Araç kiralama sektörü turizmle büyüyor

Araç kiralama sektörü turizmle büyüyor

access_time02 Ağustos 2015 21:26
Günlük araç kiralama ve restoran sektörlerindeki hareketlilik, Türkiye'de turizm alanındaki canlılığın devam ettiğini gösteriyor.
Günlük araç kiralama ve restoran sektörlerindeki hareketlilik, Türkiye'de turizm alanındaki canlılığın çevre ülkelerdeki sıkıntılara karşın devam ettiğini gösteriyor.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Üyesi İnan Ekici, sektörde tüm yıl geneli için yüzde 75 gibi bir doluluk oranı öngördüklerini söyledi.

Karayollarının gelişmesi, konforunun artması, havalimanı sayısının çoğalması ve uçuşların daha ucuz hale gelmesiyle tatilcilerin araç kiralamaya daha fazla yöneldiğini belirten Ekici, şunları kaydetti:

" Turizm sektörü,araç kiralama sektörünü ileriye taşıyan kilometre taşlarından biri. Kiralama, her yıl büyüyen ve bu yapıda bazı tasarrufları da beraberinde getiren bir sektör. Fiyat artışları, her yıl enflasyon artışının altında bir oranla yükseliyor. Talep ise hava yolu işletmelerinde olduğu gibi doluluk oranına bağlı değişebiliyor. Türkiye açısından talep özellikle yaz aylarında biraz daha artıyor. 2014 yılında toplam ciro yaklaşık 400 milyon liraya ulaşmıştı. 2015 yılında günlük kiralama sektöründe yaklaşık 450 milyon lira ciro beklentisi, Rusya krizi, komşu ülkelerdeki siyasi, politik krizler gibi unsurlara rağmen devam ediyor."

"Türkiye tüketiminin yüzde 65'i İstanbul'da"
Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise Türkiye genelinde ölçümleme yapma imkanı tam olarak bulunmasa da yüzde 60 civarı bir doluluk yaşandığını belirterek, yerli turistin beslediği Bodrum ve Çeşme gibi noktalarda bu oranın, ramazan ayı olmasına karşın okulların kapanmasıyla yüzde 95'ler civarında gerçekleştiğini ifade etti.

Antalya'da ise doluluğun yüzde 65 civarında bulunduğunu aktaran Demirer, "İstanbul özelinde yüzde 45 doluluk gözlemleniyor. Bu oranın, sahur vakti hizmet veren noktaların çoğalmasıyla biraz daha yukarılara çıktığı tahmin ediliyor" dedi.

Mevsimler dikkate alınmadığında, İstanbul'da kalabalık nüfus dolayısıyla tüketimin daha fazla gözlemlendiğini dile getiren Demirer, şöyle devam etti:

"Toplam Türkiye tüketiminin yüzde 65'i İstanbul olarak görünüyor. Karlılık açısından bunu tek bir cümleyle konumlandırmak doğru bir yaklaşım olmaz. Ev dışı tüketim sektöründe yer alan restoranların 2014 pazar büyüklüğü ise 20 milyar dolar olarak ölçümlendi. 2015 yılında TL bazında yüzde 10 büyüme bekleniyor. Doların artışı dikkate alındığında bu yıl dolar bazında 18,5-19 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşması bekleniyor."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)