Avrupa otomobil piyasası Çin'e güveniyor

Avrupa otomobil piyasası Çin'e güveniyor

access_time09 Nisan 2020 14:16
Dünyanın en büyük binek otomobili piyasası olan Çin’de üretim yeniden başlayınca araba galerilerin çoğunluğu da açıldı.

Dünyanın en hızlı büyüyen otomobil piyasası olan Çin’de, yeni korona virüs salgını nedeniyle duran üretim ve satışların yeniden başlaması Avrupa’yı ümitlendirdi. Sektör birliği olan PCA (China Passenger Car Association - Çin Binek Otomobili Birliği) satışlardaki gerilemenin sona erdiğini ve mart ayındaki satışların geçen yılın aynı ayına göre yalnızca yüzde 24 düşüşte olduğunu açıkladı.

Şubat ayında korona virüs salgını nedeniyle satışlar yüzde 80 düşmüştü. Dünyanın en büyük binek otomobili piyasası olan Çin’de üretim yeniden başlayınca araba galerilerin çoğunluğu da açıldı. Böylece mart ayı, sektör uzmanlarının daha birkaç hafta öncesine değin beklediklerinden çok daha olumlu gelişme göstermiş oldu. Örneğin Volkswagen’in Çin bölümü (VW-Çin) bir önceki yılın mart ayına kıyasla yüzde 50 kadar bir düşüş beklerken satıştaki düşüş yüzde 40’ın altında kaldı. Tüm sektör, bu görece düzelmeyi önemli ve olumlu bir gösterge olarak değerlendiriyor.

VW, satışların yaz başında geçen yılki seviyeye gelmesini bekliyor

Nitekim VW-Çin Patronu Stephan Wöllenstein, satış rakamlarının yaz başlarında geçen yılki düzeye geleceğini varsayıyor. Aslında Çin Halk Cumhuriyeti’nde normal bir ay içinde iki milyon kadar yeni otomobil satışına tanık olunuyor. Son gelen verilere bakılırsa bu rakam mart ayında yine de bir milyonu aşmış durumda. Öte yandan tüm belirti ve göstergeler sektörün toparlandığı yönünde. Nitekim Wöllenstein yılın ortalarında bir önceki yıl için salgın öncesinde yaptıkları planlamaya döneceklerini düşünüyor ve “Umut, Çin piyasasına geri dönüyor” dedi.

Alman Handelsblatt gazetesinde yer alan haberde Çin’in Alman Volkswagen, Daimler ve BMW gibi dev otomobil gruplarının en büyük piyasası olduğu belirtilerek “Bu nedenle otomobil endüstrisi, Çin piyasasının korona krizi sonrası eski çıkışını yakalayacağı anı bekliyor. Aslında tüm otomobil endüstrisi sektöründe Çin’in tüm dünyada sektörün uyanışında bir öncü rolü oynayabileceği umudu egemen. Avrupa’da ve ABD’de korona kaynaklı sorunların doruğuna mart ayında ulaşılmaya başladı. Nisan ayında ise otomobil piyasası buralarda tamamen çöküntüye uğrayacak. Oysa Çin’de en kötü ay olan şubat artık geride kaldı” deniyor.

Çin’deki büyük üreticilerin satış noktalarının tamamı kapılarını açarak müşterilerini ağırlamaya başladı. Böylece yeni üretimin fabrikalardan galerilere akışı teminat altına alınmış oldu. Bu arada Çin’deki Volkswagen’in bu ülkedeki 24 işyerinden 22 adedinde tekrar çalışılmaya başlandı.

Araba müzesi kapılarını sanal açtı!

Virüs sektör hisselerini de vurdu

Formula 1 Kanada Grand Prix’e virüs ertelemesi

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

access_time16 Nisan 2024 12:11

Bakan Yerlikaya, Düzce’de diğer sürücülere selektörle radar denetimini haber veren 14 sürücüye kesilen trafik cezalarının iptal edildiğini açıkladı. Yerlikaya, trafikteki radar...

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

access_time16 Nisan 2024 12:07

Zorlu Enerji, sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda Avrupa genelinde elektrikli araçlar için şarj istasyonları ağını genişletmek amacıyla stratejik ortaklık kurulduğunu...

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

access_time16 Nisan 2024 10:17

Tesla'nın işten çıkarma planından Çin operasyonları da etkilendi

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

access_time16 Nisan 2024 09:40

İsviçre'nin ulusal gazetesi Blick, Türk Teslası" benzetmesi yaptığı Togg'a övgüde bulunduğu haberinde, "Elektrikli araç, dijital ekosistemi, sürüş ve şarj performansı da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)