Egea onun heyecan duyduğu projeydi

Egea onun heyecan duyduğu projeydi

access_time25 Ocak 2016 06:43
Fiat Egea projesi Mustafa Koç için neden önemliydi?
Milliyet otomobil yazarı Levent Köprülü, dün son yolculuğuna uğurlanan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un, Türk otomotivine ve Tofaş'a katkılarını yazdı. İşte Köprülü'nün o yazısı: 

Dün son yolculuğuna uğurlanan Mustafa Koç, kuşkusuz Türkiye’nin otomotiv sektörünün acı bir kaybı oldu. Koç Holding’in yönetiminde bulunduğu dönemde gerek Ford Otosan gerekse de Tofaş tarihinin en büyük yatırımlarına imza atan Mustafa Koç, her iki şirketin de ar-ge bölümlerinin büyütülmesi ve küresel ölçekte hatırı sayılır büyüklüklere gelmesine imkan tanıdı.

Profesyonel hayatına başladığı yer ve aynı zamanda da Yönetim Kurulu Başkanı olması nedeniyle Tofaş, Koç’un gönlünde farklı bir yere sahipti. En azından, öyle görünüyordu. Nitekim, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) CEO’su Sergio Marchionne ile dostluğu, Marchionne’nin Linea’nın Türkiye’deki lansmanı sırasında yaptığı konuşmada “Dear Mustafa” (Sevgili Mustafa) sözlerine de yansımıştı. Mustafa Koç da, ondan “Dostum Marchionne” diye bahsetmekten geri kalmıyordu.

Heyecan içindeydi

Son olarak kendisiyle geçen yıl Frankfurt Otomobil Fuarı’nda biraraya gelmiştik. Öyle şatafatlı bir düzenek yerine, Fiat markasının standında, ayaküstü bir toplantı, açıklama yapmaya gelmişti. Otomotiv editörlerini çevresinde toplayıp, heyecan içinde, Tofaş’ın yeni üreteceği otomobilin Türkiye’deki adının “Egea” olarak kalacağını söylemek istemişti. Çünkü Egea, onun heyecan duyduğu bir projeydi. 
Öncelikle yaklaşık 1.5 milyar dolarla Tofaş tarihinin en büyük yatırımıydı. Her ne kadar benzer miktarda bir yatırım, Ford Otosan’ın yeni Transit ailesi için gerçekleştirilmişti. Ancak bu, Tofaş için büyük bir miktardı. İkincisi, Fiat’ın bu yeni model ailesinin platformunu, Tofaş’ın Ar-Ge’si geliştirmişti. Bu, Koç’un, Ford Otosan’da olduğu gibi Tofaş Ar-Ge’sinin de uluslararası işler yapabilecek düzeye getirilmesine verdiği destekle olmuştu. 

Bana göre, merhum Mustafa Koç’un heyecan duymasının üçüncü bir nedeni daha vardı... “Yerli otomobil”in çok tartışıldığı dönemde yaptığı açıklamada kendilerinin üretecekleri otomobilin platformunun da tamamen yeni olacağını, herkesin satın alabileceği fiyatlarla satışa çıkacağını söylemişti. Koç, gerek Egea banttan indirilirken gerekse de “AutoBest” ödülünü aldığında, adeta benzer sözleri tekrarladı... “Türkiye’nin dünyaya açılan bu çaptaki ilk binek araç projesi”, “uygun fiyatla tüketicilere sunulan bir otomobil” olmuştu. Yani sözünü tutmuştu, bundan da gurur duyuyordu.
Sedan versiyonun yanı sıra Cenevre’de Fuarı’nda Egea’nın Hatchback ile Station modelleri tanıtılırken, eminim Mustafa Koç’un bu heyecanı ve sözleri de hatırlanacak...
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)