Babayiğitlerden 25 bin kişiye istihdam

Babayiğitlerden 25 bin kişiye istihdam

access_time04 Haziran 2018 12:18
5 babayiğitin gaza bastığı ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesi 25 bin kişiye iş sağlayacak. GSYH’ye 50 milyar euro katkı vermesi beklenirken, cari açığı 7 milyar euro düşürecek.

Türkiye’nin yarım asırlık hayali ‘yerli otomobil’de süreç hızlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Artık yerli aracımızı üretelim. Babayiğit arıyorum’ çağrısıyla taşın altına elini sokan 5 babayiğit Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding (Kök Grubu), Turkcell ile Zorlu Holding, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. ismiyle şirket kurulumunu tamamladı.

Şirkete yerli oto projesinde öncü rol üstlenen Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) yüzde 5’le küçük ortak olurken, 5 babayiğitin payı yüzde 19’ar oldu. Ve en önemlisi Türkiye’nin Otomobili projesinin CEO’luk görevine uluslararası tecrübesi olan Alman yan sanayi devi Bosch’un tepe yöneticisi Gürcan Karakaş getirildi.

Erdoğan detayları verdi

Yerli otomobilde şimdi sıra mühendislik ve tasarım çalışmalarına geldi. Babayiğitler 10 yıllık yol haritasını belirlerken, yüzde 100 elektrikli olacak yerli otomobilin ilk prototipinin 2019 sonuna yetiştirilmesi hedefleniyor. Peki 2021’de yollara çıkması planlanan otomobil Türkiye ekonomisine nasıl bir katkı sağlayacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü çıktığı TV programında hem yerli otomobil projesiyle ilgili ayrıntıları hem de CEO’nun ismini ilk kez açıkladı. Ancak dikkatler merakla beklenen CEO Karakaş’a yönelince, detaylar gözden kaçtı.
Türkiye’nin cari açığını düşürmek için 135 milyar liralık Süper Teşvik paketini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Otomobili’nin GSYH’ye katkısının 50 milyar euroyu bulacağını söyledi. 2021 yılında piyasaya sürülecek aracın cari açığa yıllık katkısının 7 milyar euro olacağını belirten Erdoğan, projenin 100’e yakın sektörü olumlu etkileyeceğini ve doğrudan 25 bin kişiye istihdam sağlayacağının altını çizdi.

Otonom özelliği olacak

Otomotiv sektörünün gelişimi hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı, “Motorlu taşıt ihracatımız 7 kat arttı. 2002’de 3.3 milyar dolar olan ihracat 2017 yılında 24 milyar dolara yükseldi. Otomotivde yıllık üretim kapasitemizi 1 milyon adetten 2 milyona çıkardık” ifadelerini kullandı. Elekrikli ve otonom sürüş özelliklerine sahip yerli otomobilin, piyasaya 5 farklı modelle çıkacağını ve yatırım bedelinin 3 milyar euronun üzerinde olacağını ekleyelim.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)