Hedef 1 milyar dolar

Hedef 1 milyar dolar

access_time04 Eylül 2013 15:25
Türk otomobilciler Rusya'ya çıkartma yaptı, hedef rakamı ise 1 milyar dolar...
Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen otomobil yan sanayi fuarı Automechanika'ya 70'in üzerinde Türk şirketi katıldı. Zaman Gazetesi'nin haberine göre 2012'de Rusya pazarına 700 milyon doların üzerinde ihracat yapan sektörün 2013 hedefi en az 1 milyar dolar.
Expocenter uluslar arası fuar alanında gerçekleşen etkinlik 29 Ağustos'ta sona erecek. Rusya pazarında yatırım da planlayan sektör temsilcileri fuardaki yoğun ilgiden memnun.
Otomobil yan sanayi sektörünün Rusya'da etkin olabilmesi için 4-5 yıldır yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade eden Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan, devlet ve sektör temsilcilerinin işbirliği içinde olduğunu, Rusya'da otomobil sektöründe üretim ve üretim sonrası alandaki boşlukları çok iyi değerlendirmek istediklerini söyledi.
TÜRK OTOMOBİLCİLER KALİTE İLE GÖZ DOLDURDU
Türkiye'den gelen firmaların çok kaliteli ürünlerle fuarda göz doldurduğunu vurgulayan Kızılarslan, "Rusya ve BDT ülkelerinde sektörde bir numara olma imkanımız var. 1990'lı yıllardan itibaren Rusya'ya geleneksel olarak tekstil ve yaş meyve sebze sektöründe ağırlık verdik. Otomobil yan sanayi de Rusya'yı keşfetti. Firmalarımız burada üretim de planlıyor. Rusya'ya sektörün ihracatı bu yıl 1 milyar doları geçer. 2014 hedefleri ise çok daha yüksek." dedi.
Müşavirliğin sektör açısından en güncel veri tabanına sahip olduğunu, Rusya pazarında çalışacak şirketlerin kendileri ile irtibatlı olmalarını isteyen Kızılarslan, "Biz burada ihracatçı firmalarımıza yardımcı oluyoruz. Burada başarılı olmak için gümrüğü temizlenmiş ürünlerin depoda hazır tutulması önemli. Bunun dışında pazarı yakından takip etmek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
TUSKON KÖPRÜ KURUYOR
Fuar alanında Türk stantlarını gezen TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava da Türk şirketlerin Rusya pazarında başarılı olabilmeleri için çalıştıklarını söyledi. Tırnava, "Önce pazara girmelerini daha sonra da burada yatırım yapmalarını arzu ediyoruz. Rusya'da bu konuda açık var. Rusya'da her geçen gün otomobil fabrikalarının sayısı artıyor. Yedek parça üzerine önemli fırsatlar var. Türk şirketlerinden başarılı örnekler var. TUSKON olarak bizler de her türlü desteği vermeye hazırız. Fuar çok canlı. İlk defa katılan Türk firmalarında ayrı bir heyecan var. Bu fuarın başarılı işbirliklerine başlangıç oluşturmasını istiyoruz." temennisinde bulundu.
RUSYA'DA ÜRETİM PLANLANMALI
Türkiye ve Ortadoğu'nun en büyük filtre üreticisi Asaş Otomotiv'in Rusya Bayii ve Genel Koordinatörü Osman Nuri Yılmaz, İskenderun ve Sapanca'da iki ayrı tesiste 2 bin 500 personelle üretim yaptıklarını Türkiye'de otomobil üreticilerinin hepsine filtre verdiklerini söyledi. Üretimlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini ve Rusya otomobil sektörünü de yakından takip ettiklerini kaydeden Yılmaz, "Rusya'da KAMAZ'la görüşmelerimiz sürüyor. Fuara katılarak pazarı daha yakından tanımak istedik. Beklentilerimiz gerçekleşirse burada üretim yapmayı da planlıyoruz." dedi.
Rusya pazarının farklı bir ticari anlayış olduğunu, buna göre yerel istihdamla başarıyı yakalamak istediklerini vurgulayan Yılmaz, "Rusya en büyük otomobil pazarlarından biri. Kalitemizle ilgili hiçbir sorunumuz yok. Şu anda ucuz malların hakim olduğu görüntü var ama zamanla kaliteye doğru bir dönüş olacaktır. Rusya'da devlet politikası gereği belli bir süre zarfında üretimin yüzde 70'inin yerlileşmesi planlanıyor. Siz ne kadar kendinizi kabul ettirseniz bile burada üretim yapmak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden pazarın durumuna göre Alabuga Serbest Bölgesinde kısmi üretime başlamayı planlıyoruz.
TÜRKİYE OTOMOBİLİNİ ORTA VADEDE YAPAMAZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobil üretimi ile ilgili taleplerini değerlendiren Yılmaz, "Dünyada bu sektör daha ölçeğe dayanıyor. Türkiye'nin yedek parça ihracatı 10 milyar dolar. Bu önemli bir rakam ama yeterli değil. Skoda, Porsche, Volkswagen aynı parçalardan yapılıyor. Türkiye'de bir otomobilin başarılı olabilmesi için bir modelden en az 50 bin satması gerekiyor. Bu orta vadede zor. Bir de bu piyasanın oyuncuları montajdan ciddi para kazanıyor. Kimse risk almak istemiyor." değerlendirmesinde bulundu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)