İETT'de şemsiye miladı

İETT'de şemsiye miladı

access_time03 Ekim 2016 08:38
İETT Genel Müdürü Arif Emecen, İstanbul’un ulaşım sorunlarını, metrobüsteki şemsiye dehşetinin ardından alınacak önlemleri Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'a anlattı.

İETT’nin aldığı EFQM Mükemmellik Başarı Ödülü’nün Milano’daki törenine ben de katıldım. Ve tabii ki İETT Genel Müdürü Arif Emecen’le İstanbul’daki toplu ulaşım sorunlarını, malum şemsiye dehşetinin ardından alınan ve alınacak önlemleri konuştum. Şemsiye olayının ardından şoför güvenliğini sağlamak amacıyla için otobüslere cam kabin yapımı için harekete geçen İETT, aynı zamanda araçlara kara kutu ve şoförlere karne üzerinde de çalışıyor. Yani bir nevi şemsiye miladı yaşanıyor. İşte İETT Genel Müdürü Arif Emecen’in yeni döneme dair anlattıkları...

OTOBÜSÜ ADIM ADIM TAKİP

“Bu ödül bize yeni bir sorumluluk yükledi. Çıta şimdi bir üst seviyede. Hedefimiz, daha rahat, daha konforlu, daha güvenli, daha sağlıklı ulaşım. 5700 otobüsümüz var. Günde 4 milyon civarında yolcu taşıyoruz metrobüs dahil. 12 bin civarı şoför, 7200 İETT çalışanı var. Sarı, mavi, erguvan demeden önümüzdeki dönemde araçların hepsini tek bir havuzdan yöneteceğiz. ‘Kara kutu’ diye tabir edilen, otobüslerin kendi beyinlerinde ürettikleri ve hafızaya aldıkları ‘Can-Bus’ sistemi üzerinde çalışıyoruz. Oraya gelen bildirimleri biz alacağız. Aracın hangi durakta durup durmadığını net olarak alacağız. Kapı açıldı mı açılmadı mı? Klima açık mı? İğneden ipliğe denilebilecek 40 bilgiyi kontrol edeceğiz.”

ŞOFÖRE SİCİL

Arif Emecen, sürücü eğitimlerinin de interaktif bir şekilde yapılacağını söyledi: “Kaza yapma ihtimali olan, kurallara uymayan, hız yapan sürücülerin tespit edilmesi gibi yolcu konforuna yönelik sonuçları olan işlerin altyapısını biz önceden görerek kuracağız. Şoförlerin eğitim planlamasını da bu Can-Bus siteminden gelen verilere göre yapacağız. Şoförlerin sicilleri tutulacak. %80’in altına düştüğünde potansiyel olarak problemli deyip bu arkadaşı eğiteceğiz. Herhangi bir olaya sebep olmadan önce müdahale edeceğiz. Online verilerle şoförün karnesini belirleyeceğiz. Onun üzerinden de eğitim planlayacağız. Şoför arkadaş stresli mesela ani fren yapıyor ya da gaza yükleniyor. Biz bunların hepsini göreceğiz. Metrobüs dahil her yere uygulanacak. 5750 araç içinde çalışmayan bu klimayı nasıl tespit edip açtırabiliriz, bunu kurguluyoruz. Tüm araçlarda aynı iyileştirmeleri yapacağız. Tüm teknik imkanlarla sahada hizmet veren araçlarımızı denetleyeceğiz ve yolcu güvenliğini maksimum seviyeye çıkaracağız. Şöförler her saniye denetlendiğini bilecek. Ben şoförümü eğitiyorum ama yolcudan da anlayış bekliyorum. Ben de duraklara parkeden sürücülerden, bencil insalardan şikayetçiyim.”

300 KİŞİLİK ELEKTRİKLİ METROBÜS

Genel Müdür Emecen’e, otobüs ve metrobüslere yapılması düşünülen şoför kabininin akıbetini de sordum ve şu yanıtı aldım: “Şemsiye olayından önce otobüslere kabin için arkadaşlarımızın teknik çalışması vardı zaten. Bazı araçlarımızda yarıya kadar kapalıydı. Olayla birlikte yolcunun müdahalesini engelleyecek bir yapı oluşturuyoruz. Hazırlık ve dizaynlar bitti. Cam bir kabin uygulayacağız. Önümüzdeki haftadan itibaren hızlı bir şekilde tamamlayacağız. 5750 otobüsün tamamına yapmak istiyoruz. Ulaşımın tek elden planlanmasıyla ilgili bir proje var. Minibüsleri de sistemin içine katıp entegre bir yapı düşünüyoruz. Minibüslere kamera takıyor İBB. Metrobüste raylı sistem işletmeciliğine benzer bir model uygulayacağız. Bu bize %10-15 civarı rahatlama sağlayacak. İlave şoförler devreye girecek. Yeni metrobüslerin 300 kişilik olması planlanıyor. Elektrikli düşünüyoruz ama teknoloji konusunda net bir şey yok.”

İETT'YE AVRUPA'DAN MÜKEMMELİK ÖDÜLÜ

145 yıl önce atlı tramvaylarla İstanbul’un hizmetine giren İETT’nin 1.5 asra yaklaşan yolculuğunda yeni bir dönem başlıyor. İstanbul’da her gün 4 milyon yolcuya hizmet veren İETT, Avrupa’nın en prestijli kalite ödüllerinden birine sahip oldu. Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) ‘Müşteriye Değer Katma’ kategorisindeki 2016 EFQM Mükemmellik Başarı Ödülü’ne bu yıl İETT layık görüldü. Ödülü, Milano’da düzenlenen törende İETT Genel Müdürü Arif Emecen aldı. EFQM CEO’su Leon Tossain, “İETT, İstanbul’da ulaşımı sağlarken müşteri odaklı yaratıcı çözümler buluyor. Ödülü verirken jürinin asıl etkilendiği olay, İETT’nin ‘Empati Haftası’ etkinliği oldu. Yöneticilerin dahil olduğu tüm İETT çalışanları bir hafta boyunca toplu taşıma araçlarını kullanıp potansiyel iyileştirme ve geliştirme alanlarını müşteri gözüyle tespit ediyor” dedi. İETT Genel Müdürü Arif Emecen ise ödülü getiren süreci şöyle anlattı: “Ödülü getiren süreç, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı’nın İETT Genel Müdürlüğü döneminde başladı. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın desteğiyle bu yolculuğa çıkıldı. Ödül almamızı sağlayan çalışmalarımız 7 başlık altında toplanıyor. Müşteri şikâyet ve öneri sistemimizi çok kolay ulaşılabilir hale getirdik. Ödülde önemli rolü var. İstanbulkart ve Akıllı Bilet Sistemi, EFQM’de çok ilgi gördü. Wi-Fi olan araçlar, şarj cihazlı, bisiklet aparatlı otobüsler, yolcu buluşmaları, gizli müşteri araştırmaları, interaktif yolcu bilgilendirme sistemi ödül yolunda etkisi olan faaliyetlerimiz. EFQM bize bu ödülü verirken bağımsız uzman bir ekip İstanbul’a gelip İETT’yle bir hafta yolculuk yaptı, puan verdi ve ödüle layık görüldük. ”

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)