Dev markanın tüm kârına el konabilir

Dev markanın tüm kârına el konabilir

access_time07 Ağustos 2017 17:40
Audi çalışanlarına yönelik soruşturmada, Bavyera Eyaleti`nde görev yapan Münih savcıları dizel araçlardaki emisyon manipülasyonunda şirket yöneticilerinin denetleme sorumluluklarını ihmâl edip etmediklerini araştıracak.

Volkswagen'in bünyesindeki Audi birimi hakkında Münih savcılığı dizel emisyon soruşturmasının parçası olarak inceleme başlattı. Soruşturma kapsamının manipüle edilmiş motorların satışından elde edilen kâra el konmasına dek uzanabileceği belirtiliyor.

Bloomberg International haberine göre Bavyera Eyalet savcılarının Alman üreticisini resmi olarak soruşturmaya eklemesi Audi çalışanlarına yönelik sahtekârlıkla ilgili ve manipülasyona oluşmasında firmanın üst düzey yöneticilerinin teftiş sorumluluklarını ihmal edip etmediklerini araştırıyor.

Söz konusu teftiş, şirketlere yaptırım uygulanmasına izin veren görevi süistimal kapsamındaki idari yasa uyarınca ele alınacak. Alman yasalarına göre şirketler ceza hukuku soruşturmasına tâbi tutulamıyor fakat idari soruşturmalar aracılığıyla savcılar şirketlere yaptırım uygulayabiliyor. Buna göre, yasadışı faaliyetler bulunursa bu şekilde elde edilen maddi gelire el konulabiliyor.

Siemens AG, yaklaşık 10 yıl önce bir yolsuzluk iddiasıyla benzer bir yolla teftiş geçirmiş ve Münih savcıları ile firma 600 milyon euro ceza karşılığında anlaşmaya varmıştı. Savcılık, Audi cephesini bilgilendirirken şirket sözcüsü Oliver Scharfenberg tarafından yapılan açıklamada yetkililerle tam işbirliği çerçevesinde çalışılacağı bildirildi.

Öte yandan, Volkswagen de benzer şekilde Braunschweig savcıları tarafından teftiş ediliyor. Savcılar, Wolfsburg merkezli Alman otomobil devinin manipülasyonu, sadece emisyon testi esnasında aktif hâle getirilen bilgisayar yazılımıyla yapılıp yapılmadığını araştırıyor.

Volkswagen, 2015 eylül ayında dünya çapında 11 milyon dizel aracın egzoz gazı emisyon testlerini manipüle edilerek satıldığını kabul etmişti ve 25 milyar doları aşan yaptırım ve maliyetlere boyun eğmek durumunda kalmıştı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)