Elektrikte hüsran

Elektrikte hüsran

access_time10 Mart 2014 05:43
​En düşük otomobil ÖTV’sinin yüzde 45 olduğu Türkiye’de sadece elektrikli araçların ÖTV’sinin yüzde 3’e indirilmesi hüsranla sonuçlandı
TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de elektrikli araçlara yüzde 3 ile önemli ÖTV teşviki verilirken, hibrit araçların görmezden gelinmesinden ötürü hem ülkenin hem de tüketicilerin zararlı çıktığını söyledi. Hürriyet'te yer alan haberde Emre Özpeynirci'nin Cenevre otomobil fuarında konuştuğu Ali Haydar Bozkurt, “Bataryası satılmayıp kiralanan bir araçtan yüzde 3 ÖTV almak, motoru olmayan bir aracın satılmasına izin verilmesinden farklı değildi” dedi.

6 MİLYON HİBRİT

Bozkurt şunları söyledi: “Nitekim Türk tüketicisi böyle bir modele ilgi göstermedi. Oysa aynı dönemde hibrit araçlar da benzer bir ÖTV teşviki içine dahil edilseydi, bugün yollarımızda hem çevreyi daha az kirleten, hem de sahiplerinin cebinden daha az yakıt parası alan araçlar dolaşacaktı. Toyota’nın bügün dünya yollarında yürüyen hibrit araç sayısı 6 milyon adeti geçti. Bugün Türkiye satış fiyatı yüksek ÖTV’den ötürü 45 bin Euro olan markanın en popüler hibrit modeli Prius, Türkiye’de tıpkı elektrikli bir araç gibi vergilendirilseydi fiyatı 20-25 bin Euro’ya kadar düşerdi. Bu da talebin artmasına yol açardı.”

TÜM MODELLER OLACAK

Toyota’nın 2020 yılında mevcut tüm modellerinin hibrit versiyonlarını da üretmiş olacağını açıklayan Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de de hibrit modeller üretilmesini istediklerini ancak yüksek vergiden ötürü pazarın hacminin büyümediğini, bunun da Toyota merkez tarafından üretimin önünde bir engel olarak görüldüğünü belirtti. Bozkurt, “Toyota yönetimine Türkiye’de hibrit araç üretilmesini istedik. Ancak ne yazık ki dünyada büyük teşvik alan bu araçlara yönelik Türkiye’de hiç bir teşvik yok. Bu da talebin olmamasını sağlıyor. Böyle olunca da üretimi gündeme gelemiyor” dedi.

50 BİNİ EN AZ 3 YIL ÖTELEDİK

Toyota’nın 2013’te 38 bin 500 olan toplam satışının 2014’te 29 bin ile 31 bin adet arasına gerilemesini beklediklerini belirten Bozkurt, “2014 yılı için 50 bin adetlik satış hedefi koymuştuk. Ama yaşanan gelişmelerden dolayı bunu 3-4 yıl ötelemek zorundayız” dedi.

DEVŞİRME İTİRAFI

Büyük umutlarla 2012 yılında Oyak Renault tarafından Türkiye’de üretilmeye başlanan Türkiye’nin ilk seri üretim elektrikli aracının macerası geçtiğimiz yıl sonunda sona erdi. ÖTV oranları yüzde 3’i indirilse de menzil problemi nedeniyle 2 yılda sadece 215 satan Fluence Z.E.’nin ihracatı da beklentinin altında kalınca büyük proje sona erdirildi. Oyak Renault’un eski Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Fluence Z.E’nin başına gelenin 4 milyar Euro yatırımla hayata geçirilen Zoe Z.E., Twizy, Z.E gibi diğer elektrik Renault modellerinin başına gelmeyeceğini belirterek, “Çünkü Fluence Z.E. devşirme bir modeldi ve bu yüzden başarılı olamadı. Bizde elektrikli araçta devşirme olmayacağını anladık” dedi. Şu an Renault Euromed-Afrika Bölgesi’nde hafif ticari ve binek ürün programlarından sorumlu Yönetim Komitesi Üyesi olan Tarık Tunalıoğlu, Fluence Z.E.’nin mevcut Fluence’nin üstüne monte edildiğini belirterek, bu yüzden pili ve menzilinin yeterli olmadığını, diğer modellerin ise baştan elektrikli olarak doğduğunu hatırlattı.

 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Ford Otosan Ortadoğu'da büyümesini sürdürüyor

Ford Otosan Ortadoğu'da büyümesini sürdürüyor

access_time29 Ocak 2016 14:00

Genel Müdür Haydar Yenigün: Ortadoğu’ya yönelik başlattığımız atılım Katar, Umman ve Bahreyn’deki yeni bayi açılışlarıyla önemli bir noktaya ulaştı

Lassa, Barça ve Arda’yla ‘dış kulvar’dan atakta

Lassa, Barça ve Arda’yla ‘dış kulvar’dan atakta

access_time11 Ocak 2016 06:22

Lastik devi Lassa, Barcelona ve bu kulüpte oynayan Arda Turan ile sponsorluk anlaşması imzalayarak yurtdışında atağa kalktı, İspanya'da 41 mağaza açtı

Zorlu Holding'den yerli otomobil açıklaması

Zorlu Holding'den yerli otomobil açıklaması

access_time21 Aralık 2015 09:52

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül: "Yerli Otomobil üretiminde motorda değil, şarj istasyonları ve yazılımda varız"

​Kosifler Group’tan yatırım hamlesi

​Kosifler Group’tan yatırım hamlesi

access_time20 Ekim 2015 06:14

BMW grubu markalarının satışını gerçekleştiren Kosifler Group'tan 70. yılında 100 milyon TL’lik yatırım açıklaması

YORUM YAP

YORUMLAR (0)