Hurda teşviği 2014'te geliyor!

Hurda teşviği 2014'te geliyor!

access_time27 Eylül 2013 14:41
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Erce, açıklamalarda bulundu...
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce, ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltacağı açıklamasına paralel Mayıs sonundan itibaren başlayan kur ve faiz yükselişinin, tüketicinin talebini öne çekmesi ve firmaların maliyet artışlarını tam yansıtmaması nedeniyle 2013 rakamlarını sınırlı etkileyeceğini, ancak 2014 yılında pazarın daralmasına neden olabileceğini söyledi.
Düşük faiz ortamı, kurdaki sakin seyir ve tüketici güvenindeki yükseliş ile yılın ilk yarısında güçlü bir seyir izleyen otomotiv pazarı, kur ve faizdeki dalgalanmanın başladığı Mayıs ayı sonundan itibaren tüketici talebinin öne çekilmesinin etkisiyle büyümesini sürdürdü.
Otomotiv pazarı, Ocak-Ağustos döneminde yüzde 12.43 artışla 518 bin 382 adet olarak gerçekleşti. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Erce, "Kurun artması maliyet baskısı yaratırken, volatilitenin artması belirsizlik yaratıyor. Kurda yüzde 15'lik artış söz konusuysa sektör aylık bazda yüzde 1-2'lik zamlarla fiyatlara yansıtıyor. Yılın ilk altı ayındaki olumlu ortamın devamı düşünülerek, siparişler 3-5 ay sonrasına verilmişti. Siparişler verildiği için o araçlar üretilecek ve satılmak zorunda. Tüketiciyi çok fazla olumsuz etkilemeyecek ufak fiyat artışları veya faizlerdeki artışların bir miktarı distribütör firmalar tarafından karşılanmak suretiyle bu dönem yönetilmeye çalışılıyor" dedi ve ekledi:
"Tahminimiz sene sonuna kadar sürecin böyle devam edeceği ve sene sonu itibariyle otomotiv pazarının 820,000-860,000 arası bir seviyeye yerleşeceği şeklinde."
Otomotiv pazarı 2012 yılında yüzde 10.03 azalarak 777 bin 761 adet olmuştu.
TL dolar karşısında Mayıs ayı sonundan bu yana yüzde 10 değer kaybederken, euro/TL kurundaki yükseliş yüzde 13.5 olarak gerçekleşti. Mayıs ayı sonunda yüzde 5 civarında seyreden gösterge faiz ise yüzde 8.40 seviyelerinden işlem görüyor. Otomotiv pazarındaki satışların yaklaşık yüzde 70'ini ithal araçlar oluştururken, satışların yüzde 66'sı banka kredisi veya tüketici finansman şirketlerinden sağlanan finansman ile gerçekleştiriliyor.
Ekonomik koşullardaki trend değişikliğinin 2014 yılında otomotiv pazarında belirleyici olacağını söyleyen Erce, "Bu yıl son çeyrekte arz tabanlı bir süreç olacak. Otomotiv firmaları, ellerinden geldiği ölçüde, kur ve faizdeki dalgalanma ve yükselmenin en azını pazara yansıtacaklar. Markadan markaya farklı stratejiler olabilir. Trend değişikliğinin otomotiv sektöründeki olumsuz etkilerini bu sene içerisinde çok sınırlı görürüz. Esas etkisini Fed varlık  alımlarını azaltmaya başladıktan sonra büyük ihtimalle 2014'te göreceğiz" dedi ve pazarın gelecek yıl bu yıla göre daralabileceğini öngördü.
Sektörün ağırlıklı olarak euro/TL kurundan etkilendiğini söyleyen Erce, "Kur ve faizdeki yukarı yönlü hareketler ve volatilitenin artması kâr marjları üzerinde çok ciddi baskı yapıyor. Markalar kendi içlerinde masrafları kısmaya çalışıyorlar, bir miktar fiyatlara yansıtmaya çalışıyorlar ve ithalat yaptıkları firmalarla oturup pazarlık yapıyorlar. Bu şekilde karşılamaya çalışıyorlar ama sonuçta kârlardan feragat ediliyor ve hatta bazı markalar için zarar yazılıyor" dedi.
Yüksek hacimli satış yapan markaların adetleri yönetmekte zorlandığını söyleyen Erce, "İster istemez kârdan feragat ediyorlar. Stok finansmanı da problem oluyor" dedi. Döviz kurlarındaki yükseliş ortamında bütün markaların kampanya olarak yapabileceklerinin en iyisini yaptığını söyleyen Erce, "Otomotiv ürününü almak için en iyi zamandayız. (Aralık'ta) Bu ortam içerisinde daha iyi şartlar oluşması ihtimalini düşük görüyorum" dedi.
PAZAR EYLÜL'DE AĞUSTOS'TAN DAHA YÜKSEKTE OLUR
Otomotiv pazarının Eylül ayında Ağustos satışlarının üzerine çıkacağını söyleyen Erce, "Eylül'de de talebin öne çekilmesi söz konusu. Tüketici trend değişikliğini algılar pozisyona geldi. Ağustos bayram nedeniyle takvim açısından dar bir aydı. O nedenle Eylül rakamı bunun üzerinde olacaktır" dedi.
Pazar Ağustos ayında ise yüzde 11.9 artışla 65,043 adet olarak gerçekleşmişti. Eylül-Aralık döneminde çıkacak pazar rakamlarının yanıltıcı olmaması gerektiğini söyleyen Erce, "Arz bazlı sonuçlar olacak. Firmaların elindeki veya yoldaki siparişlerin nihai tüketiciye ulaştırılması gerekiyor" dedi.
Ticari araç pazarının düşük ekonomik büyüme ortamı ve K, SRC belgesi gibi kontrollerin artması nedeniyle zayıf kalmaya devam ettiğini söyleyen Erce, bu durumun 2014 yılında da sürebileceğini kaydetti.
HURDA TEŞVİĞİ 2014'TE BEKLENİYOR
Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin yaşlı araç parkı olduğunu söyleyen Erce, bu durumun da trafik kazalarını ve yakıt kullanımını artırdığını, çevreyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
ODD olarak üç ayaklı bir sistem önerdiklerini söyleyen Erce, "Eskimiş araçlarda vergi yükü var. Hurda araçlarını teslim edenlerin biriken vergileri için af gerekiyor. Motorlu taşıtlar vergisinin yapısı da değişmeli. Daha fazla vakit kaybetmemek ve bir yerden başlamak lazım. Zaman baskısı yaratmadan aracını hurdaya ayırmak isteyenlere böyle bir yol açmak gerekiyor" dedi.
Hükümetin söylemlerinden uygulamanın 2014 yılına kalacak gibi göründüğünü söyleyen Erce, teşviğin pazara destek vereceğini kaydetti. Erce, bütçe performansının bu yıl iyi gitmesi nedeniyle otomotiv sektörüne yönelik yeni bir vergi artışı beklemediklerini sözlerine ekledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)