Efsane CEO, 2018’de kazağını alıp gidecek

Efsane CEO, 2018’de kazağını alıp gidecek

access_time10 Ekim 2014 09:31
Fiat’ı dünyanın 7. büyük otomotiv şirketi yapan Marchionne, işi 2018’de bırakacağını söyledi
İtalyan devi Fiat’ı, görevde bulunduğu 10 yılda dünyanın 7. büyük otomotiv devi haline getiren FiatChrysler CEO’su Sergio Marchionne, ilk kez tarih vererek, 2018 yılında koltuğunu bırakmayı planladığını açıkladı. Marchionne, “2018’den sonra başka herhangi bir şey yapabilirim” dedi.

Bloomberg Businessweek’e “Fiat’ın test pistinde” özel bir söyleşi veren 62 yaşındaki İtalyan yönetici, grubun 2018 yılına kadarki stratejik hedeflerini yerine getirdikten sonra ayrılmayı planladığını belirterek, “Bazen masaya oturduğun gibi, kalkmasını da bileceksin” diye konuştu. Marchionne, “Farklı şeyler yapmak istiyorum. Karlılık için çabalamak zorunda kalmayacağım, çünkü zamanında bunu da gerçekleştirdim. Artık gençler uğraşsın” ifadesini kullandı. 2004’de göreve geldiğinden bu yana Fiat grubunun gelirlerini ve karını üçe katlayan Marchionne, son dönemde otomotiv endüstrisinin en başarılı birleşmesine imza atarak Fiat Chrysler Automobiles şirketinin kurulmasını sağladı.

Marchionne, 2018’e kadar şirketin net gelirini 5’e katlayıp 5 milyar euro’ya ulaştırmayı hedeflerken, grup markaları için 48 milyar euro’luk yatırım açıklamıştı.

ALTI TELEFONLU YÖNETİCİ

Fiat Chrysler Automobiles CEO’su Sergio Marchionne, her zaman yaşam tarzı ve alışkanlıklarıyla farklı bir yönetici oldu.

Yılbaşı günü bile çalışan, fazla tatile çıkmayan, stresini daha çok espresso, uçakta oynadığı iskambil ve sahip olduğu 6 adet Ferrari’den birine atlayıp pistte gazlayarak atmaya çalışan Marchionne’nin hayatı, Avrupa-ABD arasında mekik dokuyarak geçiyor. 2007’de Ferrari’lerinden biriyle kaza geçiren Marchionne, bunu “Otomotiv işinde bazen kaza yapabilirsin. Ama yavaş gitmek de riskli” diye açıklamıştı.

Masasından 6 adet BlackBerry telefonu olduğu söylenen Marchionne, bir başka röportajında sırtından çıkartmadığı, karakteristiği haline gelen pantolon ve kazaklarına da açıklık getirmişti. Marchionne, alışverişi sevmediğini, bu yüzden dolabında aynı renk ve modelden düzinelerce kazak bulunduğunu açıklamıştı. favori şarkısı ise  Bobby McFerrin’ın “Don’t Worry, Be Happy”.

Tanıdık bir aday da var

Avrupalı otomotiv şirketleri içinde en uzun süre görevde kalan CEO da olan Marchionne, kendisinden sonra sorumluluklarının birden fazla yöneticiye dağıtılabileceğine de dikkat çekerek, “Benden sonra gelecek kişinin, daha farklı görevleri olabilir. Görev tanımımı değiştirmiştik. Yeniden değiştirilebilir” diye konuştu.

Fiat’ın aynı zamanda yüzde 30’la en büyük hissedarı olan Fiat Grubu Başkanı John Elkann’ın, bu göreve aday olmadığını belirtirken, geçtiğimiz yıl adaylar arasında CNH Industrial CEO’su Richard Tobin, bir dönem Tofaş CEO’luğu da yapan Fiat Avrupa CEO’su Alfredo Altavilla, Jeep’in Başkanı Mike Manley gibi isimleri saymıştı.

İsviçre’yi evi gibi kabul etse de, Torino ve Detroit’te de evleri olan felsefe bölümü mezunu Marchionne, emeklilik sonrası “deneysel fizik” gibi bir takım hobilerle ilgilenmek istediğini belirterek, “Düşünmeyi seviyorum. Maalesef insan bu işteyken her zaman fırsat bulamıyor” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)