BMW elektrikli i3'ünü tanıttı

BMW elektrikli i3'ünü tanıttı

access_time11 Ağustos 2013 16:59
BMW, 2007 yılından bu yana yürütülen çalışmaların sonuna geldi
BMW Grubu’nun tamamen yeni geliştirilen model yelpazesinden oluşacak elektrikli otomobillerinden ilki olan i3; New York, Londra ve Pekin’de eşzamanlı olarak düzenlenen etkinliklerle halka tanıtıldı.



“i" projesi kapsamında 2007’den bu yana yürütülen araştırma ve geliştirme çalışmalarının, dünyanın dört bir yanındaki çevresel, ekonomik ve sosyal değişimlerden ilham alan sürdürülebilir mobilite çözümlerinin ilk somut kanıtı olarak tanıtılan BMW i3, tamamen elektrikle çalışacak şekilde tasarlanan dünyanın ilk kompakt premium otomobili olmasıyla şimdiden ön plana çıkıyor. BMW, sıfır emisyon ve güçlü elektrik motoruna sahip BMW i3 ile hem üretim hem de elektromobilite kavramılarına yepyeni bir bakış açısı kazandıracak.



BMW i3’ün tasarım dilini yansıtan “LifeDrive” yapısı ve karbon fiber takviyeli plastik (CFRP) yolcu bölümüne dayanan araç mimarisinin yanı sıra BMW eDrive programı altında BMW Grubu tarafından bağımsız olarak geliştirilen ve üretilen elektrik motoru, güç elektroniği ve yüksek voltajlı lityum iyon batarya markanın yıllardır geliştirdiği Sheer Driving Pleasure (Saf Sürüş Keyfi) kavramının aynı zamanda, BMW i markasının ilk elektrikle çalışan otomobilinin de ana özelliği olmasını sağlıyor. Öte yandan, sürücü destek sistemleri ile BMW ConnectedDrive’ın mobilite hizmetleri ve özellikle BMW i3 için tasarlanan "360 derece elektrik" de buna katkıda bulunuyor.
170 HP’LİK ELEKTRİKLİ MOTOR!
BMW i3’ün elektrik motoru, 170 beygir güç ve motorun çalıştığı andan itibaren temin edilebilen 250 Nm azami tork çıkışı sunuyor. Motorun ağırlığı ise sadece 50 kilogram. İddialı bir güç yoğunluğuna ve hassasiyetine sahip olan bu hibrit senkronize elektrik motorunun spesifik yapısı sayesinde güç, devir artışına paralel olarak artıyor. BMW i3, sıfırdan 60 km/s’e hıza 3,7 saniyede ve 0’dan 100 km/s’ye ise 7,2 saniyede ulaşıyor.



Alman üreticinin tahrik sistemi geliştirme mühendislerince yapılandırılan, BMW i3’ün tek pedallı kontrol konsepti hoş bir sürüş deneyimi yaşanmasına da katkıda bulunuyor. Elektrik motoru sürüş (drive) modundan alternatör moduna geçerek lityum iyon bataryayı besleyen bu sistem, aynı zamanda tam ve kesin şekilde kontrol edilebilen bir frenleme etkisi de yaratıyor. Bu geri kazanım işlemi hıza duyarlıdır, yani otomobil yüksek hızlarda azami verimlilikle “kendi hızıyla, gaz pedalına basılmadan seyreder ve düşük hızlarda ise güçlü bir frenleme etkisi meydana getirir.
300 KM’YE VARAN MENZİL!
Lityum iyon batarya, BMW i3’ün gündelik sürüşte 130-160 kilometre (81-99 mil) gibi bir menzili görebilmesine olanak veriyor. Bu menzil, ECO PRO modunda 20 kilometre kadar ve ECO PRO+ modunda ise yine aynı mesafe kadar artıyor. Arzu edildiği takdirde BMW i3, belirli bir değerin altına düştüğü anda hareket hâlindeyken lityum iyon bataryanın şarjını sabit bir seviyede tutan menzil uzatıcı motorla da alınabiliyor. Bu görev, 34 HP güç üreten ve arka aksın üzerinde, elektrik motoruna bitişik şekilde yerleştirilen 650 cc iki silindirli benzinli motor tarafından yerine getiriliyor. Menzil arttırıcı, otomobilin azami seyahat menzilini günlük sürüşte yaklaşık 300 kilometreye kadar çıkarıyor.
BMW i3’ün sürüş menzili belirlenirken, kullanıcıların otomobillerini haftada iki veya üç kez şarj ederek genel enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini amaçlanmış. Yeni i projesi kapsamında 1000’in üzerinde katılımcı ile ve 20 milyon kilometreyi aşkın mesafede yürütülen çalışmalar, ortalama günlük katedilen mesafenin 45 kilometre civarında olduğunu ortaya koymuş. BMW i3 müşterileri, BMW i tarafından sağlanan şarj panosunu (wallbox) veya geleneksel ev tipi bir elektrik prizini kullanarak otomobillerini şarj edebilecekler.
İlk olarak 2011 Frankfurt Otomobil Fuarı’na görücüye çıkan konsept çalışmasından farklı olarak revize edilen U şeklindeki LED ön ve sis farlarıyla birlikte yeni bir ön tampona sahip olan otomobilde ön ve arka kapıların arasında bulunan B sütunu da yok. Bu tasarım arka koltuklara ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor.
Köşeli hatlarıyla dikkat çeken kabin bileşenlerinin büyük bir bölümü doğal deri, ahşap, yün ve diğer yenilenebilir ve geri dönüşümlü hammaddeler kullanılarak üretilmiş. Loft, Lodge ve Suite olarak üzere üç farklı donanım seviyesiyle pazara sunulacak 2014 BMW i3′ün giriş-seviyesi modelinde klima, USB/Bluetooth/SIM kart bağlantısı ve bağımsız 6,5 inç iDrive ekran yer alacak. Opsiyonel donanımlar arasında GPS navigasyon, otomatik klima kontrolü, ısıtmalı ön koltuklar ve elektrikle çalışan cam tavan bulunuyor.
Almanya ve diğer Avrupa pazarlarına Kasım 2013′de sevk edilmeye başlayacak yeni BMW i3′ün fiyatı kendi evinde 34.950 eurodan başlayacak.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Maserati yeni pist otomobili Project24'ü tanıttı

Maserati yeni pist otomobili Project24'ü tanıttı

access_time31 Temmuz 2022 11:11

Maserati, yepyeni ve sadece pist kullanımı için geliştirdiği süper spor otomobil projesi "Project24"ü tanıttı.

Skoda'nın yeni gözbebeği Fabia RS Rally2 tanıtıldı!

Skoda'nın yeni gözbebeği Fabia RS Rally2 tanıtıldı!

access_time19 Haziran 2022 17:35

Skoda ralli aracının yeni neslini tanıttı. Dördüncü nesil FABIA üzerine yorumlanan araç, RS mahlasıyla FABIA RS Rally2 adını aldı.

Honda 'dan Japonya'da bir ilk

Honda 'dan Japonya'da bir ilk

access_time22 Eylül 2021 08:20

Honda Motor'un Japonya içinde çevrim araç satışı yapacağı, bu satış şeklinin Japonya'da bir ilk olacağı bildirildi.

Çin'in yeni elektrikli otomobili Nio satışa sunulacak

Çin'in yeni elektrikli otomobili Nio satışa sunulacak

access_time07 Mayıs 2021 10:31

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Nio, Avrupa piyasasına giriyor. Çinli elektrikli  araç üreticisi Nio, 2022 yılından itibaren Almanya'da da boy  göstererek Mercedes Benz, BMW...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)