Dev birleşmenin temeli aile yemeğinde atıldı

Dev birleşmenin temeli aile yemeğinde atıldı

access_time04 Kasım 2019 08:41
Sektörün flaş gelişmesi olan FCA ile PSA evliliğinin perde arkası da ortaya çıktı. Anlatılanlara göre birleşmenin temeli, Agnelli ve Peugeot ailelerinin birlikte yediği yemekte atıldı

Dev birleşmenin temeli aile yemeğinde atıldı

Gelişmelere yakın olan kaynakların bildirdiğine göre, Renault ile görüşmelerde bulunan FCA Grubu’nun Başkanı ve Agnelli ailesinin temsilcisi John Elkann, çok uzun zamandır tanıdığı Peugeot ailesinin temsilcisi Robert Peugeot ile Paris’te bir akşam yemeğinde bir araya geldi. Her ne kadar o sıralar FCA Renault ile görüşmeler yürütse de, bu ilişkinin pek de “evliliğe uygun olmadığı” konuşuluyordu. Bunu konuşanlardan birinin de, bizzat Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire olduğu ortaya çıkmış oldu. Nitekim anlatılanlara göre Le Maire, Yunanistan’da tatilde bulunmasına karşın iki şirketle de telefon diplomasisi yürütüyordu.

Tavares faktörü

Tabii bu birleşmeyi en çok isteyen kişinin de, Peugeot’nun başında bulunan Carlos Tavares olduğu belirtiliyor. Bunu uzun süredir kollayan Tavares, Elkann’ın Renault ile görüşmelerin fişini çekmesinin ardından hiç vakit kaybetmedi ve hemen çalışmalarını artırdı. O da, tıpkı FCA’nın efsane yöneticisi merhum Sergio Marchionne gibi küresel ittifakların, üretim verimliliği ve maliyetler açısından büyük gereklilik haline geldiğine inanıyordu.

Ağustosta iletişim ve görüşme trafiği hızlanırken, ortada çok fazla çözülmesi gereken problem ve stratejik farklılık vardı. Fransa Maliye Bakanı, İtalyanların pazarlık taktiklerini bildiğini söylüyordu. Ona göre İtalyanlar, “anlaşmaya varılsa bile pazarlık etmeye devam” ediyordu. Tavares ise FCA Ceo’su Mike Manley ile görüşmelere başlamıştı. Birbirlerini çok iyi tanıyan iki mühendis, son olarak Eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarı sırasında buluştu.

İki tarafın da bu birleşmeye ihtiyacı vardı. FCA tarafında Yunanca “yenilik” anlamına gelen “Neos”, PSA tarafında ise “Stella” diye adlandırılan proje, Ekim ayında Paris’te yapılan 4 saatlik Tavares-Elkann görüşmesi sonrasında gerçeğe dönüşmeye başladı.

Zira bu görüşmenin bir hafta sonrasında anlaşmaya varıldığı haberleri sızdırıldı, ardından da iki şirketten “Olay tamam” açıklamaları geldi.

Peugeot ve Fiat Chrysler nihai imzayı Aralık'ta atacak

50 milyar dolarlık bir otomotiv devi oluşturma hedefiyla anlaşmaya varan Fransız Peugeot ile İtalyan Fiat Chrysler'den nihai imza için tarih verildi. 

Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Fiat Chrysler ile Peugeot'un sahipi PSA arasında bağlayıcı bir birleşme anlaşmasının Aralık ayının ilk yarısında imzalanması bekleniyor.

Kaynaklar, tarafların birleşme anlaşmasının detaylarını sonuçlandırmak için yoğun şekilde çalıştıklarını ve bağlayıcı bir mutabakat zaptının 3-4 hafta içinde ortaya çıkmasının amaçlandığını ifade ediyorlar. Bu, anlaşmanın Aralık ayının ilk yarısında veya en geç Noel'e kadar imzalanabileceği anlamına geliyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (3)

  • Nazım Erdek17 Aralık 2020 16:08 Bu birleşmeden sonra bence peugeot'un önümüzde ki yıllarda çıkaracağı araçlar daha da teknolojik ve güzel olacaktır diye düşünüyorum.

    (%0) (%0)
  • Semih06 Ocak 2020 16:55Bir Peugeot sahibi olarak bu birleşme beni çok heyecanlandırdı inşallah devam gelir :)

    (%0) (%0)
  • Erol Keser 09 Kasım 2019 00:26bakalım Peugeot ve Fıatın birleşmesi sonucu nasıl bir sonuç ortaya çıkacak

    (%0) (%0)