'Avrupa'da otobüs üretiminde birinci sıradayız'

'Avrupa'da otobüs üretiminde birinci sıradayız'

access_time28 Mart 2018 15:10
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Avrupa'da otobüs üretiminde birinci sıradayız açıklamasını yaptı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Otomotiv sektöründe dünya sıralamasında yerimizi aldık. Avrupa'da otobüs üretiminde birinci sıradayız. Hafif ticari araçlarda ikinci ve otomobilde de altıncı sıradayız. AB ülkeleri içerisinde ise üretimde beşinci sıradayız." dedi.

Çelik, Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği (OSEG) Konferansı'nda, programın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Otomotiv sektöründe yalnızca üretimin yeterli olmadığını dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Eğer otomotiv sektöründe ürettiğiniz dünya pazarlarında yer bulamıyorsa bu ürünün ekonomik değeri olmaz. Sizi tatmin edebilir ama bunun ülkeye katkısı çok az olur. Büyüyen otomotiv sektöründe rekabet o kadar kuvvetli ki sektör içerisindeki pek çok firma bugün ve gelecekte birleşmelere sahne olacaktır. Otomotiv sektörü gelecekte, çok güçlü, küçük kar marjı ile çalışan ama yüksek kalite standartlarını elde eden ve geleceği kurgulayan yenileşmeci bilimsel altyapısı olan firmalarla şekillenecek."

Çelik, müşteri taleplerinin çeşitlendiğini, üretimin de bu talepler doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de binin üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezi var

Esnek üretim tekniklerinin hayata geçirilmemesi durumunda rekabetçi olunamayacağını anlatan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Otomotiv sektöründe dünya sıralamasında yerimizi aldık. Avrupa'da otobüs üretiminde birinci sıradayız. Hafif ticari araçlarda ikinci ve otomobilde de altıncı sıradayız. AB ülkeleri içerisinde ise üretimde beşinci sıradayız. Bunu Ar-Ge merkezlerini artırarak ve yenilikçi bir üretim politikası izleyerek artırabiliriz. Bugün Ar-Ge için en fazla pay ayıran sektör otomotiv sektörüdür. Bütün ana üreticilerin bir Ar-Ge ve tasarım merkezi var. Biz de bunun için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

"Yerli ürünü içeride tüketme alışkanlığımız çok az"

Çelik, Türkiye'de sektörün ortalama yüzde 10 büyüdüğünü anımsatarak, "Bu oran geçen yıl yüzde 17'ydi. Sektörde ihracatımız artmış ve ithalatımız azalmış durumda. Ancak tüm bunlara rağmen yerli ürünü içeride tüketme alışkanlığımız çok az. Bu kadar güçlü bir üretimde dahi hala 700 bin taşıtı dışardan alarak tüketmişiz. Yerliliğe dönmemizde yarar olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Gelecekte dünya pazarından daha fazla pay almak istediklerinin altını çizen Çelik, bunun için de ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da geçen yıl otomotiv sektöründe 29 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiğini, bunun da Türkiye'deki ihracatın yüzde 18'ine tekabül ettiğini belirtti.

Türkiye'de üretilen her 100 araçtan 79'unun ihraç edildiğini kaydeden Altunyaldız, ihraç edilen araçların da yüzde 82'sinin de Avrupa'ya gittiğini aktardı.

KSO Başkanı Memiş Kütükcü ise ilki 2010 yılında düzenlenen konferansın alanında bir marka haline geldiğini belirtti.

Konferansta, güçlü bilgi ve tecrübe platformu oluşturduklarına dikkati çeken Kütükcü, şunları kaydetti:

"Sektördeki son trendleri ve yeni gelişmeleri konuşuyoruz. Uzun soluklu bir organizasyon haline gelen OSEG konferanslarımızın temasını belirlerken, ülkemizin ve dünyanın gündemini yakından takip etmek etmeye ve şehrimizin bu gündeme olabildiğince katkı sağlamasına da özen gösteriyoruz. 2010 yılında düzenlenen OSEG konferansımızın teması Ar-Ge ve inovasyondu. OSEG 2012 elektrikli otomobil, OSEG 2014 yerli motor ve OSEG 2016 da yerli otomobil temasıyla yapılmıştı."

İki gün sürecek ve dört oturumda gerçekleştirilecek konferansta, Türk otomotiv sanayisinde üretim, yeni nesil otomotiv teknolojileri, küresel otomotiv sektörü ve geleceğin iş modelleri konularında sunumlar yapılacak.

Konferansa, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

access_time17 Nisan 2024 12:43

Ocak ve mart arasındaki dönemde, Türkiye'den 3 milyar doları aşan otomotiv yan sanayi ürünü birçok farklı ülkeye ihraç edildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)