Biden Tesla'cıların ithalat umudunu yeşertti

Biden Tesla'cıların ithalat umudunu yeşertti

access_time16 Kasım 2020 14:50
Joe Biden'ın yönetimiyle kurulacak yeni ticari ilişkilerin ek gümrük vergilerini kaldırması olasılığı Tesla ithalatı konusunda umut yarattı.

ABD’den ithal edilen araçlara getirilen yüzde 120 ek vergiyle siparişleri duran Tesla’nın yeniden Türkiye’ye gelmesi ihtimali doğdu. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin, ABD'nin Joe Biden başkanlığındaki yeni yönetimiyle ticari ilişkileri ileriye taşıyacağı ve karşılıklı ek vergilerin kaldırılmasının gündeme gelebileceğini öngörüyor. Türkiye’de satılmayan lüks ve elektrikli araçların ithalatını gerçekleştiren Albayrac CEO’su Ferhat Albayrak, ek vergiler sonrası siparişleri duran Tesla’ya hala Türkiye’den çok fazla talep olduğunu vurguladı. 

Ferhat Albayrak, “Özellikle son dönemde lüks elektrikli araçlara talep artıyor. Tesla’yı yeniden Türkiye’ye getirmek için çalışıyorum. Ek vergi kalkarsa çok ciddi bir talep olacak. Buna hazırlık yapıyorum. Türkiye’nin ABD ile olan ticari ilişkilerinin Biden döneminde daha ileri taşınacağını ve daha stabil olacağını düşünüyorum” dedi. 

Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre; Tesla ile birlikte bu ek vergiden etkilenen modeller arasında ABD’de üretilen BMW X3, BMW X4, BMW X5 ve BMW X6 yer alıyor. Mercedes ise GLE ve GLS modellerini yine ABD’den dünyaya satıyor. Volvo Cars Türkiye ise çok satan modellerinden S60’ı ABD’den ithal ediyordu. Ek vergi sonrası bu araçların da Türkiye’ye ithalatı durdurulmuştu. Volvo Cars Avrupa, Afrika ve Ortadoğu (EMEA) Bölgesi Başkan Yardımcısı Sabri Sözen de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ABD’nin AB ile uyumlu çalışması yönünde açıklamaları olmuştu. Ancak henüz bu umudu yeşertecek açıklamaları Biden kanadından duyamadık. Halen seçimin gölgesinde herkes. Bu konuyu yakından takip ediyorum ve ben de ek verginin kalkacağı umudunu taşıyorum. Korumacı bir ekonomi sürdürülebilir olamaz.” 

İTHALAT DURMUŞTU

 Türkiye, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ek vergi koymasının ardından misilleme yaparak Haziran 2018’de 22 ürüne ek vergi getirmişti. Otomobile de yüzde 60 ek vergi gelmişti. Ağustos 2018’de ise bu oran yüzde 120’ye çıkarıldı. Rahip Brunson’un tutuklanması sonrası yaşanan bu kriz, nedeniyle Tesla’da yeni siparişler durdu, verilen siparişler gümrükten çekilmeden geri yollandı. Çünkü Tesla’nın fiyatı ek vergiler nedeniyle 217 bin Euroyu aştı. Son olarak mayıs 2019'da ek vergi oranı yüzde 60'a indirildi. Ancak ek verginin tamamen kaldırılması isteniyor.   

Otomotive gümrük vergisinde kritik süreç

 

Oto yedek parçası ithalatında gümrük vergisi kaldırılıyor

 

Tesla daha ucuz elektrikli araç üretecek

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)