Hurda desteği mi geliyor?

Hurda desteği mi geliyor?

access_time12 Mart 2013 07:40
Otomotiv sektörünün vergilendirmeden haberinin olmaması üzerine hurda desteği teşviği beklentisi arttı
Otomotiv sektörü temsilcileri, çevreye katkıda bulunacak bir uygulamanın, vergi düzenlemesinden çok araç parkının gençleştirilmesiyle başarılı olabileceğini kaydedediyor. Yani, bir yandan yaşlı araçların araçların MTV’sinin artırılması ve çok kirletenlerden fazla vergi alınması gündeme getirilirken, diğer yandan hurda teşviği benzeri bir uygulamayla bu araçların trafikten çekilmesinin özendirilmesi gerekiyor. ODD’nin hazırladığı “Otomotiv Ticaretinde Yol Haritası” raporuna göre her yıl 120 bin eski araç bu yolla trafikten çekilebilecek ve 10 yıllık bir sürede Türkiye’deki araç parkının yaklaşık 1.5 milyonu daha çevreci araçlarla yenilenebilecek.
Bununla beraber, sektörün bir bölümü, yeni nesil otomobillerin zaten sıkı çevreci kriterlere göre üretildiğini ve bu nedenle de ÖTV’de çevreci kriterlerin fazla bir anlam taşımayacağını söylerken, bir bölümü de tam tersine, eski araçların MTV’sinin CO2 salımına göre hesaplanmasının zor olacağını belirtiyor. Bu ikinci görüşe göre ÖTV oranlarını, fabrika tarafından verilen araçların CO2 salımı değerleriyle belirlemek kolay, ancak kullanılmış ve eski model araçların MTV’sini hesaplamak için elde sabit bir değer yok.
Avrupa Birliği ülkelerinin 19’unda vergilendirme, araçların emisyon değerlerine göre yapılıyor. Bir bölüm ülkede CO2 değerleri baz alınırken, bir bölümündeyse yakıt tüketimi değerleri esas alınıyor. Çevreci kriterlere göre vergilendirme, daha çok yıllık vergilerde etkili oluyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)