Dünyada ilk: Modüler trafik radar sistemi

Dünyada ilk: Modüler trafik radar sistemi

access_time20 Mayıs 2018 13:54
Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Modüler Trafik Radar Sistemi (Trafidar) 210 milyon dolarlık, 3D Metal Yazıcı ve Metal İşleme Cihazları ise 100 milyon dolarlık katkı sağlayacak." dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk  Özlü, AA muhabirine, "İthal Sanayi Ürünlerinin Yerlileştirilmesi  Programı"na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin, 105 milyar doları sanayi ürünlerinden oluşan, yaklaşık  134 milyar dolarlık ara malı ithalatı olduğunu bildiren Özlü, ithal sanayi  ürünlerinin yerlileştirilmesi, küresel pazara entegre edilmesi, ihracat içindeki  yüksek teknolojili ürün payının arttırılması çerçevesinde, geçen yılın son  çeyreğinde İthal Sanayi Ürünlerinin Yerlileştirilmesi Programı kapsamında  çalışmalara başlandığını hatırlattı.

Özlü, program çerçevesinde "kimya ve ilaç", "yarı iletken ve  elektronik", "makine ve teçhizat", "gıda, içecek ve tütün" ile "motorlu kara  taşıtları" sektörlerine odaklanıldığını ve bu alanlardaki ürünlerin  yerlileştirilmesine öncelik verildiğini söyledi. Türkiye'nin ithal ettiği  yaklaşık 2 bin 600 kalem ara malın tek tek tarandığını anlatan Özlü, ilk aşamada  978 ürün tespit ettiklerini kaydetti.

"Yerlileştirme programı" kapsamındaki çalışmaların meyvelerini vermeye  başladığını ve ilk ürünlerin ortaya çıktığını anlatan Özlü, "Yerlileştirme  Yürütme Kurulu"na sunulan ürünlerden "Modüler Trafik Radar Sistemi" ve üretim  teknolojisini değiştirecek "3D Metal Yazıcı ve Metal İşleme Cihazları"nın  Bakanlığın destekleriyle geliştirilerek yerlileştirildiğine dikkati çekti.

Dünyada bir ilk

Modüler Trafik Radar Sistemi hakkında bilgi veren Özlü, ürünün  İstanbul merkezli bir teknopark firması tarafından, Küçük ve Orta Ölçekli  İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı destekleriyle  geliştirildiğini belirtti. Yapay zeka, makina öğrenimi ve büyük veri  teknolojileri kullanılarak üretilen Modüler Trafik Radar Sisteminin, otonom ve  akıllı sistemlerde birçok uygulama alanı bulunduğunun altını çizen Özlü, ürünün,  yeni nesil elektronik denetleme sistemleri arasında dünyada ilk olma özelliği  taşıdığını vurguladı.

Özlü, Modüler Trafik Radar Sistemi'nin, test ve sertifikasyon  işlemlerinin tamamlanarak, Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi almaya hak  kazandığına işaret ederek, "Modüler Trafik Radar Sistemi'nin, İthal Sanayi  Ürünlerinin Yerlileştirilmesi Programı kapsamında ülkemiz imkanlarıyla  üretilmesinin, gelecek 5 yıllık süreçte cari açığın kapatılmasına 210 milyon  dolarlık katkı sunması bekleniyor." diye konuştu.

"3D Yazıcı, Meksika'ya ihraç edildi"

Program kapsamında geliştirilen 3D Metal Yazıcı ve Metal İşleme  Cihazları'na da değinen Özlü, Bakanlık ile TÜBİTAK tarafından sağlanan  desteklerle toz yatak beslemeli teknolojiye sahip ilk yerli 3 boyutlu metal  yazıcının Bursa merkezli bir firma ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde  geliştirildiğini söyledi.

Özlü, söz konusu cihazların ilk ihracatının Meksika'ya yapıldığına  dikkati çekerek, "4. Sanayi Devrimi sürecinde kullanımı giderek artan 3D  cihazların yerlileştirilmesi, 5 yıllık süreçte cari açığımızın kapatılmasına 100  milyon dolarlık katkı sağlayacak." ifadesini kullandı.

Savunma sanayi, uzay ve havacılık, otomotiv ve makine sanayi, medikal  ve dental sektörler başta olmak üzere birçok alanda uygulaması bulunan cihazların  kullanımıyla üretim teknolojileri ve ticarette büyük bir dönüşümün yaşandığına  işaret eden Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin sıçrama yapma vakti geldi. Sıçrama ise teknolojiyi  üretebilen ve ürettiği teknolojiyi sanayisiyle buluşturabilen bir ekonomi eliyle  oluşturulabilir. Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programımız kapsamında,  ülkemiz artık daha yüksek teknolojili ürünler üretmeye başlamıştır. Rakamlar  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığının yayınladığı, Sanayi Üretim Endeksi  verilerine de yansımaya başlamıştır. Şubat ayında olduğu gibi mart ayında da en  yüksek üretim artışını yüksek teknolojili ürünler gerçekleştirmiştir."

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)