FCA'nın Detroit'teki fabrikasının başına Türk isim

FCA'nın Detroit'teki fabrikasının başına Türk isim

access_time17 Ocak 2018 11:09
Fiat Chrysler Grubu’nun 70 fabrikası arasında 2016 sonunda ulaştığı 383 bin adetlik üretim rakamıyla liderliği elinde bulunduran Tofaş’ın tahtına, Tofaş’tan transfer olan Akın Aydemir’in yönettiği Detroit’teki Sterling Heights fabrikası göz koydu

Tofaş fabrikasının başındayken FCA’nın Detroit’teki fabrikasının başına getirilen başarılı Türk mühendis Akın Aydemir, RAM’in büyük pick-up’larını üreten Sterling Heights’in iki yıl içinde Tofaş’ın unvanını elinden alabileceğini söyledi. ABD pazarının en önemli segmentlerini oluşturan SUV’lar ve pickup’lar markaların bu pazardaki güçlerini gösteriyor. Bu yılkı fuarda lanse edilen FCA’nın güçlü modeli RAM 1500 de bu modellerden biri.

TRUMP’IN MEKSİKA ISRARI ETKİLEDİ

Başında Akın Aydemir’in bulunduğu Detroit’teki Sterling Heights fabrikasında üretilen bu model bu yılki Detroit Fuarı’nın da ses getiren yeniliklerinden biri olarak dikkat çekti. Yıllık 320 bin adetlik üretim rakamlarına ulaşan fabrikanın üretim adedi, önemli bir kısmı Meksika’da yapılan üretimin tamamının ABD Başkanı Trump’ın da ısrarıyla Detroit’e çekilmesiyle 400 binleri geçecek. Grup içinde üretim adetleri üzerinden yapılan bir yarış yok. Ama bu rakamın artması Amerika pazarının diğer tüm pazarlardan ne kadar farklı olduğunun anlaşılması açısından önem taşıyor.

RAM 1500’ün lansmanı sebebiyle Detroit Uluslararası Otomobil Fuarı’nda bir araya geldiğimiz başarılı yönetici Akın Aydemir, 9 aydan bu yana yaşadığı Detroit’teki izlenimlerini Türk gazetecilerle paylaştı. ABD’deki fabrikanın çalışma ikliminin Bursa’dan tamamen farklı olduğunu anlatan başarılı mühendis Aydemir, 9 aydan beri bulunduğu Detroit’teki izlenimlerini şöyle anlattı: “Türkiye’den tamamen farklı bir çalışma iklimi var burada. Bir kere en belirgin fark yüksek kârlılıkla çalışılması. Tofaş tasarruflar, maliyet azaltmaları, verimlilik artışıyla yüzde 6’ları bulunca kendimizi başarılı addediyorduk. Burada bunları yapmak gerekmiyor, çünkü çok kârlı bir iş yapılıyor. Mesela 50 bin dolara satılan bir araçta yüzde 20, yani 10 bin dolar seviyesinde kârlar elde ediliyor. Hal böyle olunca da burada kârlılığı üretimi artırarak büyütmenin yollarını arıyoruz.”

2 YIL İÇERİSİNDE BURSA’YI GEÇERİZ

Gazete Habertürk'ten Hakan Özenen'in haberine göre bu yıl 320 bin adetlik bir üretim rakamı hedeflediklerini kaydeden Aydemir, “Bu bizi hâlâ Tofaş’ın arkasında tutar. Malum Tofaş geçen yıl 383 bin adetlik üretimle Fiat-Chrysler dünyasının en fazla üretim yapan fabrikası olmuştu. Ancak bir iki yıl içinde Tofaş’ı yakalayıp geçme ihtimalimiz yüksek” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunu olan Akın Aydemir, kariyerine 1988’de Olmuksa’da mühendis olarak başladı. Aydemir daha sonra otomotiv sektörüne 1990’da Toyotasa’da gövde üretim müdür yardımcılığı ile adım atmıştı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)