Günlük kiralama 30 bin araca ulaştı

Günlük kiralama 30 bin araca ulaştı

access_time22 Temmuz 2014 10:32
Günlük vasıta kiralama Türkiye’de de çok fazla popüler oldu. Günlük kiralamadaki vasıta parkı 30 bin adedin üzerine çıktı
Her ne kadar Türkiye ’de vasıta kiralama sektörünün temelleri, yaklaşık olarak 40 sene evvel “günlük kiralama” ile atılmış olsa da, günümüzde günlük vasıta kiralama parkı, operasyonel kiralamaya göre küçük kalıyor. Bununla beraber 30 bin adedin biraz üzerinde olan günlük vasıta kiralama parkının, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında gelecek yıllarda daha çok potansiyel barındırdığını söylemek mümkün.

Bütün Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) verilerine göre Türkiye’de 2013 senesi sonu itibariyle 207 bini uzun dönemli filo olmak üzere yaklaşık olarak 225 bin 500 tane kiralık vasıta parkı yer alıyor .

Bunun sadece 18 bin 500 adedi günlük kiralamaya aitti. Kiralama sektörünün vasıta parkı, bu Senenin ilk çeyreğinde yaklaşık olarak 227 bin adede yükselirken, bu rakamın içinde günlük kiralama sektörüne ilişkin olan bölüm, yaklaşık olarak İkinci bine ulaştı. Şayet kurumsal olmayan firmalar da hesaba katıldığında, günlük kiralamanın elindeki vasıta parkının 30 bin adedin biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor.


Filolar % İkinci büyüyecek

Filo pazarı sürekli büyüme kaydederken, Türkiye’de günlük kiralama da benzer biçimde yükselme gösteriyor. Günlük kiralamaya yönelik yeni mahalli şirketlerin kurulmasının yanında , global ölçekteki oyuncuların da Türkiye’ye gelmeye devam etmesi, artışın hızlanacağı manasına geliyor. Yüksek sezonda 30 bin adetlik bir parka ulaşacağı tahmin edilen günlük kiralama sektörünün, talebin en çok olduğu bu zamanda etkin büyüklüğünü % İkinci artırması beklenmekte .

Günlük kiralamada kurumsal firmaların ağırlığı gidip hissedilmeye başlarken, bu sayede sunulan yüksek hizmet kalitesinin de tüketiciler açısından pozitif etki yarattığını söylemek mümkün. Bunun bir yandan kurumsal şirketlerin müşteri trafiğini artırması beklenirken, Bir yandan söz konusu şirketlerin, Türkiye’de sunduğu hizmet kalitesiyle yurtdışına açılma isteklerinin de hızlanacağı tahmin ediliyor. Nitekim bu düşünceyle girişimlerini sürdüren, hatta çalışma gösterdiği yurtdışı pazarların sayısını artırmayı hedefleyen şirketler de olağan .


Hızlı büyüme trendi

Bu sene otomotiv pazarında düşüş devam etse de, kiralam sektörünün hız kesmediği belirtiliyor. Nitekim bazı firmaların, son aylarda satışlarının kimi vakit % 40’ını operasyonel kiralama şirketlerine yapmış olması da, bunun bir göstergesi. Bu Senenin ilk çeyreğinde kiralama firmalarının yeni araçlar için yaklaşık olarak 925 milyon TL’lik bir yatırım yapmış olduğu belirtiliyor. Bununla beraber , son yatırımlar da hesaba katıldığında Türkiye’de operasyonel ve günlük kiralamanın yekün sektör büyüklüğünün 12 milyar TL’ye yaklaştığı ifade ediliyor. Sektördeki müşteri sayısının ilk çeyrekte, bir evvelki Senenin aynı dönemine göre yaklaşık olarak % 32 arttığı ancak sektörde müşteri başına düşen vasıta sayısında azalma olduğu da diğer saptamalar arasında.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)