Cenevre'de heyecan başladı

Cenevre'de heyecan başladı

access_time05 Mart 2014 02:57
Bu yıl 84. kez kapılarını açın Cenevre Otomobil Fuarı'nda 'küçük' sınıftaki yenilikler dikkat çekiyor. Donanımlı minikler lüks otolara kafa tutuyor
Dünya otomotiv sanayinin en çok rağbet ettiği fuarların başında bulunan Cenevre Otomobil Fuarı 84'üncü kez kapılarını açtı. Levent Köprülü'nün Milliyet'te yer alan fuar açılış haberi şöyle:

Bu yılki Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı, son birkaç yılın aksine Avrupa pazarlarındaki düzelmenin gölgesinde açıldı. Bu yıl yüzde 2 ila 4 arasında artması beklenen satışlar, büyük oranda bu fuarda sergilenen yeniliklerin sayesinde olacak.
Özellikle Avrupalı otomotiv üreticilerinin şovu olan Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl 84. kez kapılarını açtı. 700 bin kişinin gezmesi beklenen fuarda, 146 modeylin dünya ve Avrupa lansmanı gerçekleştiriliyor.

Kriz döneminde “hayatta kalmak” için model geliştiren üreticilerin, bu yıl artık “yeniden diriliş”i temsil eden araçlar tanıtması dikkat çekti.

Özellikle Avrupalı üreticiler, burada popüler olan minik sınıfta bir hayli fazla yenilikle fuara geldiler. Hem de lüks otomobil üreticilerinin sundukları donanımları, bu “minik paketlere” sığdırmayı başararak.

Renault Twingo, Peugeot 108, Citroen C1, Toyota Aygo, Suzuki Celerio, yenilenen Fiat Panda Cross, makyajlı Volkswagen Polo, Opel Adam Rocks dikkat çeken minikler arasında. Ayrıca Jeep’in minik SUV modeli de dikkat çekici elbette.

LÜKSLER KAYBOLMADI...

Kriz yıllarında ağırlıklı olarak öne çıkan, kar marjları yüksek lüks ve pahalı modeller ise, elbette ortadan kaybolmadı. Özellikle spor otomobil modellerinde yenilikler hayli göz kamaştırıcı oldu. Ferrari California T, Lamborghini Huracan, McLaren 650S, Chevrolet Corvette, Ford Mustang bunlar arasında.

DÜNYANIN İLK MEGA OTOSU MU?

Bunu ben değil, firma ve çeşitli çevreler söylüyor. Bu yıl 20. yıldönümünü kutlayan İsveçli üretici Koenigsegg, bu yüzden ses getirecek “Agera One:1” modelini ortaya çıkarmış, “Mega”, “hiper” ve benzeri sıfatları, dünyanın seri üretim “1341 beygirlik” ilk otomobili olmasından kaynaklanıyor. Firma, bunu “1 megawatt’lık güç” diye niteliyor.
5.0 lt hacimli ve çift turbolu V8’le “uçan” Agera One:1, simülatörde 449 km/s hıza ulaşmış. İç mekanında “3-D“ üç boyutlu yazıcıdan çıkma unsurlar var. Yani şaka değil!

İSMİNİ UÇAK KANADINA BORÇLU

Yakın gelecekteki tasarım anlayışı hakkında “gizemli” konsept otomobillerle “kopya” vermeyi tercih eden üreticilerinden biri de Hyundai. 
Markanın bu yıl fuara getirdiği Intrado, Kia’dan Hyundai Motor Grubu’nun tasarım patronluğuna geçiş yapan Peter Schreyer imzasını taşıyor. Hidrojen çalışan, dolayısıyla egzozundan sadece su çıkaran Intrado, heybetli görünümüne karşın özellikle havacılık endüstrisinde kullanılan hafif malzeme teknolojisinden yararlanılmış. Sonuçta bu yüzden adı da “uçak kanadının bir bölümü”nden geliyormuş.

RENGİYLE BİLE ORTALIĞI YAKAR

Formula 1’in önemli takımlarından da biri olan İngiliz süper spor otomobil üreticisi McLaren, Cenevre’ye tam bir canavar getirip koymuş. Markanın model yelpazesinin “füze”si olarak kabul edilebilecek yeni 650S, 3.8 lt çift turbolu bir V8’i barındırıyor. 641 HP güce sahip 650S, 100 km/s’ye 3 saniyede, 200 km/s’ye de 8.4 saniyede çıkıyor. Yaklaşık 324 bin dolardan başlayan bir fiyatla satılacak. Neredeyse iki Lamborghini fiyatına...

TEKNOLOJİK FOCUS GENÇLEŞTİ

Ford Focus fuarda yenilenen versiyonuyla tanıtıldı. Yakında Türkiye’de de satışa çıkacak Focus’ta ön yüz değişti. 1.5 lt ve 1.0 litre benzinli, ekonomik motorlara da kavuştu. İç mekanında yeniliğe gidilen Focus’ta, Dikey Park Etme sistemi, Çapraz Trafik Uyarı sistemi ve Park Yerinden Çıkış Yardımcısı gibi özellikler sunuluyor. Yeni Focus, Aktif Şehiriçi Güvenlik çarpışma önleme sisteminin 50 km/s’e kadar olan hızlarda etkili olacak şekilde geliştirilmiş bir versiyonunu ve Çarpışma Önleme Sistemini de ilk kez Avrupalıların beğenisine sunuyor.
 
YERLİLER CENEVRE'DE

Cenevre Fuarı’nda Türkiye’de üretilen ve ihraç edilen modeller de yerini aldı. Hyundai standında İzmitli i10 ve abisi i20, bir başka standta da Bursalı Clio HB ve kardeşi Clio Grand Tour otomobilseverlerin karşısına çıktı.



BÖYLE ELBİSE GÖRÜLMEDİ

Bugüne kadar altında iki tane yeni otomobil saklayabilen bir elbiseye rastladınız mı? Ben rastlamamıştım, o da oldu. Seat standında tanıtılmayı bekleyen iki yenilik, havada asılı duran bu mankenin elbisesinin altında gizliydi. Daha doğrusu gizliymiş ve biz de farketmemişiz gibi yaptık... Oysa kendisi 280 beygirlik Leon Cupra’dan başkası değil.

2.2 MİLYON EURO'LUK HEYKEL

Bugatti’nin “Efsaneler” serisi, 4. modelle sürüyor. Adı “Veyron Grand Sport Vitesse Rembrandt Bugatti” ve bildiğiniz Hollandalı ressam Rembrandt ile pek alakası yok. Bu Rembrandt Bugatti, yani markanın yaratıcısı Ettore’nin heykeltraş kardeşi. 20. yüzyılın başlarında oldukça ilgi gören Rembrandt Bugatti, bronz hayvan heykelleriyle ünlü. Eh, otomobil de heykelsi olunca, bu otomobile de ilham vermiş. 1200 HP’lik motora sahip olan ve üç tane üretilecek otomobilin fiyatı 2.2 milyon euro’cuk...
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Yeni yılda el yakacak

Yeni yılda el yakacak

access_time31 Aralık 2015 14:10

2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatlar artacak. Bu artış ikinci el otomobil fiyatlarını da yukarıya çekecek

Konuşan Murat 124 ilgi çekiyor

"Konuşan" Murat 124 ilgi çekiyor

access_time27 Aralık 2015 15:02

Antalya'da düzenlenen "Murat 124" buluşması etkinliğinde, birbirinden renkli ve özellikli otomobiller sergilendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

access_time27 Aralık 2015 11:40

Yılbaşı tatilinde 8 milyon yolcu taşımayı hedefleyen otobüs firmaları, vatandaşların mağdur olmaması için 4 bin 500 ek sefer düzenleyecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)