Dizel otomobiller ölmemiş

Dizel otomobiller ölmemiş

access_time01 Ekim 2016 08:24
Paris Motor Show’da, her ne kadar elektrikli araçlar yoğunlukta olsa da, dizelin tamamen çöpe atılmadığı konuşuluyor. Elektrikli araçta 2025’ten önce patlama beklenmiyor!

Bu yılki Paris Motor Show’a elbette pek çok şey damgasını vurdu. Bentley gibi bir lüks üretici ya da Lamborghini gibi her Paris fuarında farklı ve “iç hoplatıcı” konseptler getiren markaların bu yıl olmaması, onun yerine, daha çok elektrikli ve yenilikçi ev aletleriyle tanınan “Dyson” firmasının standının bulunması, bunlardan birkaçıydı. Ancak herkes, birbirine aynı soruyu sordu diyebilirim: Şimdi elektriklilerin devri mi geldi?

Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn, emisyon skandalı sonrasında ne tür gelişmelerin olacağına ilişkin sorulara karşılık “Henüz daha dizel ölmedi. (Renault’yu da kastederek) Özellikle SUV modellerimiz ve üst sınıf araçlarımız için dizel motorlar geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. VW ile Mercedes yöneticileri ise, elektrikli otomobillerin piyasada tam anlamıyla bir patlama yapabilmesi için 10 yıldan fazla zaman olduğu konusunda görüş bildirdi.

Beklentinin altında
Bunun doğru olduğuna ilişkin rakamlar ise ortada. Uzmanlar, halen menzil ve pahalılığın, elektrikli otomobillere olan ilgiyi düşük tuttuğunu söylüyor.

Avrupa’da geçen yıl satılan araçların sadece yüzde 4.2’si alternatif yakıtlı araçlardan oluşmuş durumda. ABD’de ise Başkan Obama’nın 2015 yılına kadar 1 milyon adedin üzerinde elektrikli ve hibrit oto satılacağına ilişkin tahmini tutmamış.

Hibrit yine gözde
Bu nedenle Paris Motor Show da dahil olmak üzere, üreticilerin büyük bölümü dışarıdan şarj edilebilir hibrit teknolojili modellere yönelmiş durumda. Plug-in hibrit olarak adlandırılan bu araçlar, özellikle “şarj derdi” olmadan yol almayı isteyenlerin ilk tercihlerinden. Bununla birlikte elektrikli süper spor otomobil hevesleri de hiç bitmemiş girişimcilerin. En basitinden, bunun en iyi örneği fuarda sergilenen “GLM-G4” oldu.

‘Yaşananlara rağmen buna şükür diyoruz’
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş CEO’su ve ALJ Holding Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’nin kendileri için çok önemli ve yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu belirterek, “Yatırırmlarımızı büyüterek devam ettireceğiz” dedi.

Türkiye’nin mevcut şartlarda toparlandığını, eylülde bayram tatili ve okulların pazarın bir miktar zayıf geçmesine neden olacağını söyleyen Bozkurt, bunun, ekimdeki kampanyalarla birlikte yılın son çeyreğinde düzene gireceğini belirtti. Bozkurt, “Bugün de aynısını tekrar ediyorum. Her şeye rağmen otomotiv sektörü açısından içinde bulunduğumuz seyir ‘çok şükür’ diyeceğimiz bir seyir. Darbe girişimine ve tüm yaşananlara rağmen bugün geldiğimiz noktada ‘Yüzde 5-10 altında olabilir hatta son çeyrek iyi giderse belki geçen yılı yakalayabiliriz bile’ diyoruz. Bu anlamda gerçekten ‘çok şükür’ demek lazım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Fuarda Kodiaq’la şov yaptı
Skoda’nın SUV atağının ilk üyesi olan ve model yelpazesine tamamen yeni katılan Kodiaq, farklı renkleri ve heybetli görünümüyle adeta Paris’te şov yaptı. Şubat ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulması planlanan yeni Kodiaq, 5 ve 7 kişilik versiyonlara sahip olacak. İlk etapta 1.4 benzinli ve 2.0 lt dizel motorlarla getirilmesi planlanan Kodiaq’ın fiyatının, uygun bir seviyeden başlaması hedefleniyor.

3008 yakında Türkiye’de
Fransız üreticinin orta sınıf SUV modeli olan 3008, Paris’te günyüzüne çıktı. Kasım ayı gibi Türkiye yollarına çıkacak 3008, yeni nesil “Peugeot i-Cockpit” ile hayli iddialı. Nitekim otomobilin gösterge paneli göz hizasında ve dijital olarak tasarlanmış. Bunun yanında multimedya sistemleri de cabası. 3008’de sportif “GT” ve “GT Line” versiyonlarının da bulunacağı belirtiliyor. Firma, ayrıca 5008’in tamamen yeni neslini de bu fuarda tanıttı.

Eskisinden daha farklı hale gelen 5008, 2017’nin ikinci çeyreğinde Türkiye’ye getirilecek.

Ampera-e şimdilek bize gelmez!
Opel’in yeni nesil elektrikli otomobili olan Ampera-e, Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Her ne kadar adı, daha önce “tanıdık” gelse de, Ampera-e’nin, “sistem” dışında eski Ampera ile benzerliği yok. ABD’li Chevrolet Bolt’un ikizi olan Ampera-e, jeneratör görevi gören 1.4 lt benzinli motorunun yardımı sayesinde tek şarjla elektrikli olarak 500 km yol gidebiliyor. 204 HP güç sağlayan elektrik motoru, aracı adeta uçuruyor. Bununla birlikte Ampera-e’nin, ilk etapta “sayılı” ülkelerde pazara sunulacağı, bu nedenle Türkiye’ye gelmesinin, en azından şimdilik söz konusu olmadığı belirtiliyor.

Levent Köprülü - Milliyet

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)