Crafter yatırımı Polonya'ya kayıyor

Crafter yatırımı Polonya'ya kayıyor

access_time23 Aralık 2013 09:16
Volkswagen’in yeni nesil Crafter üretimi için Türkiye yerine Polonya tercihinde karar kıldığı belirtiliyor.
VW Yönetim Kurulu’nun aldığı karar kulislerde konuşuluyor, marka ise çok yakın bir tarihte yatırımı açıklayacağı kaydediliyor

Hükümetin otomotive yönelik yatırım teşviklerinin açıklanmasının ardından gündeme gelen ve Volkswagen’in tamamen yeni Crafter modelinin üretimi için yapacağı tesis yatırımında sona gelindiği, söz konusu fabrikanın Polonya’da kurulacağı bildiriliyor. Çok yakın bir tarihte açıklanması beklenen yatırımla, 2016’dan itibaren yılda 100 bin adet Crafter üretilmesi planlanıyor.

Daimler ile orta sınıf ticari araç konusunda ortaklığı bulunan Volkswagen, Crafter modelini Mercedes’in Almanya’daki Ludwigsfelde ve Düsseldorf tesislerinde üretmeyi sürdürürken, her iki taraf da bu işbirliğini bitireceklerini açıklamıştı. Mercedes, yeni nesil Sprinter için Renault-Nissan ittifakıyla da işbirliğine gidebileceğini açıklarken, Volkswagen de, tamamen “özgün” bir Crafter (Türkiye’deki adıyla Crafter Volt) geliştireceğini belirtmişti. VW’nin bu konuda bünyesindeki MAN ile de bir işbirliği yapabileceği kaydedilirken, üretim için Türkiye ve Polonya’da araştırmalara başlandığı ortaya çıkmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Polonya basınında çıkan ve Reuters ajansına da yansıyan haberlere göre bu arayışta son nokta konuldu. Son kararın VW Yönetim Kurulu’nda verileceği, ancak tüm göstergelerin Polonya’dan yana olduğu belirtiliyor.

3 bin işçi alacak

Polonya’da yayınlanan “Puls Biznesu” gazetesi, projenin yaklaşık 1 milyar euro’luk bir yatırımla gerçekleştirileceğini ve 3 bin kişilik yeni istihdam sağlanacağını yazdı. Polonya Başbakan Yardımcı Janusz Piechocinski de, önceki hafta, önemli bir otomotiv üreticisinin ülkesine ilişkin planlarını bu ay içinde açıklayacağını belirtmiş, ancak ayrıntı vermemişti.
Bununla birlikte VW’nin Poznan kentinde Caddy ve T5 (Transporter) üretimi yaptığı bir tesis bulunuyor. Alman kaynaklar, bu ülkede üretimin, VW açısından avantajlı olduğunu, Polonya’da işçilerin saat ücreti 6.65 euro iken, Almanya’da 37 euro civarında seyrettiğini kaydediyor.

Türkiye’den rapor gitti

Volkswagen, muhtemel yatırım planları için yaklaşık bir yıldır Türkiye’de fizibilite çalışmaları yapıyordu. Bunun için Türkiye’deki distribütörü Doğuş Otomotiv’den de destek alan VW, aynı zamanda otomotiv sektörünün üretim ayağındaki derneklerle de görüşmeler yapıyordu.

Daimler ile VW arasındaki ortaklığın, Mercedes’in lehine avantaj sağlamasından kaynaklandığı konuşulurken, güncel Crafter’ın 2016 yılına kadar Mercedes tesislerinde üretimi sürecek. VW, tamamen yeni Crafter’ı tıpkı Mercedes gibi dünya pazarlarında satmak istiyor. Bu nedenle yeni nesil Crafter’ın, yılda 100 bin adet civarında üretilmesi planlanıyor.

Daimler, Sprinter’ı Amerika ve Çin de dahil dünyanın pek çok ülkesinde pazarlarken, Almanya’daki üretimin yanı sıra Arjantin, Çin ve Rusya’da montajını gerçekleştiriyor. Sadece Almanya’daki tesislerde bulunan yıllık 280 bin adetlik kapasitenin 150 binlik bölümünün, Sprinter üretimi için kullanıldığı belirtiliyor. (Levent Köprülü/Milliyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)