EPGİS'TEN devlete 5 milyarlık kazanç önerisi

EPGİS'TEN devlete 5 milyarlık kazanç önerisi

access_time03 Mayıs 2019 10:34
Enerji, Petrol, Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Genel Başkanı Fesih Aktaş "e-İrsaliye sistemi 6 ay öne çekilerek akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar TL kazandırır" dedi.

Enerji, Petrol, Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş, "Gelecek yıl başlayacak e-İrsaliye sisteminin 6 ay öne çekilerek 1 Haziran 2019'da başlatılmasıyla akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar lira kazandırır." dedi.

Maliye'nin geçen yılki vergi yüzsüzleri listesinde söz konusu akaryakıt dağıtım şirketlerinin ödemediği vergi tutarının 17,5 milyar liraya çıktığını aktaran Aktaş, "Bu miktarın bu yıl 22 milyar lirayı aşmasını bekliyoruz. Bu şirketler vergi kaçırarak hem devletin hem de vergisini verip onuruyla çalışan şirketlerin gelirini tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.

Kaçakçılığın bir irsaliyenin birden fazla kullanılarak yapıldığını anlatan Aktaş, bu şirketlerin ürünlerini piyasanın altındaki fiyatlarda satarak, vergi ödeyen diğer bayilerin rekabette geri plana düşmesine ve mali dar boğaza girmesine yol açtığını söyledi.

Geçici ve kökten çözüm önerileri

Gelir İdaresi Başkanlığı'nca (GİB) sektörün görüşüne açılan e-İrsaliye sisteminin 1 Ocak 2020'de hayata geçeceğini belirten Aktaş, "Gelecek yıl başlayacak e-İrsaliye sisteminin 6 ay öne çekilerek 1
Haziran 2019'da başlatılmasıyla akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar lira kazandırır." dedi.

Aktaş, akaryakıtta vergi kaçakçılığıyla mücadelede alınması gereken diğer tedbirlere ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yıl sonunda devreye alınması planlanan yeni nesil, ödeme kayıt edici cihaz sisteminde satış verileri saniyeler içinde GİB'in veri toplama depolarına aktarılabilir ve istasyonlara giriş yapan araçların plaka bilgileri de GİB'e bildirilebilir. Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesine 'sadece akaryakıt sektörü ve sektörden geçersiz evrak alanlarda geçerli olmak üzere' ifadesi eklenebilir ve 3 yıla kadar olan hapis cezasına yüksek mali ceza da eklenebilir. Ayrıca tespit edilen cironun yüzde 5’inden az olmamak üzere mali bedel cezası verilebilir ve bu bedel ödeninceye kadar ilgili istasyon mülkü mühürlenebilir ve lisansları askıya alınabilir. Akaryakıttan alınan yüzde 18’lik KDV yüzde 1’e çekilerek, aradaki yüzde 17’lik kısım ÖTV’ye eklenebilir, bu adım vergi kaçakçılığını tamamen ortadan kaldıracaktır."

"LPG LİSANSLARI VERİLMELİ"

Fesih Aktaş, sektörün gündemindeki bir başka meselenin 2005 yılı öncesinde kurulmuş olan ve bünyesinde LPG ünitesi bulunmayan akaryakıt istasyonlarına kilometre tahdidinden dolayı verilmeyen ya da LPG bayisi olup akaryakıt lisansı alamayanların lisanslarının verilmesi olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, Meclis’te geçtiğimiz aylarda gündeme alınan ama daha sonra geri çekilen kanun teklif edilerek yeniden gündeme alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Aktaş bu adımın atılması durumunda ülkemizde başlatılan istihdam seferberliğine 8 bin yeni istihdamla katkı sağlayacaklarını vurguladı.

SEKTÖRDE KAR MARJLARI VE BANKA POS KOMİSYON SORUNU

Aktaş, litrede 17 kuruş kredi kartı komisyonu alan bankaların akaryakıt istasyonlarının ortağı haline geldiğini belirterek akaryakıtta kart komisyon oranlarının düşürülmesini istedi. 168 milyar dolar değerindeki akaryakıt sektörünün ekonomik krizin yansımalarını yaşadığına dikkat çekerek, sektörün sorunlarına çözüm için devletten bazı yardım taleplerinde bulundu. Bankalara verilecek destek ile akaryakıtta kredi kartı komisyon oranlarının düşürülmesi bu talepler arasında bulunuyor. “Bankalar artık bugün direkt ortaklarımız olmuş durumda” diyen Aktaş, bankaların akaryakıt satışlarından aldığı litrede 17 kuruş komisyon oranının çok büyük bir rakam olduğuna dikkat çekti. Aktaş, “Devletimizin çeşitli sektörler için bankalara verdiği desteği bizim sektörümüze de vermesini talep ediyoruz. Bankalara verecekleri destek ile akaryakıt sektörüne özel komisyon oranları verilmesini talep ediyoruz. Çünkü kredi kartı komisyon oranları ciddi oranda canımızı yakan bir düzeyde. Yaşanabilir bir oran istiyoruz” dedi.Bir akaryakıt bayisinin günde 7700 litre akaryakıt satışı yapması halinde ancak kendini idame ettirebildiğini kaydeden Aktaş, bununla birlikte Türkiye’de akaryakıt istasyonlarının günlük satışının 5 bin 372 litre olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, sendika olarak kredi kartlı satışlarda komisyon oranının yüzde 1’in altına, taşıt tanıma sistemli satışlarda ise kuruş bazına indirilmesini talep ettiklerini belirtti. Fesih Aktaş, kâr marjlarının her yıl enflasyon oranında artırılmasının da elzem olduğunu vurguladı.

KAPATILAN İSTASYONLAR AFFEDİLMESİ

Aktaş, kaçakçılıkla ilgili kapatılan istasyonlara son torba yasa ile bir defaya mahsus olmak üzere af getirildiğini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi’nden affın genişletilmemesini talep ettiklerini belirtti. 11 nisan 2013 tarihine kadar kapatılanlar için son başvuru süresinin 14 Mayıs 2019 olduğunu kaydeden Aktaş, Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında affın genişletilmesi durumunda başvuru yapacak firma sayısının 800 ile 1200 arasında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

"DEVLET EŞEL MOBİL SİSTEMİYLE GELİRİNDEN FERAGAT ETTİ"

Aktaş, Eşel Mobil sisteminin, emeği ile geçimini sağlayan kesimlerin satın alma gücünü korumayı amaçladığına, bu niteliğiyle doğru bir sosyal devlet uygulaması olduğunu vurguladı. Fesih Aktaş,
EPGİS olarak yaptıkları incelemeye göre devletin Eşel Mobil sistemiyle vatandaşı zamlardan korumak için 2018 yılında toplam 8 milyar 545 milyon TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini belirtti. Aktaş’ın verdiği bilgiye göre bu tutarın 6 milyar 472 milyon TL’lik kısmı motorinde, 1 milyar 531 milyon TL’lik kısmı ise benzinde vazgeçilen ÖTV gelirlerinden oluşuyor. Fesih Aktaş, bu yıl 13 Mart tarihinde yeniden devreye giren uygulama kapsamında bugüne kadar devletin 323 milyon TL’lik ÖTV gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini ifade etti.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)