Elektrikli otomobil Türkiye için fırsat

Elektrikli otomobil Türkiye için fırsat

access_time22 Ekim 2014 07:01
Almanya'da Türk iş adamlarıyla buluşan Işık içten yanmalı motor teknolojisinde trenin kaçtığını elektrikli otomobilin yeni fırsat olacağını söyledi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin yerli otomobil üretmesine ilişkin, "Türkiye içten yanmalı motor teknolojisinde treni kaçırdı. Burada bir rekabet görmüyoruz. Yeni bir fırsat penceresi var, o da elektrikli otomobil" dedi.

Işık, Almanya ziyareti kapsamında Frankfurt'ta Türk işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Burada konuşan Işık, Türk toplumunun Almanya'nın önemli güç merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri için her alanda yoğun çaba harcadığını ancak bir sıçrama yapmaya ihtiyacı olduğunu anlatan Işık, "Türkiye gibi bir nüfusa ve ekonomik büyüklüğe sahip ülkeler için kişi başına 10-10 bin 500 dolarlık GSYH tam bir orta gelir tuzağı. Bu orta gelir tuzağından kurtulmak için mutlaka bir sıçrama yapılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Işık, bu sıçramanın da katma değeri yüksek ürünlerle yapılabileceğinin altını çizerek, Türkiye'nin artık orta yüksek ve yüksek düzeyde teknoloji ürün üretip satması gerektiğini ifade etti.

Işık, konuşmasının ardından davetlilerin sorularını yanıtladı. Yerli otomobil üretimine ilişkin soruya cevap veren Işık, Türkiye'de yerli otomobil konusunda önemli bir çalışmanın yürütüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye içten yanmalı motor teknolojisinde treni kaçırdı, onu söyleyeyim önce. Burada bir rekabet görmüyoruz. Yeni bir fırsat penceresi var, o da elektrikli otomobil. Burada da elektrikli araca geçişle ilgili bir sürece ihtiyaç var.

Yerli bir markanın oluşturulmasının gayreti içindeyiz. Yakında somut adımlar da atacağız. Yani Türkiye’nin bir yerli otomobil markası olacak inşallah ancak bu içten yanmalı motorla olmayacak. Menzil uzatan bir elektrikli otomobil olacak."

Yemeğe, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ile çok sayıda Türk işadamı ve girişimci katıldı. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)