Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasında yeni dönem

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasında yeni dönem

access_time12 Eylül 2014 13:34
EPDK Başkanı Yılmaz, "Dağıtım şirketleri ve akaryakıt bayileri beş yıl sonra kazanacağını şimdi almışsa bu çok sağlıklı bir durum değil" dedi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına ilişkin "Dağıtım şirketleri ve akaryakıt bayileri beş yıl sonra kazanacağını şimdi almışsa bu çok sağlıklı bir durum değil" dedi.

Yılmaz, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "5. Türkiye Enerji Zirvesi" kapsamında düzenlenen özel oturumda dijital ortamdan yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına ilişkin sorulan soru üzerine Yılmaz, dağıtım şirketleri ve akaryakıt bayilerinin kar oranlarının 10 yıllık değerlendirme sonucu belli olacağını belirterek, "Beş yıl sonra kazanacağını şimdi almışsa bu çok sağlıklı bir durum değil. Piyasada böyle bir yapı oluşuyor bu yapıyı gözden geçiriyoruz. Ben bunu önlemek için mücadeleme devam edeceğim" diye konuştu.

Akaryakıttaki tavan fiyat uygulamasına kanunda öngörülen şekliyle devam edildiğini anlatan Yılmaz, kurumun şeffaf bir tarzda çalıştığını, piyasadaki görevinin de bu konuda yönlendirme ve gözetim yapmak olduğunu hatırlattı.

Yılmaz, akaryakıtta kaçak oranlarının yüksek olduğuna yönelik soruya da "Kaçak canavarı üretiliyor, kurum olarak çok ciddi mesafe aldık" yanıtını verdi.

Yılmaz şöyle konuştu:

"Biz bu hususta kurum olarak çok ciddi mesafe aldık. Kaçak canavarı üretiliyor. EPDK kaçak ile ilgili mücadelede otomasyon sayesinde giden akaryakıtın anlık değişimlerini görebiliyor. Buna rağmen yüksek kaçak rakamlarından bahsediliyor. Ben buna katılmıyorum. Bu piyasaya haksızlık olur. Marker ve otomasyon uygulamalarımız sayesinde bunun önüne geçiyoruz. Türkiye'de 25 milyon ton (yıllık) civarı akaryakıt tüketiliyor. Minimal düzeylerde akaryakıt kaçakçılığı olabilir. Bu konuda somut bir belge bize ulaşmadı."

4 yılda 104 lisans verildi

Yılmaz, lisans yatırımlarıyla ilgili olarak, "2010-2014 yılları arsında 104 adet yeni üretim tesisine lisans verildi" dedi.

Bu tesislerin kurulu kapasitesinin 3 bin 600 megavat civarında olduğunu belirten Yılmaz, "Yıl sonuna kadar bu rakamın 4 bin megavata ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bunların geneli yerli ve yenilenebilir santraller" diye konuştu.

Özellikle bu tarz yatırımların teşvik edildiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin elektrikte kurulu gücünün 68 bin megavatlara ulaştığını bildirdi. Yılmaz, "Biz herhangi bir arz sıkıntısı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. İleride nükleer santrallerin de devreye girmesiyle tüketimdeki dengesizliklerin de önüne geçmiş olacağız" dedi.

Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki elektrik kayıp kaçağı ile ilgili de elektrik tüketiminde bölgede uzun zamandır kaçak elektrik kullanılmasının bir alışkanlık haline geldiğini, bunun değişmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, bu konuda bazen mağduriyetlerin olabileceğini ama bir şeyin düzenlenmesi için de EPDK'nın üzerine düşen görevi yapması gerektiğini aktardı.

Yılmaz, kayıp kaçakta Türkiye hedefleri için de şunları kaydetti:

"Hedefimizi bir iki bölge hariç yakaladık. Kaçağın olduğu yerlerde sosyolojik problemlerde var. Bu bölgelerde çalışmalarımız ciddi şekilde devam ediyor. Bir takım yasal düzenlemeler (Doğu ve Güneydoğu bölgesiyle ilgili) meclisin gündeminde, çıkıp çıkmayacağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

access_time16 Nisan 2024 10:17

Tesla'nın işten çıkarma planından Çin operasyonları da etkilendi

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

access_time16 Nisan 2024 09:40

İsviçre'nin ulusal gazetesi Blick, Türk Teslası" benzetmesi yaptığı Togg'a övgüde bulunduğu haberinde, "Elektrikli araç, dijital ekosistemi, sürüş ve şarj performansı da...

Bayram tatilinde otoyolları 11 milyondan fazla araç kullandı!

Bayram tatilinde otoyolları 11 milyondan fazla araç kullandı!

access_time15 Nisan 2024 16:34

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatilinde otoyolları 11 milyon 236 bin 983 aracın kullandığını açıkladı. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve...

Tesla çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkaracak

Tesla çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkaracak

access_time15 Nisan 2024 14:35

Elektrikli araba üreticisi Tesla, elektrikli araç pazarında yoğunlaşar rekabetin etkisiyle düşen satışlar nedeniylm küresel işgücünün %10'undan fazlasını işten...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)