Brisa’dan 1 milyar dolarlık yatırım

Brisa’dan 1 milyar dolarlık yatırım

access_time14 Nisan 2015 11:44
Brisa, Aksaray'da 330 milyon dolarlık yeni yatırımına başladı. Brisa Genel Müdürü Bayman, yatırım tutarının 1 milyar dolara ulaşacağını açıkladı
Brisa, Türkiye'de lastik sektörünün tartışmasız lideri konumunda. Firmanın kökleri, Sabancı Holding ve ortaklarının girişimiyle 1974 yılında kurulan Lassa ile atıldı. Lastik sektöründe dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak 1988'de Sabancı Grubu ile Bridgestone Corporation arasında gerçekleşen ortaklık sonucunda firma bugünkü adını aldı. O zamandan bu yana 27 yıl geride kaldı. Brisa, bugün Avrupa'nın yedinci büyük lastik üreticisi konumunda. Kocaeli üretim tesisleri, 361 bin metrekareye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri. Bu tesis, aynı zamanda, Bridgestone'un dünya üzerindeki en önemli üretim üslerinden biri.

Sektörün lideri Kocaeli'deki tesislere sığmaz oldu. O yüzden Aksaray'da yeni bir yatırımın temeli atıldı. 330 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Haberin bu kısmı kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak yatırım 330 milyon dolarla sınırlı kalmayacakmış. Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Aksaray'da 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alana sahip olduklarını belirterek, "Bu alan Kocaeli'ndeki alanımızın üç katı. Temelleri atılan yatırım ilk fazı oluşturuyor. Aksaray ya¬tırımımızın devamı gelecek. İkinci ve üçüncü fazlarla birlikte toplam 1 milyar dolarlık bir yatırım olacak. Brisa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelecek" diyor. Para dergisinden İdriz Çokal, Lastik Sanayicileri ve ithalatçıları Derneği Başkanlığı da yapan Hakan Bayman ile hem Brisa'yı hem de sektörü konuştu...

-Kış dönemini geride bıraktık. Nasıl bir kış geçirdiniz? Kış lastikleri satışı nasıldı?

-Kış lastiği satışlarında rekor kırdık. Toplam 10 milyon adetlik satışımız var. Bunun 1 milyon 800 bin adedi kış lastiği. Araç sahipleri bilinçlen-dikçe kış ve yaz dönemi lastik satışları dengelenecektir. Zamanla bu oran yüzde 50-50 seviyesine gelecektir.
 
-Türkiye çok sert bir iklim kuşağında değil. Kış lastiği uygulaması bu nedenle istenilen seviyelerde değil. Sizce zorunluluk çözüm mü?

-Kış ve yaz lastiğinin içindeki malzeme farklıdır. Kış lastiği 7 derecenin altında belli aylarda kullanılmalı. Şu anda ticari ve ticari araçlarda ve toplu ulaşım araçlarında mecburi. Sivil binek araçlarda da bu uygu-lama yaygınlaşmalı. Aksi takdirde araçlar kar yağdığında yollarda kalıyor. Kış lastiği kullanmıyor iseniz dört çekerin kralı bir araç da olsa karlı ve buzlu ortamda gidemezsiniz, insanların yollarda mağdur olmaması için bu uygulama zorunlu olmalı. Avrupa'da Kasım ve Mart ayları arasında aracınız kaza yaptığında, araçta kış lastiği yok ise sigorta şirketleri zararınızı karşılamaz. Biz Türkiye'de de böyle bir düzenlemenin olmasını istiyoruz, işin işine sigorta şirketleri girdiği an kış ve yaz lastiği uygulaması otomatik olarak yaygınlaşacaktır. LASİD olarak da kış lastiği uygulamasıyla ilgili tanıtımlar yapıyoruz. Yaygınlaşması için çalışıyoruz.

-Peki böyle bir uygulama için yeterli altyapı var mı? insanlar araçlarını pak edecek yer bulamıyor. Yedekte bekleyen dört lastiği nerede saklayacak?

-Biz Brisa olarak bu konuda Lastik Otelleri Projesi geliştirdik. Lastiği bizden alanlara bu hizmeti veriyoruz. Öyle sanıldığı gibi pahalı bir hizmet de değil. Kış lastiği taktıranların yaz lastiklerini 30-40 TL'ye saklıyoruz. Ankara biraz pahalı o da 60 TL. Bu ücret yıllık ve dört lastik için geçerli. Çıkarma-takma ücreti almıyoruz. Başka bir maliyeti yok.
Araç sahipleri lastiği nerede saklayacağını düşünmemeli. Bu hizmeti veriyoruz. Kış lastiği ile yaz lastiği arasında öyle sanıldığı gibi bir fiyat farkı da yok. Yalnızca yüzde 10 fiyat farta vardır. Bu algıyı da kırmak lazım.

-Brisa'nın 12 aylık bilançoları çıkmıştır. 2014 yılını nasıl geçirdiniz?

-2014'te şirketin satış geliri 1 milyar 693 milyon TL olarak gerçekleşti. Net dönem karı ise yüzde 29'luk artışla 186.3 milyon TL oldu. Satış gelirlerimiz yüzde 14, net dönem karımız yüzde 29 arttı. Hedefimiz hep 1 milyar dolar üzeri ciro ama kurlardaki durum nedeniyle dolar bazında bu hedefi yakalayamıyoruz.

-Satışlarınızda iç ve dış piyasa oranı nedir? Gelirlerinizin ne kadarı ihra¬cattan geliyor?


-Yurt içinde pazar lideriyiz. Yıllık 10 milyon adet lastik satıyoruz. Türkiye'de üretim yapan otomotiv şirketlerinde de lideriz. Üretimi yapılan 10 araçtan üçünde bizim lastiklerimiz var. Ciromuzun yüzde 25'i yani 200 milyon doları ihracattan geliyor, ihracatta Lassa markamızı kullanıyoruz. Güçlü ve gelecek gördüğümüz ülkelerde Lassa mağazaları açacağız, İspanya'da mağaza açma çalışmalarımız sürüyor. Ardından hedefimizde Balkan ülkeleri var. Ukrayna'da planlarımızda vardı ama beklemedeyiz. Mısır güçlü olduğumuz bir pazar. Baltık ülke¬leri, Balkanlar ve Batı/Orta Afrika, Lassa markamızla tanıştırmak için öncelikli bölgeler arasında.

-Aksaray'daki yatırım başladı mı?

-Kocaeli'ndeki fabrikamız neredeyse yüzde 100 kapasite ile çalışıyor. Yıllık yenileme yatırımları dışında bir yatırım zor. Alan kalmadı. Geçen yıl Kocaeli fabrikamıza 78.9 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Asıl büyük yatırım ise Aksaray'da başladı. Temellerini attık. 330 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bu fabrikada 19-20-21 jant lastikleri üretme imkanımız da olacak. Bu jantları Avrupa'daki fabrikalarımızdan ithal ediyorduk. Belki biz burada üretip onlara ihraç ederiz. Üçüncü markamız Dayton'u da burada üretmek istiyoruz. Üretim adetimiz bu yatırımla 10 milyondan 14 milyon adede çıkacak. Aksaray'daki yatırımın devamı da gelecek. Burası 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alan. Kocaeli'nin üç katı. İlk faz tamamlandıktan sonra orta-uzun vadede ikinci ve üçüncü fazlar da olacak. Toplamda 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşecek, ilk faz yatırım 2017 son çeyreğinde devreye girecek, ilk etapta 400 kişi istihdam edilecek. Yakın zamanda işçi alımlarına başlayacağız. Eğitimlerini verip açılışa hazır edeceğiz.
 
-Neden Aksaray'ı tercih ettiniz?

-Yatırım yapmamız şarttı. Kocaeli'nde hem yer kalmamıştı hem de Japon ortaklarımız bu büyüklükteki bir yatırımın deprem kuşağında olmasın dediler. Çünkü 1999 depreminde fabrika altı ay üretime ara vermişti. Aksaray deprem riski en az illerden biri. Ayrıca limana ve hava limanına yakın bir noktada. Ayrıca Aksaray'ın yerel idarecileri Vali, Belediye Başkanı, OSB yönetimi, Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri çok yardımcı oldular. Biz başlangıçta 24 il belirlemiştik. Yatırımın Aksaray'da kalmasında şehir idarecilerinin yaklaşımı etkili oldu.

-Brisa ve Lassa'nın satış kanallarındaki gücü nereden geliyor?

-Öncelikle güçlü bir Ar-Ge merkezimiz var. Bu merkez Bridgestone'un Türkiye dışındaki fabrikalarına da hizmet veriyor. Yeni bir hazırlığımız var. Lastik geliştirmeyi de Türkiye'de yapacağız. TSE lastik onay belgemiz var. Sektörün diğer şirketlerine de hizmet verebiliyoruz. Ar-Ge dışında müşteriyle direkt temas kuran bir markayız. Yol yardımında öncüyüz. Lastik oteli kurduk. Bu konuda iddialıyız. Otopratik hizmetimiz ile farkındalık yarattık. Sadece lastik hizmeti değil, araçla ilgili tüm bakımları takip ediyor, müşteriyi bilgilendiriyoruz. Bridgestone Box gibi yaratıcı hizmetlerimiz ve mobil çözümlerimiz var. Konteynerde mobil lastik istasyonları kuruyoruz. Geçen yıl Çeşme Plajı'na kurduk. Çok güzel tepkiler aldık. Şimdi 10 tane daha yaptırıyoruz. Akaryakıt istasyonları çok ilgili. Sadece lastik satıp kenara çekilmiyoruz. Araç sahiplerine çözümler üretiyoruz. Mobil araçlarımızla lastik değişimi yapıyoruz. Bu hizmetimiz çok rağbet gördü, insanlar evinde dinlenir, ofisinde çalışırken lastiklerini değiştiriyoruz, işyerlerine, sitelere yerinde hizmet veriyoruz. Aracınızı valeyle alıp bakımını yaptırıp, lastik kontrollerini yaptırıp geri getiriyoruz. Burada biz sadece lastikçi değiliz. Tüketicinin araç danışmanıyız.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)