Alkollü sürücüler için radikal kararlar

Alkollü sürücüler için radikal kararlar

access_time19 Şubat 2014 12:32
Alkollü araç kullanan sürücünün ehliyeti birinci seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl ve üçüncü seferde 5 yıl süreyle ehliyetleri geri alınacak
Alkollü araç kullanan sürücünün ehliyeti birinci seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl ve üçüncü seferde 5 yıl süreyle geri alınacak. Uyuşturucu madde alarak araç kullandığı tespit edilen sürücünün ehliyetine ise 5 yıl el konulacak. Sürücü, denetimlerde teknik cihaz kullanılmasını kabul etmediği takdirde de ehliyeti iki yıl süreyle geri alınacak.
İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugün sayısında yayımlandı. Buna göre, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaklandı.
 
BİRİNCİDE 6 AY, İKİNCİDE İKİ YIL ÜÇÜNCÜ DE 5 YIL EHLİYETE EL KONULACAK
 
Trafik görevlilerince sürücüler her zaman alkol kontrolüne tabi tutulabilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kontrolü ise durumundan şüphe edilen sürücüler üzerinde yapılacak. Sürücülerin alkol oranlarının tespitinde ise tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen ve kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlar kullanılacak. Yapılan ölçüm sonucunda yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye ilgili kanun uyarınca idari para cezası verilerek, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri birinci defasında altı ay, ikinci defasında iki yıl, üç veya üçten fazlasında ise her seferinde beşer yıl süreyle geri alınacak.
 
TEKNİK CİHAZ CEZASI
 
Teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye de para cezası verilecek ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacak. Yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler ile teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen ve bu nedenle hakkında işlem yapılan sürücüler araç kullanmaktan men edilecek.
Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler, haklarında adli işlem yapılmak üzere karakola götürülecek.
1,00 promilin altında alkollü olmasına rağmen, alkolün etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olduğu tutanakla tespit edilen sürücü de hakkında da adli işlem yapılacak. Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilmesi durumunda tekrar ölçüm yapılmayacak, yapılan işlemlere ilgili mahkemeler aracılığıyla itiraz edilecek.
 
UYUŞTURUCU ALARAK ARAÇ KULLANANLARIN EHLİYETİ 5 YIL SÜREYLE GERİ ALINACAK
 
Sürücülerin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığı solunum havası, tükürük veya benzeri biyolojik örnekler üzerinden teknik cihazla tespit edilecek. Yapılan ölçüm sonucunda, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücüye her defasında idari para cezası verilerek, sürücü belgesi beş yıl süreyle geçici olarak geri alınacak ve bu sürücü hakkında adli işlem yapılacak. Teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilerek sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacak.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücüler ile teknik cihaz bulunmaması ya da trafik görevlilerince ölçüm yapılmasının kabul edilmemesi nedenleriyle mahalli zabıtaya teslim edilen sürücüler araç kullanmaktan men edilecek.

İKİ YIL SÜREYLE GERİ ALINACAK

Yaralanma veya ölümle sonuçlanan ya da trafik görevlilerince el konulan maddi hasarlı trafik kazasına karışarak teknik cihazla alkol ve uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının tespitine yönelik ölçüm yapılmasına izin vermeyen sürücülere idari para cezası verilerek sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacak.
0,50 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen hususi otomobil sürücüleri ile 0,20 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen diğer araç sürücüleri, trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde haklarında adli işlem yapılacak.
 
ULUSLARARASI SÜRÜCÜ BELGESİ SÜRESİ UZATILDI
 
Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans ve acil sağlık araçları dışında, kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluşuna ait olması durumunda, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı trafik zabıtası, bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde ise genel kolluk tarafından düzenlenecek.

1 YILDAN 3 YILA UZATILDI

Uluslararası sürücü belgelerinin de süreleri bir yıldan 3 yıla uzatıldı. Buna göre, uluslararası sürücü belgesi, sınıflarına uyan araçların sürülebilmesi için ikili veya çok taraflı anlaşmalar uyarınca, 3 yıl süre ile verilen ve verildiği ülke dışındaki ülkeler için geçerli olan sürücü belgesi olarak tanımlandı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)