Elektrikli otoya Türk işi ısıtma

Elektrikli otoya Türk işi ısıtma

access_time02 Aralık 2019 09:09
Otomotiv sektörüne dokusuz tekstiller üreten Hassan Tekstil elektrikli otolar için ısıtmalı taban halısı geliştirdi. Artık elektrikli otoların iç mekanı, çok fazla elektrikli sarf eden klima yerine, enerji harcamayan halıyla ısıtılabilecek

İçten yanmalı motora sahip otomobillerde araç içi motordan gelen sıcak havayla ısıtılır. Elektrikli otomobillerde ise araç içini ısıtmak için bataryanın enerjisi kullanılıyor. Ancak bu durum bataryanın hızla boşalmasına ve otomobilin menzilinin kısalmasına yol açıyor. Bir Türk şirket bu soruna çözüm buldu. Otomotiv sektörü için taban halısı, motor izolatörü, tavan kumaşı vb dokusuz tekstiller üreten Hassan Tekstil, ısıtmalı taban halısı geliştirdi. Ar-Ge departmanında geliştirilen proje ile elektrikli araçların iç mekânları, çok fazla elektrik sarf eden klima sistemi yerine, daha az enerji gerektiren özel halılarla ısıtılabilecek. Patenti Hassan Tekstil'e ait olan ürünün farkı normal koltuk ısıtmalarında bulunan kablo veya telin olmaması. Karbon bazlı kaplaması sayesinde halı kendi kendine ısınıyor. Halının dünyada bir başka örneği yok. Hassan Tekstil, özel ısıtmalı halı projesi için Fransız, Güney Koreli ve Japon otomobil markalarıyla görüşüyor.

12 MİLYON EURO YATIRIM
Kendi kendine ısınan halının dünyada bir başka örneği olmadığını söyleyen Hassan Tekstil Genel Müdürü Ahmet Şişman, 2019'da Ar-Ge'ye ayırdıkların bütçenin cironun yüzde 1.90'a çıktığını söyledi. Şişman, 16 patente sahip olduklarını kaydetti. Ürün teknolojilerine de yatırım yaptıklarını anlatan Şişman, 12 milyon euro yatırımla devreye aldıkları yeni hatla birlikte, gmotor izolatörleri üretebilen iki Avrupalı firmaya rakip oldukları söyledi. Motor izolatörü üretimini 74 milyon araca ürün sağlayacak seviyeye çıkardıklarını anlatan Şişman, şöyle devam etti: "Yeni yatırımımızı devreye aldıktan sonra 60 müşteri numunesi çalıştık ve bunların 56'sı ilk denemede üretim onayı aldı. Bu başarımız sayesinde sektördeki bilinirliğimiz ve itibarımız da arttı. Yeni hatta üretilecek motor izolatörlerinde yeni bir üretim tekniği geliştirdik. Bunun uluslararası patent başvurusunu yaptık. Bu sayede müşterilerimize üretimleri esnasında ciddi avantajlar sağlayacağız."

DÜNYA DEVLERİNE ÜRETİM YAPIYOR
Üretim yaptıkları markalarla ilgili bilgi veren Şişman, şunları söyledi: "Şu anda devam eden mevcut projelerimize örnek olarak Mercedes, BMW, Ford, Toyota, Renault, Hyundai, Honda, Porsche, Nissan, Peugeot ve Dacia'yı sayabiliriz. Bununla birlikte 2020'de de ilave olarak Tesla, Jaguar ve Volkswagen'in de dahil olmasını bekliyoruz."

YERLİ OTOYA TALİP
Türkiye'nin otomobilinde Hassan Tekstil ürünlerinin kullanılması yönünde görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Şişman, bu aracın taban, bagaj ve tavan halısını üretmek konusunda istekli olduklarını ifade etti. (Ufuk Sandık/Sabah)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)