Cam tavan ve sis farı out

Cam tavan ve sis farı out

access_time02 Kasım 2020 15:33
Otomobil tercihlerinde değişiklik yaşanıyor. Düne kadar yüksek donanımlı modelleri tercih eden tüketiciler, artık cam tavan, sis farı, cruise kontrol gibi donanımlardan vazgeçmeye başladı

30 Ağustos'ta yürürlüğe giren ÖTV matrah ve oran düzenlemesi sonrasında otomobil tercihlerinde değişiklik yaşanmaya başladı. Düne kadar yüksek donanımlı modelleri tercih eden tüketiciler, bugün uygun fiyatlı otomobillerin giriş versiyonlarına yöneldi.

Tüketiciler özellikle otomobilin satış fiyatını direkt etkileyen dizel motor ve otomatik vitesten uzaklaştı. Dizelin yerini daha uygun fiyatlı benzinli otomobiller aldı. Otomatik vites yerini düz vitese bıraktı. Bazı modellerde dizel motor ve otomatik vites farkı 10-20 bin TL'yi buluyor.

ULAŞIM ARACI OLDU

Ayrıca Türk tüketicilerin otomobilde konfor ve güvenlik aksesuarlarından da uzaklaştığı görülüyor. Pandemi nedeniyle bireysel mobilitiye yönelen tüketiciler, artık otomobilde konfora bakmıyor.
Ulaşım ihtiyacı karşılansın yeter şeklinde düşünüyor. Bu yüzden otomobilin bir üst vergi dilimine girmemesi için cam tavan, deri koltuk ve deri direksiyon simidi, otomatik koltuk ayarı, anahtarsız çalıştırma, elektronik klima gibi konfor aksesuarlarını tercih etmiyor. Aynı zamanda cruise kontrol, sis farı, geri görüş kamerası, kör nokta uyarı ve kendi kendine park sistemi gibi güvenlik donanımlarını istemiyor. Oysa ki sis farı, deri koltuk, cam tavan düne kadar birçok tüketici için olmazsa olmaz aksesuarlar arasında ilk sırada yer alıyordu.

DÜZ VİTESLİ OTO GÖZDE

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre eylül sonu itibariyle benzinli otomobillerin payı yüzde 52.2'ye yükseldi. Dizel otomobillerin payı ise yüzde 40.7'e geriledi. 2019'un aynı döneminde dizellerin payı yüzde 55.8, benzinlilerin payı ise yüzde 36.6 seviyesindeydi. Benzinli otomobillerdeki yükselişin gelecek aylarda daha hızlanması bekleniyor. Yılın ilk dokuz ayında otomatik vitesli otomobillerin payı yüzde 69.4, düz vitesli otomobillerin payı ise yüzde 30.6 oldu. Bu tablonun ekimden itibaren değişmeye başladığı ve düz vitesli otomobillerin payının artacağı tahmin ediliyor.

(Ufuk Sandık/Sabah)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)