Cenevre’den neler çıktı neler?

Cenevre’den neler çıktı neler?

access_time06 Mart 2016 08:09
İsviçre’de, Cenevre’de otomobil fuarı devam ediyor. Peki, fuarın genel havasını kokladık mı? İşte o “hava”dan bazı seçmeler
Otomobil fuarları dediğimiz şey, öncelikle “gazeteciye güzel” değil, gerçekten de ziyaretçi olan, “alıcı gözüyle” gezenlere güzeldir her zaman. Zira, bize ayrılan iki “güncük” içerisinde hem tüm fuarın modellerini keşfetmek hem de bilgilerini alıp, toplantılara katılıp, ardından da sıcağı sıcağına haber geçmek derkennn... “Eveeeet, bize ayrılan sürenen sonuna geldik!” 
Peki neler gördük? Bir dolu Otomobil işte... Ancak, fuarın basın günü bitip de, gördüklerimizi şöyle bir “sindirdiğimiz” zaman, fotoğrafın asıl bütünü, ayrıntıları ortaya çıkıveriyor. İşte, benim de şu an yaptığım, ya da yapacağım budur!.. Yani “kokladığım hava”nın analizini yapacağım. Ve merak etmeyin, yazının tamamı, başlangıcındaki kadar sıkıcı olmayacak! Size sözzz...

Uçan, kaçan teknoloji!
Aslında “teknolojik hava”yı kokladığımda, “Hımmm, bu fuar şunun için çok özeldi...” diyeceğim bir şey fark edemedim! Üzgünüm! Çünkü ilk kez gördüğüm bir teknoloji yoktu.
Yok, yalan söyledim… Rinspeed’in yaptığı konsept aracın arkasına “drone” pisti kondurmasını ilk kez gözlerimle gördüm. “İnsansız hava aracını ne yapcam?” derseniz, yapılacak çok şey olabileceğini düşünmüş adamlar. Sonuçta otomobil sürücüsüz ve otomobil kullanmayacaksanız ya, işte bu zamanı değerlendireceksiniz. Belki drone’u “bi koşu” bakkala göndereceksiniz. Sevgilinize çiçek aldıracaksınız belki de... Olmadı, drone’u önden gönderip, yolda önünüzde bulunan güzellikleri keşfedeceksiniz falan... İşte “uçan” ve “kaçan” teknoloji buydu fuardaki.

Alternatif enerji mi?
Fuarda alternatif enerji konusunda markaları çok da “istekli” görmedim, ne yalan söyleyeyim. Tamam, elektrikli otomobiller vardı. Hem de 2000 beygir gibi saçma sapan güçlere sahip modelden, hidrojenli yarış otomobiline kadar. 
Ancak petrol “sudan ucuz” olunca, markalar bildiklerinden şaşmamış. Yani farklı yakıtlar yerine, klasik benzinle çalışan modellerine ağırlık vermişler yine. Haa, küçük motorlu olanlar yok muydu? Vardı elbet. Mesela Opel’in sportif GT konseptinde 1.0 litre motor vardı. 145 beygir ve üç silindir üstelik. Ama bunun yanında Bugatti ve Koeniggsegg’in 1500 beygirlik benzinli motorlu otomobillerinin yanında lafı bile olmaz elbette. Ama sportif işte!
Bunun yanında artık çevreci otomobillerde, tek kasada birden farklı “sistem” seçeneği sunulmaya başlandığını gördük Hyundai sayesinde. Ioniq modeli, hibrit (benzinli ve elektrikli) motor seçeneklerinin yanında, bir de “sırf” elektrikli motor seçeneği de var. İstediğini alabiliyorsun yani. Belki ileride bu tip modeller çoğalır.

Yüksek, daha yüksek
Bir de yerden yüksek olma sevdası, iyiden iyiye almış başını yürümüş. Bunu da anladık. Zira tıpkı Türkiye’deki gibi, Avrupa’da da cebine parayı koyan, daha yüksek bir otomobile yani SUV ve crossover araçlara binme hevesindeymiş. Hem de satışları her yıl neredeyse katlanıyor.
İşte bu yüzden, lüks ve spor otomobil üreticisi Maserati de girivermiş bu sınıfa. Skoda da hazırlık yapıyor. Ve gördüğüm kadarıyla bu sevda uzun süre devam edecek. Çünkü başka markalardan da benzer haberler alıyorum. 
Haber alıyorum derken, elbette her fuarda olduğu gibi, bu fuarda da markaların “dili çözüldü.” Mesela Bugatti, dört kapılı bir model üretmek için kolları sıvamış. Ferrari’nin SUV üretmesi olayına Fiat Chrysler’ın başındaki Sergio Marchionne karşı çıkıyormuş. “Önce benim ölümü çiğnemeniz lazım” demiş. Filan, falan…
Bu arada Türkiye’de üretilecek yeni modelleri de unutmamalı. Yeni Toyota C-HR ve Egea’nın HB ve SW modelleri, gurur verdi. Teknoloji filan derken, bir fuarda “böyle hareketler” görmek ruhumuzu okşuyor. Sizin de okşamaz mıydı? Otokolik - Levent Köprülü / Milliyet 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)