Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

access_time19 Mayıs 2018 13:44
İkinci el araç alırken vatandaşın bireysel güvenlik işlemi için önemli olan araç plaka sorgulama işleminin amacı ileride yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçmektir

Araç satın alırken alıcının dışarıdan anlayamadığı birtakım bilgiler hem fiyatını, hem de alıcının fikrini doğrudan etkiler. Araç plaka sorgulama işlemiyle güvenilir bir şekilde aklınıza takılan tüm bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun için farklı yolları izleyebilirsiniz. Genelde bu sorgulama işlemini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi , e-Devlet ve SMS aracılığıyla gerçekleştirebilmeniz mümkündür. 

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

E-devlet üzerinden yapılan sorgulamalar ile daha hızlı ve detaylı sonuç almak mümkündür. E-devlet sistemine e-devlet şifresiyle, internet bankacılığı ile ya da elektronik imzayla giriş yapabilirsiniz. Size en uygun giriş seçeneği ile sisteme giriş sağladıktan sonra e-Hizmetler kısmından Emniyet Genel Müdürlüğü seçeneğini bulun. Buraya tıklayarak araç plaka sorgulama işlemini seçmelisiniz. Kısa süre içerisinde araca dair bilgileri girerek sonuçlara ulaşabilirsiniz. 
Araç plaka sorgulama işlemi aracın orijinalinde hangi renk olduğunu, kaç model olduğunu, sahip belge tarihini, aynı zamanda çalıntı olup olmadığını bildirir. Aracın trafiğe uygun olup olmadığını daha önceden alınan herhangi bir cezai uygulama olup olmadığını da yine bu sorgulama işlemiyle öğrenebilmeniz mümkün.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama işlemini eğer cep telefonunuzdan gerçekleştirmek istiyorsanız operatörlerin belirlemiş olduğu 7 TL hizmet bedelini ödemeniz gerekir. Bu sorgulama işlemiyle birlikte aracın trafiğe çıkış tarihini ve poliçe bilgilerini de öğrenebilirsiniz. Bunun için cep telefonunuzun kısa mesaj bölümüne girin ve ardından mesaj kutusuna "DETAY" yazın, boşluk bıraktıktan sonra plakayı birleşik bir şekilde yazın. Mesajı 5664 'e gönderin. Kısa süre içerisinde bilgilendirme mesajı gelecektir. Eğer aracın herhangi bir parçasında değişilik olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız da yine aynı numaraya "PARCA" yazın ve boşluk bırakın, sonrasında ise plaka numaranızı birleşik bir şekilde yazın ve mesajı gönderin. 

SİGORTA  BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi araçların bilgilerini depolayan bir veri tabanıdır. Bu veri tabanından aracın çeşitli bilgilerine ulaşarak güvenli bir ikinci el araç alışverişi gerçekleştirebiliriz. Bunun için sbm.gov.tr internet adresinize gitmeniz gerekir. Siteye giriş yaparken üyelik oluşturmalısınız. Üyelik ücretsiz olsa da her işlem için ücret ödenmesi gerekebilir. Giriş işleminizi gerçekleştirdikten sonra "Sorgulamalar ve Online İşlemler" butonuna tıklayın. Karşınıza açılan sayfadaki uygun boşluklara aracın plaka bilgilerini girerek sorgulama işleminin sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)