Autoshow 2019'da iptal edilebilir

Autoshow 2019'da iptal edilebilir

access_time12 Aralık 2016 05:21
Hürriyet yazarı Emre Özpeynirci, ÖTV'deki artışlar nedeniyle belirsizlik yaşayan Türkiye'deki firmaların fuarlara katılmama eğiliminde olduklarını yazdı. İşte Özpeynirci'nin o yazısı:

Eylül ayının sonunda tam da Paris otomobil fuarından önce, bazı otomobil fuarlarının geleceğinin tehlike altında olduğunu yazmıştım.

Bu görüşün dünyada birçok kişi tarafından sesli olarak dile getirildiğini belirtmiş, Paris fuarına katılmayan firmalardan bahsetmiştim. Hatırlayanlar vardır, Avrupa’nın en önemli fuarlarından biri olan Paris’e daha önce dünyada sadece 3 fuara katılacağını açıklayan Volvo dışında Ford, Mazda, Aston Martin, Bentley, Rolls-Royce ve Lamborghini katılmamıştı. Kulislerde gerekçe olarak yüksek maliyetler gösteriliyor, markalar fuara ödeyecekleri paralar yerine müşterilerine yönelik birebir etkinlikler düzenlemeyi daha uygun görüyor açıklamaları yapılıyordu.

Sonuçta ‘markalar her fuara katılacak’ diye bir zorunluluk yok. Ama ocak ayında Amerika’nın en büyük otomobil fuarı Detroit’e katılımda da sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Şimdiden birçok markanın Detroit’e pas geçtiği gelen haberler arasında.

Yani eylülde yazdıklarımın üzerine bir düzeltme yapmam gerekiyor. O da ‘bazı otomobil fuarların geleceğini tehlike altında’ diye yazmıştım ya, onu ‘otomobil fuarlarının geleceği tehlike altında’ diye değiştirmem şart. Çünkü markalar artık ödedikleri yüksek paralar nedeniyle fuarların satışlarına çok da büyük katkısı olmadığına inanmaya başladı. Gelişen teknolojiyle birlikte daha etkili pazarlama yöntemlerine başvurabileceklerini belirtiyorlar. Düşünün Tesla gibi yeni nesil otomobil markalarının artık alışveriş merkezlerinin içine bile girdiğinden yola çıkarsak, gelecekte otomobil pazarlama yöntemlerinin değişeceği kesin. Kuşkusuz bekleyip dünyada fuarlarla ilgili gelişmeleri göreceğiz, ama bu konunun daha uzun süre tartışılacağı kesin.

2019 İPTAL EDİLEBİLİR

Peki bu durum 2017 yılında düzenlenecek İstanbul Autoshow fuarını nasıl etkileyecek? Biliyorsunuz 2 yılda bir düzenlenen İstanbul Autoshow fuarı, tüm markaların yeniliklerini bir arada görmek adına tüketiciler için önemli bir fırsat sunuyor. Ama Türkiye’de yaşanan tüm olumsuz gelişmeler, kur ve ÖTV’deki artışlar 2017 yılını otomotiv sektörü adına şimdiden oldukça belirsiz kılıyor. Bu belirsizlikte fuarın akıbeti de haliyle soru işareti. Şimdiden bir kaç markanın fuara katılmayacağını, birkaç büyük grubun ise henüz düşünme safhasında olduğunu ve katılmama durumunun ağrılıkta olduğunu öğrendim. Özellikle bazı markaların büyük distribütörlerin kararına göre hareket edebileceği söyleniyor. Yani şu an için 2017 Autoshow’a yönelik bir iptal yok ve planlandığı gibi yapılacak ama katılımda bir sıkıntı olabileceği çok açık ortada. Ama ya 2019. Yine sektörden aldığım bilgilere göre, 2017 yılının yapılacağı ama 2019 yılının iptal edilme oranının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde Autoshow’u düzenleyen Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) yönetim kurulu ve üyeleri arasında bu konuda sıkı bir tartışma yaşanacağı kesin. Düşünün ODD Başkanı Mustafa Bayraktar’ın Türkiye’de temsil ettiği markaların bile fuara katılıp katılmayacağı şu an için kesin değil.

GELECEĞİ OKUYAN KAZANABİLECEK

TÜRKİYE’nin otomotiv alanındaki en büyük üreticilerinden biri olan Ford Otosan’ın Genel Müdürü Haydar Yenigün, şu ana kadar ülkemizde yöneticiler tarafından pek fazla temas edilmeyen bir konuya parmak basmış. O da otomotivi tehdit eden teknoloji şirketleri. Bu konuda biz sürekli yazıp, çizsek de bir yetkilinin söylemesi çok önemli. Yenigün, rekabette bugüne kadar yaşananların hepsinin bilinen, tahmin edilebilir sistemlerle geldiğini belirterek şunları söylüyor: “Bundan sonrası ise tahmin edilemez. Biz işlerden sıyrılıp ofiste toplantılar yaparız. Son dönemde bir baktık ki bu toplantılarda hiç otomotiv konuşmuyoruz. Bizim işimizi elimizden almaya çalışan Apple, Google gibi teknoloji şirketlerini konuştuğumuzu fark ettik. Çok fazla bilinmezin olacağı geleceğe yönelik bizim de geliştirmemiz gereken kaslar var. Bilinmeyen sürprizlere karşı becerilerimizi artırmamız lazım. Yani üretimi artırmak, yeni fabrika kurmak değil geleceği okumamız şart. Klasik otomobilci olarak bakarsak cevabı bulamayız. Diğer rakip ülkeler bizi geçer. Bakış açısını değiştirmeliyiz.”

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • cem16 Haziran 2018 03:252017 fuar için de öyle demiştin ne oldu açildi neden iptal etisinlerki

    (%10,00) (%90,00)