Cenevre'de bayram Türkiye'de hüsran

Cenevre'de bayram Türkiye'de hüsran

access_time06 Mart 2014 01:44
Avrupa’daki krizden çıkış sinyalleri Cenevre'de “iyimserlik” rüzgârları estirirken, Türkiye’deki düşüş otomobil sektöründe tam tersi hava yarattı
Cenevre Otomobil Fuarı'nda, Avrupa otomotiv pazarının krizden çıktığı dünyaya gösterilirken Türkiye'de Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ocak ve şubat aylarındaki araç satışlarında yaşanan düşüşü açıkladı. Cenevre'deki fuarı izleyen gazetecilerden Levent Köprülü'nün Milliyet'te yayımlanan bu tezat iki gelişmeyle ilgili haberi şöyle: 

2007’den bu yana sürekli kayıp yaşayan Avrupa otomotiv pazarı düzelme sinyalleri veriyor. Avrupalı üreticiler yeniden yatırıma yönelmeye başladı. Bunu Cenevre Fuarı’ndaki yenilikler ve beklentilerle görmek de mümkün. Her ne kadar üreticiler “temkinli iyimserlik” içinde olduklarını söyleseler de, bu yıl pazarın artışla kapanacağına ilişkin tahminler, yüzlerinin gülmesini sağlıyor.

Daha önce krizde tersi bir hava içinde olan Türk oto pazarındaysa, “çok iyimser olmayan” bir hava hakim. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Türkiye’de toplam araç satışlarının, ocak ve şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.2 düşüşle 67 bin 691’e gerilediğini açıkladı.

KRİTİK AY NİSAN

Binek otoda yüzde 18, hafif ticaride yüzde 24 düşüş var. Şubatta ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 27.5 küçülerek, 48 binden 35 bine geriledi.  Ocakta oto pazarı yüzde 9 civarında gerilerken, şubatta bu düşüş daha sert oldu. ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, önlem alınması gerektiğinin altını çizerek, asıl etkinin 2014 modellerin piyasaya gireceği nisanda belli olacağını vurguluyor. Bu görüşü,  sektörün diğer yöneticileri de paylaşıyor.

Stoklarda kalan ve uygun fiyatlarla satılan 2013 model araçların tükenmesi ve yeni modellerin piyasaya girmesiyle asıl gidişatın, mart ve nisan aylarında şekillenmeye başlayacağı, ortak görüş. Bir başka  görüş de, bu yıl pazarın yüzde 20 ve üzerinde düşüş kaydetmesinin kaçınılmaz olduğu.

KORKULU RÜYA NE?

Bu belirsizlik nedeniyle Autoshow’un 2015’e ertelenmesi de, rüzgarın sert eseceğini gösteriyor. Zira, kur ve ÖTV farklarını fiyatlara ne kadar yansıtmak gerektiği konusu, firma yöneticilerinin korkulu rüyası. Ama Cenevre’de sergilenen ve çoğu bu yıl Türkiye pazarında satışa sunulması beklenen yenilikler, biraz olsun Türkiye’deki otomotiv sektörünün içine su serpiyor.

PICAT: TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN İZLİYORUZ

Peugeot CEO’su Maxime Picat, Avrupa’da pazarın yavaş yavaş yükselmeye başladığını belirtirken, “Türkiye pazarını da yakından izliyoruz. Satışların daralacağı realitesi var” dedi. Bu yıl Avrupa otomotiv pazarında gelişme beklemezken, yükselişle karşılaştıklarını, ancak bunun da ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini anlatan Picat, “Türkiye’yi yakından izliyoruz. Satışların daralma realitesi var. Önceliğimiz kâr marjlarımızı sabit tutabilmek. Fiyat artırmak durumunda kaldık. Çok sayıda yeni model lansmanı yaptık. Bu çizgide devam edeceğiz” diye konuştu.

308’in “Avrupa’da Yılın Otomobili” seçilmesinden çok memnun olduklarını, bunun, markanın son dönemde yaşadığı olumlu gelişmelerden biri olduğunu söyleyen Picat, bunun 308’de önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını belirtti. Peugeot, Cenevre’de 308’in SW versiyonu tanıttı.

ATEŞ GİBİ BİR HONDA

Japon üreticinin bu fuardaki yeniliği, henüz konsept olarak duran yeni Civic Type-R oldu. Konsept olduğundan kapıları bile açılmayan (bilerek tabii) araç, 2.0 lt hacimli ve turbo beslemeli bir motorla gelecek. 280 HP güç üreten bu motorun, ilk etapta 6 ileri manuel şanzımanla eşleştirileceği belirtiliyor. Türkiye’ye gelme niyeti de var, belirteyim.

İLERİSİ İÇİN ÜMİTLİYİM

Cenevre Otomobil Fuarı’nda sorularımı yanıtlayan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, piyasada yaşanan son gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu belirterek, “İlerisi için ümitliyim” dedi. Koç, “6 ay öncesine baktığınızda Türkiye, basketbol tabiriyle adeta bir ‘Dream Team’ (Rüya Takımı) idi. Borsa uçuyor, Türk Lirası değerli, faizler düşüyordu... Şu an piyasada yaşanan düzeltme normal” diye konuştu. Türkiye’nin 2008 krizinden bile etkilenmediğini vurgulayan Koç, “Türkiye çok büyük potansiyele sahip. 12 yıldır çok şükür her şey çok iyi gidiyordu. Şu an piyasalardaki düzeltmeyi normal karşılıyorum. İlerisi için de ümitliyim” diye konuştu.

YATIRIMLARIN MEYVESİ

Avrupa’daki canlanmanın Ford Otosan açısından önem taşıdığını belirten Ali Koç, “Bu yıl yaptığımız yatırımlarını meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Yeni Transit’i  1 hafta önce pazara sunduk. Mayısta Courier’i piyasaya sunacağız. Geçen yıl 3.8 milyar dolarla ihracat rekoru kırdık. 2014’te iç pazar zorlu geçecek ancak ihracat pozitif görünüyor. Avrupa krizden çıktıkça Ford Otosan kazanacak” dedi.
 
EN KÜÇÜK JEEP 75 BİN LİRAYA GELECEK

Jeep markasının, Avrupa’da popüler küçük kompakt SUV sınıfında yer almak amacıyla geliştirdiği Renegade, ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Renegade’in Türkiye’deki Jeep satışlarının büyük bir bölümünü oluşturacağını vurgulayan Jeep Marka Direktörü Mahmut Karacan, “Kasım ayından itibaren Türkiye’de 75 bin TL’den başlayan fiyatla satışa sunmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar satış hedefimiz 500 adet. İlk etapta 1.4 lt 140 HP benzinli ve 1.6 lt 120 HP dizel motor seçeneğiyle gelecek. 1.4 lt benzinli ve otomatik versiyonuysa 2015 mart ayında pazarda olacak” dedi.

DIŞI DA KAPUTUNUN ALTI DA EXTREME 

Toparlanma sürecinde farklı model ve versiyonlarla daha fazla aktif olan Opel, bu fuara heyecan verici bir otomobil de getirdi. Astra OPC Extreme versiyonunu tanıtan Opel, bu versiyonu Nürburgring yarış pistinde geliştirmiş. Kaputunun altında 2.0 lt 300 HP’lik bir turbo motor bulunan Astra OPC Extreme, farklı mat boyası, alüminyum gövdesi, dört adet egzost çıkışı, jantları, kısacası içi ve dışıyla “uçlarda” bir otomobil olmuş.

MERCEDES BENZ'DEN 'COUPE' LÜKSÜ GELDİ

Mercedes’in konsept olarak tanıttığı S-Serisi Coupe, seri üretime hazır hale getirilerek Cenevre’de sahne aldı. S-Serisi Sedan’a göre arka tasarımı da bir hayli farklı olan S-Serisi Coupe, CL modelinin yerini alacak. Lüks bir coupe olarak farklı bir müşteri kitlesine hitap etmesi beklenen S-Serisi Coupe’nin, temmuz ayında Türkiye’de satışa sunulacağı ve 850 bin TL’den başlayan fiyatlara sahip olacağı belirtiliyor. 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Yeni yılda el yakacak

Yeni yılda el yakacak

access_time31 Aralık 2015 14:10

2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatlar artacak. Bu artış ikinci el otomobil fiyatlarını da yukarıya çekecek

Konuşan Murat 124 ilgi çekiyor

"Konuşan" Murat 124 ilgi çekiyor

access_time27 Aralık 2015 15:02

Antalya'da düzenlenen "Murat 124" buluşması etkinliğinde, birbirinden renkli ve özellikli otomobiller sergilendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

access_time27 Aralık 2015 11:40

Yılbaşı tatilinde 8 milyon yolcu taşımayı hedefleyen otobüs firmaları, vatandaşların mağdur olmaması için 4 bin 500 ek sefer düzenleyecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)