Ifo: ABD vergileri Almanya otomobil ihracatını yarıya düşürebilir

Ifo: ABD vergileri Almanya otomobil ihracatını yarıya düşürebilir

access_time15 Şubat 2019 16:49
Almanya merkezli Ekonomik Araştırmalar Merkezi Ifo, ABD’nin yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulaması durumunda, uzun vadede Almanya’dan ABD’ye otomobil ihracatının yüzde 50’ye kadar gerileyebileceği uyarısı yaptı.

Ifo Direktörü Gabriel Felbermayr “Ek gümrük vergileri, Almanya’dan yapılan toplam otomobil ihracatını 18.4 milyar euroya denk gelen yüzde 7.7 düzeyinde düşürebilir” dedi.

Ifo’ya göre, ek gümrük vergileri nedeniyle Almanya’da otomotiv endüstrisinin katma değeri 7 milyar dolar değerinde düşerek yüzde 5.0 düzeyinde küçülmeye neden olabilir. Buna karşılık, söz konusu durumda ABD otomotiv endüstrisindeki katma değer ise 25 milyar euro düzeyinde artabilir. Ifo, ABD’nin Almanya üzerindeki ek gümrük vergilerinden Meksika, Japonya, Kanada, Güney Kore ve Çin otomotiv endüstrilerinin de etkilenebileceğine dikkat çekerken, Meksika ve Kanada’nın, ABD ile yaptıkları anlaşmanın uygulamaya girmesi durumunda ek gümrük vergilerinden muaf tutulabileceğini belirtti.

Felbermayr, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Avrupa Birliği, ABD ek gümrük vergilerinin iki tarafın ekonomik performansını sıfıra indirebilecek bir karşı strateji uygulayabilir. Bu strateji de, ABD ürünlerine ek gümrük vergileri uygulanması ve üreticilerini fiyat indirimine zorlamak olabilir. Fakat söz konusu durumda, ekonomik üretimleri 5 milyar euroya kadar düşebilecek olan üçüncü ülkelere zarar verebilir.”

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Salı günü, otomotiv sektöründeki yüksek ithalatın ABD ulusal güvenliğine zarar verip vermediğine ilişkin bir rapor sunması bekleniyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)