Dev anlaşma otomobil fiyatlarını etkileyecek mi

Dev anlaşma otomobil fiyatlarını etkileyecek mi

access_time19 Temmuz 2018 06:27
AB ile Japonya arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, Japon otomobillerinin fiyatlarını ucuzlatacak mı? İşte yanıtı

Avrupa Birliği (AB) ABD Başkanı Trump’ın çelik ve alüminyumdan sonra AB üretimi otomobillere getirmeyi planladığı yüzde 25’lik ek vergilere karşı misillime olarak Japonya ile serbest ticaret anlaşmasını imzalayıp, 2019 yılından itibaren gümrük vergilerini ortadan kaldıracak olması otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Çünkü imzalanan anlaşmayla Japonya’dan AB’ye ve Türkiye’ye ithal edilen otomobillerde yüzde 10, otomotiv parçalarında yüzde 3 oranında uygulanan gümrük vergisi kademeli olarak kaldırılacak. Bu da Avrupa’da ve Türkiye’de Japon marka otomobillerin yüzde 10 ucuzlayacağı beklentisini yarattı. Ancak, Japon üreticiler Avrupa’da sattıkları modellerin büyük kısmını Avrupa’daki ve Türkiye’deki tesislerde ürettiği için bu beklenti boşa çıktı.

ÇOĞU AVRUPA ÜRETİMİ

Avrupa Otomotiv Üreticileri Birliği’nin (ACEA) son verilerine göre bugün AB pazarında Japon üreticilerden Toyota Grubu’nun yüzde 4.7, Nissan’ın yüzde 3.3 ve Honda’nın yüzde 0.9 pazar payı bulunuyor. Pazarın yerel devleri Volkswagen, PSA (Peugeot, Citroen, Opel) ve Renault Grubu’nun (Renault, Dacia) üstünlüğündeki dağılım, gümrük vergisi indirimiyle Japon üreticilerden yana pek değişmeyecek. AB’nin ithal ettiği Japon markalı otomobil oranı yüzde 20 civarında bulunuyor.

TÜRKİYE’DE YARISI YERLİ

Türkiye’ye bakıldığında ise Japon markalar 2017 yılında 118 bin 378 adetlik satış gerçekleştirdi. Yani toplam pazar payları yüzde 12.3. En yüksek pazar payına sahip Toyota ve Honda’nın satışlarının yüzde 73’ü Türkiye’de sahip oldukları fabrikalarda ürettikleri yerli modellerden oluşunca, Japon markaların toplam satışlarındaki yerlilik oranı yüzde 45’e yaklaşıyor. Türkiye’de satılan Japon marka otomobillerin geri kalan yüzde 45’lik kısmı da Avrupa’da üretilen otomobillerden oluşuyor. Durum böyle olunca Türkiye’de satılan Japon otomobillerin sadece yüzde 10’u, yüzde 10’luk gümrük vergisi avantajından yararlanacak.

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?

* İmzalanan ticaret anlaşmasıyla, karşılıklı olarak şirketlerinin ödedikleri gümrük vergilerinin büyük bölümü ortadan kalkacak.
* Taraflar, birbirlerinin “coğrafi işaretine” sahip ürünlerini koruma altına alacak.
* Tarım, finansal hizmetler, elektronik ticaret, iletişim ve ulaştırma alanlarındaki şirketlerin karşılıklı olarak pazarlara erişimi genişleyecek.
* Şirketlerin karşılıklı olarak kamu ihalelerine katılımı sağlanacak.
* Hassas olarak tabir edilen otomotiv sektöründe piyasalar kademeli bir süreç içerisinde açılacak.

(Hürriyet / Emre Özpeynirci)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)