de geliştirdiklerini anlatan Çelik, “Böylelikle pazarımızı genişletmek ve 2-3 yıl içinde bu pazarda gerçekleşecek büyük ihalelere güçlü katılabilmek amacıyla çeşitli senaryoları gözden geçiriyoruz. Bu anlamda orada da bir üretim tesisi kurmayı planlarımız arasına aldık” dedi.

Çelik, Silikon Vadisi’ndeki Yahoo, Google, Genentech gibi kuruluşların personelini taşıyan şirketin, araçlarını yine Temsa ile değiştirmeyi düşündüğünü hatırlatarak, “ABD’de yüzde 10’luk pazar payına ulaştık. Temsa otobüsleri 40’tan fazla eyalette dolaşıyor. Üç farklı sınıfta sunduğumuz modellerle rakiplerimizde bulunmayan üstünlüklere sahibiz” dedi.

Rekora koşuyor

Bu yıl rekor üretim ve satışa ulaşacaklarını anlatan Dinçer Çelik, yılı 2 bin 500 adetlik üretimle kapatmayı planladıklarını söyledi. İşbirliği yaptıkları firmalarla stratejik ortaklık fırsatlarına da baktıklarını anlatan Çelik, bu sayede rekabetçi yanlarını güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Pazara sürekli yeni ürünler geliştirdiklerini, bunu da müşterilerden gelen geri bildirimlerle yaptıklarını anlatan Çelik, “Bir yandan büyümeyi sürdürüp, model yelpazemizi genişletirken, üretim altyapımızı da tamamen yeniledik. Bu yıl Tourmalin ve Safir VIP modelleriyle yeni modelleri pazara sunduk. Safir’de sıra yazma aşamasına geldik. Gelecek yıl ise daha farklı ürünlerimiz sıraya girdi” ifadesini kullandı. Safir modelini yenileyeceklerini, bunun yanında “efsane” olarak niteledikleri “Maraton” modelini pazara sunacaklarını anlatan Çelik, gelecek yıl Euro6 normlarına sahip otobüslerini piyasaya sunacaklarını hatırlattı.

Gelecek yıl iç ve dış pazara yönelik yaklaşık 20 değişik ürün sunuyor olacaklarına dikkat çeken Çelik, “Bunu yönetebilmek için tüm süreçlerimizde geliştirmeler yaptık. Bu karmaşık süreçleri daha iyi yönetebilmek amacıyla. Dolayısıyla altyapımızı da yeniden düzenledik” ifadesini kullandı.

Elektrikli yolda

Elektrikli otobüs konusunda da çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Çelik, “Elektrikli MD9’u Milano’da tanıttık. Bu araçta da teknolojiye kendimiz hakim olmak istedik. İlk çalışmalarımız başlıyor. Adana’da denemeler başlayacak. Adana, Mersin, Konya, Urfa, Kayseri gibi belediyelere bu aracı kullandıracağız. 2016’nın ilk yarısında siparişlerin gelmeye başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘Holdingten destek görüyoruz’

Otomotiv sektörünün, her zaman göz önünde bir sektör olduğunu hatırlatan Temsa Global Genel Müdürü Dinçer Çelik, bu anlamda kendilerinin Sabancı Grubu için önemini koruduğunu belirterek “Bir iştah açıcı olarak duruyor” dedi. Çelik, “Temsa, Sabancı Grubu’nun bir markası.Avrupa ve ABD’de Temsa olarak güçlü bir yapı oluşturduk. Büyüme konusunda da Sabancı Grubu’ndan büyük destek görüyoruz” ifadesini kullandı. Şirketin borçlarını büyük ölçüde kapattığını, cirosunu artırdığını ve kar edecek bir hale geldiğini hatırlatan Çelik, bu anlamda şu aşamada faaliyetlerinin holding tarafından memnuniyetle karşılandığını da dile getirdi.

Mısır artık bitti

Temsa Genel Müdürü Çelik, Mısır’daki tesisin ise artık boşaltıldığını, burada üretime dönmeyi planlamadıklarını kaydederken “Mısır’da iş ortamının düzelip düzelmeyeceğini görmek istedik. Ancak Mısır ve çevre pazarlar, maalesef o denli umut verici değil. Satış sonrası işini sürdürüyoruz. Ancak tesis artık kapandı. Talep gelirse, devredebiliriz” diye konuştu.

İhracatın beşte biri otomotivden

Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı, eylül ayında geçen yıla oranla yüzde 4’lük bir azalma göstermesine karşın, toplam ihracattaki payını yüzde 18’e yükseltti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) verilerine göre otomotiv ihracatı eylül ayında 1 milyar 875 milyon dolara gerilerken, Türkiye’nin genel ihracat toplamındaki payını yüzde 17.7’ye çıkarttı. Bunun, 2010 yılının mart ayından bu yana en yüksek oran olduğu belirtildi. Yılın ilk 9 ayında ise otomotiv ihracatı, 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 15 milyar 370 milyon dolara ulaştı. Binek Otomobil ve eşya taşımaya mahsus ticari araçlarda ihracat artışı yaşanırken, diğer ürünlerde gerileme oldu. Yan sanayi ihracatı ise eylülde yüzde 13 azaldı. ABD’ye ihracat yüzde 113, Slovenya’ya yüzde 30, İtalya’ya da yüzde 20 oranında arttı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)