'Amacımız İstanbul trafiğini rahatlatmak’

'Amacımız İstanbul trafiğini rahatlatmak’

access_time22 Aralık 2014 17:01
Akıllı telefon uygulaması Uber, İstanbul’da lüks araçların yanı sıra taksileri de bünyesine katacağını açıkladı
Akıllı telefonlarda bulunan bir uygulamayla ulaşımı kolaylaştırmayı ve şehirdeki bütün ulaşım seçeneklerini bir yerde toplamayı hedefleyen Uber, dünyanın dört bir yanında son zamanların en çok tartışılan teknoloji şirketi. Hindistan’da bir kadının Uber’le çağırdığı aracın şoförü tarafından tecavüze uğradığını açıklaması, dünyanın başka şehirlerinde de taciz iddialarının ortaya çıkması Uber’in son zamanlarda çok sayıda krizle uğraşmasına neden oldu.

Değeri 40 milyar dolar

Türkiye’de şimdilik sadece İstanbul’da hizmet veren Uber, lüks araçların yanı sıra taksileri de bünyesine katacağını açıkladı. Dün itibariyle itibariyle taksi çağırmanın da mümkün olacağı Uber ile ilgili soruları, şirketin orta ve doğu Avrupa’da büyümesinden sorumlu olan Lokman Kuriş’e yönelttik. Aldığı son yatırımlarla geçtiğimiz günlerde değeri 40 milyar dolara ulaşan Uber’in, bu kadar çok sorunla boğuşması gerektiği sorusuna Kuriş, “Çok daha büyüğüz ve çok daha işlem dönüyor” cevabını verdi.
Kuriş, İstanbul’da gerçekleştirmek istediklerini, “İstanbul bizim için önemli ve büyüyen bir pazar. Amacımız İstanbul’un merkezi yerlerinde 5 ile 7 dakika arasında araç sunmak. Trafik çilesini azaltabilirsek, büyük bir şey başarmış olacağız. Şu an bir araç başına 1.2 kişi düşüyor” diyerek özetledi.

Sürücüler testten geçiyor

Kuriş, Uber’in korsan taksicilik olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirterek, “Türkiye’de bütün araçlarımız lisanslı. Partnerlerimizin lüks taşımacılık lisansı var. Mercedes Vito marka araçların D2 ve yolcu taşıma belgesi var” dedi.

“Uber aracılığıyla bindiğimiz araçlardaki sürücülere güvenebilir miyiz?” sorusuyla ilgili Kuriş, “Dünyanın dört bir yanında sürücüler alınmadan önce bazı testlere tabi tutuluyor. Uber çalışanları onlarla bir mülakat düzenliyor. Sicil belgeleri isteniyor. Sürücü kalitesinin 4.7 ve üzerinde olmasını hedefliyoruz. Hindistan’da olanlar tabii ki çok üzücü şeyler, ama insan faktörünü de unutmamak gerek. Bu süreçte polisle ve hükümetle beraber çalışıyoruz” dedi.

Kuriş’e göre Uber son zamanlarda meydana gelen krizleri başarılı bir şekilde yönetti: “Uber’in baştan beri bu kadar büyümesinin tek gücü hem partner tarafında sürücülerin hem de kullanıcıların güveni, sevgisi ve desteği. Bu destek sayesinde 4 yılda 250’den fazla şehre geldik.” 

Yüzde 20 indirimli 

Uber aracılığıyla dün itibariyle artık taksi çağırmak da mümkün. Lansman döneminde Uber’le yapılacak taksi yolculuklarında yüzde 20 indirim uygulanacak.         Dün promosyon döneminde UberXl ile araç çağırdığımız için ödeyeceğimiz ücrete yüzde 50 indirim uygulandı. Böylece dün gerçekleştirdiğimiz yolculuk, taksiden yüzde 15 daha hesaplı gerçekleşti.

‘Sidney’de fiyatlar inadına yükseltilmedi’

Avustralya’nın başkenti Sidney’de 15 Aralık’ta     üç kişinin hayatını kaybetmesiyle sona eren rehine krizinde şehir merkezinden kaçmak için uygulamayı kullanan vatandaşlar, ücretlerin yükseldiğini görünce Uber sosyal medyada çokça eleştirildi. Kuriş, “Bir yanlış anlaşılma var. Fiyat politikamız dinamik bir ücretlendirmeye dayanıyor. Sidney’de böyle bir olay olunca fiyatlar otomatik olarak yükselmiş. Ancak, hemen müdahale edildi ve bedava yapıldı. Burada inadına fiyatları yükseltmek gibi bir şey yok” dedi.

Haksız rekabet

İstanbul Şoförler Esnaf Odası  Başkanı Cem Sert, Uber ile ilgili olarak, şunları söyledi:
“Bu taşıma alternatifinin çıkması haksız bir rekabet. Çünkü ticari araçlarda belirli bir meblağ söz konusu. Buna göre bir KDV ve ÖTV alınarak her beş senede bir araç değiştirilmesi gerekiyor. Esnafımız yakıt dolayısıyla en çok KDV ve ÖTV ödeyen meslek grubu. Aslında onlar bu şekilde taşıyamazlar. Yasal düzenlemelere göre en az dört kat yüksek fiyatla taşımacılık yapmak zorundalar. Ancak, bunun kontrol mekanizması gerçekleştirilemiyor. Müşteriyle taşıma şirketi arasında bir diyalog kurulduğu için üçüncü bir şahıs buna müdahale edemiyor. Maalesef bizim esnafımız bu yüzden mağdur oluyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre bu şekilde taşımaları mümkün değil, yasalara aykırı davranıyorlar. Büyük şirketlerin kiralama usulüyle yaptığı taşımacılığa karşı değiliz; ama burada bir noktadan bir noktaya götürürken ücret talep ediyorlar. Kiralama günlük olmalı, mesafe bazında ücret tarifesi uygulayamazlar.”

Taksi plakası el yakıyor

Türkiye’de taksicilik yapmak için ciddi paralar ödeniyor. Bunun en önemli göstergesi taksi plakalarına ödenen yüksek meblağlar. Uber’in taksicilik alanına girmesi durumunda taksi plakalarının değerinin nasıl etkileneceği merak konusu. Bazı illerde taksi plaka fiyatları TL bazında şöyle: 

İstanbul    1.596.000
Bursa    604.000
Ankara    444.000
İzmir    420.000
Çanakkale    354.000
Trabzon    280.000
Antalya    104.000   
Diyarbakır    68.000
 
Kaynak: Kaletaksi, Otocenter

Ayrıcalıklı taksi

Çağlayan’da bulunan Milliyet gazetesinden Akaretler’e yaptığımız yolculukta Uber’den çağırdığımız aracı kullanan lisanslı sürücü İbrahim Arda, Uber’i ‘ayrıcalıklı taksicilik sistemi’ olarak tanımlıyor. Akademi ve iş dünyası ile çok sayıda yabancının Uber’i kullandığını aktaran Arda, Uber’in ‘VIP taşımacılık’ olduğunu, bu yüzden taksilere rakip olacağını düşünmediğini ekliyor. Arda’ya göre sistemlerini emniyet de kontrol edebildiği için Uber’le yolculuk çok güvenli. Gazeteye geri geldiğimizde Arda, yolcu olarak bize de puan verdi. Sistemde 5 yıldız aldığı gözüken Arda’ya bizim puanımız da 5 üzerinden 5 oldu.

Paris ve Londra’da taksiciler ayaklandı

Fransa’nın başkenti Paris’te taksi şoförleri 15 Aralık’ta Uber’i protesto etmek için bir eylem düzenledi. Paris’in ana yollarını kapatan taksiciler, Uber’in profesyonel olmayan sürücülerin araçlarının da ulaşım hizmeti vermesini sağlayan UberPOP uygulamasına karşı çıktıklarını açıkladı. Bu eylemlerin üzerine UberPOP, Fransız hükümetinin kararıyla yasaklandı. UygulamaHollanda’da da yasak. İspanya’da ise taksi birliklerinin düzenlediği gösterilerin ardından bir hakim Uber’in yasaklandığını açıkladı. Hakim bu kararına gerekçe olarak ‘haksız rekabeti’ gösterdi. Londra’da geçen aylarda taksiciler yolları kapatarak Uber’i protesto etmişti.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)