HGS yurtdışına transfer ediliyor

HGS yurtdışına transfer ediliyor

access_time21 Kasım 2013 09:56
HGS teknolojisi, otoyol ve köprülerden hızlı geçiş sistemi için o ülkeyle anlaşma sağlandı
Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi temeline dayanan, otoyol ve köprülerden hızlı geçişi sağlayan Türk yapımı Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) için Filipinler ile sözleşme imzalandı.
Ulaştırma Bakanlığının desteği ile, yüzde yüz Türk sermayeli bir bilgi teknoloji şirketince bulunan, otoyol ve köprülerden hızlı geçişi sağlayan HGS'nin yurt dışında da kulanılması için girişimlerde bulunan firmanın CEO'su İsmail Meral, Bilkent Cyberpark'taki Ar-Ge ofisinde soruları yanıtladı.
Meral, dünyada bu alanda çalışan 4-5 firma olmasına karşın, sadece genel bir elektronik ücret toplama çözümünün ötesinde diğer tüm ödeme sistemleri ile entegre edilebilir, işletme ve kullanıcılara yönelik gelişmiş raporlama ve yönetim özelliklerine sahip yerli bir teknoloji olan HGS'nin, birçok alanda genişleyebilir esnek sistem mimarisiyle uzak ara en gelişmiş "elektronik ücret toplama" sistemi olduğunu bildirdi.
Pasif RFID teknolojisi ile otoyol elektronik ücret toplama sistemlerinin ilk olarak ABD'de uygulandığını ve sonrasında geliştiğini anlatan Meral, şu bilgileri verdi: "Değişen yaşam dinamikleri doğrultusunda büyükşehir yaşamında hayatımızın önemli bir kısmı trafikte geçiyor. Özellikle İstanbul gibi metropollerde ücretli yollar trafiği rahatlatmak amacıyla yapılırken bu yollardaki ücret toplama süreçlerinin oluşturduğu lokal trafik problemleri kamunun önemli bir problemi halini aldı. Bu doğrultuda ülkemizde 90'lı yıllardan beri uygulanan farklı ücret toplama teknik ve teknolojileri kullanıldı. Bu teknolojilerden KGS, durarak ödeme özelliği sebebiyle trafik sıkışıklığına yeterli bir çözüm oluşturamazken, OGS ise ekonomik sebepler ile istenilen hacme bir türlü ulaşamadı. İşte HGS tam da bu amaçla kullanıcı açısından ucuz ve kolay temin edilebilir, işletmeci açısından ise esnek ve ekonomik olarak işletilebilen bir sistem olarak tasarlanarak kısa sürede kabul gören bir sistem haline geldi"
HGS'nin duyurulmasının ardından herkes "Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) varken neden HGS?" diye sorulduğunu belirten Meral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim başarımız, yeni teknolojileri kullanarak, kullanılmakta olan her iki sistemin talep gören özelliklerini birleştirmek ve "KGS kadar ucuz, OGS kadar hızlı" olan HGS'yi geliştirmek oldu. Bugün yaklaşık 5 milyon araç HGS kullanmaktadır. Bu Türkiye' nin başarısıdır. HGS ile birlikte yaşanan değişim sadece kullanıcının kullandığı kartın şekli ve teknolojisi ile sınırlı değil. Buradaki tüm altyapı ve işleyiş hem kullanıcı hem de kamu yararına olacak şekilde yeniden kurgulandı. İşin ekonomikliğini sadece kullanıcı boyutunda da düşünmemek lazım. HGS işletmeci açısından da birçok esneklik ve beraberinde ekonomik bir çözüm oldu. Bu özelliği sayesinde HGS sistemi kısa zaman içerisinde ihraç edilme başarısına ulaştı."

HİNDİSTAN İNCELİYOR, FİLİPINLER İLE SÖZLEŞME İMZALANDI
"HGS'nin 10 yıl boyunca ülke ekonomisine katkısı en az 500 milyon dolar olacak" diyen Meral, dünyanın da yeni nesil Türk mühendislerin geliştirdiği çözümüne ilgi duymaya başladığını ve aralarında ABD ve Japonya'dan bazı önemli firmaların arasından sıyrılarak Filipinler ile sözleşme imzaladıklarını kaydetti. Meral, Ulaştırma Bakanlığının da desteği ile hazırlanan yerli HGS'yi yurtdışına ihraç etmekten onur duyduklarını kaydetti.
Filipinler'de hem nakit hem de OGS sisteminin bulunmasına karşın vatandaşlarının "pahalı" olduğu gerekçesiyle OGS'yi tercih etmediğini anlatan Meral, bu ülke ile yapılan anlaşma doğrultusunda HGS'yi Filipinler'deki mevcut ücret toplama sistemi ile uyumlu hale getirdiklerini vurguladı. İsmail Meral, ilk etapta 200 bin araç için 3 milyon dolarlık anlaşmayı imzaladıklarını ancak toplam sayının 2014 sonuna kadar 1 milyon adeti geçeceğini kaydetti.
Şirketin Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Şenel ise HGS'ye Hindistan'ın da ilgi duymaya başladığını belirterek görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Şenel, "Hindistan otoyol otoriteleri ile görüşmelerimiz sürüyor. Hindistan'da 135 bin km otoyolda elle ücret toplama yapılıyor. Tüm bu otoyollarda HGS sisteminin kullanılması gündemde. Hindistan gibi yazılım ihraç etmesi ile ünlü bir ülkeye yazılım satıyoruz" görüşünü dile getirdi.
Şirket yetkilileri, yakın bir zamanda HGS'nin mobil uygulama olarak cihazlara indirilebileceğini ve vatandaşların HGS işlemlerini cepten kontrol edebileceğini de sözlerine ekledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)