İhracat yaptığı ülke sayısını 5’e katladı

İhracat yaptığı ülke sayısını 5’e katladı

access_time14 Ağustos 2017 10:59
40 milyon euroluk yatırımla ikinci vardiyaya geçmeye hazırlanan Honda Türkiye, 35 bin adet üretip, yarısını ihraç edecek. Şirketin ihracat pazarları kısa sürede 7’den 33’e çıktı

Uzun süreli sessizliğin ardından 10'uncu nesil Civic Sedan ile atağa geçen Honda Türkiye, hem yurtiçi hem de yurtdışı siparişlerini karşılayabilmek için ikinci vardiya üretime geçmeye hazırlanıyor. İkinci vardiya ile 40 milyon euroluk yatırımı tamamlayacak olan şirket, yıl sonunda 35 bin adet Civic Sedan üretip, yarısını ihraç edecek.

Honda Civic için yeni pazarlardan talep aldıklarını söyleyen Honda Türkiye'nin yeni Başkanı Takuya Tsumura, ihracat yaptıkları ülke sayısının 33'e çıktığını anlattı. Şu anda Avrupa, Körfez ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika'ya ihracat yaptıklarını ifade eden Tsumura, "Yeni Civic üretiminin başlamasıyla birlikte Avrupa'dan aracımızı incelemeye gelen ekiplerin verdiği olumlu raporlar sonucunda Avrupa ülkelerine olan ihracat rakamlarımız da artıyor. Bu yıl içerisinde geçeceğimiz ikinci vardiya ile gelen talepleri karşılama hedefimiz var. İlk üretime başladığımızda 7 ülkeye ihracat yaparken bugün Türk işçisinin emeğini 33 farklı ülkeye ihraç ediyoruz" dedi. İşte, Tsumara'nın sorulamaza verdiği yanıtlar:

Bu yıl ne kadar yatırım yaptınız?
Honda Türkiye'nin kapasite artışı ile ilgili yatırımlar geçen yıl bütçelenerek bu yılın planına eklendi. Şu an aralık ayında kesinleşen ikinci vardiya üretim ile birlikte 40 milyon euroluk yatırımımız hayata geçmiş olacak. İlk planda da planımız şu an sahip olduğumuz 50 bin adetlik üretim kapasitesini tam olarak dolduruyor olmak.

Honda Türkiye'nin ilk yedi aylık üretim, ihracat ve satış rakamları nasıl?
Her ne kadar 2017 sektör bazında belirli kayıplar ile başlamış olsa da Honda olarak hızlı bir başlangıç yaptık. Özellikle Civic Sedan modelinin Türkiye'de Türk kullanıcıların ihtiyaçlarına göre üretiliyor olması Honda markasının satışlarına da yansıyor. 1997'den bu yana Gebze'de ürettiğimiz Civic Sedan modelinin 10'uncu neslini de yine Gebze'de üretiyoruz. İç pazarın yanı sıra yurtdışı pazarlara ihraç ediyor olmak da bizleri gururlandırıyor. İlk yedi ayda toplam 14 bin 550 adet araç satarak istikrarlı büyümemizi devam ettirdik ve hedeflerimizin üzerinde bir araç satışı gerçekleştirdik. Bu satışların 10 bin 920 adedini ise Türkiye'de üretmekte olduğumuz Civic Sedan modeli oluşturuyor. Geçen yıl satmış olduğumuz 11 bin 787 adet Civic sedan düşünüldüğünde, bu seneki satış başarısı gözler önüne çıkıyor.

Yıl sonu satış hedefleriniz nedir?
Binek otomobil piyasasında beklediğimiz düşüşe ters orantılı olarak yüzde 20 seviyelerinde satışlarımızı artırmayı planlıyoruz. Pazar payımızın yüzde 4 seviyelerinde olacağını tahmin ediyoruz.

Türkiye parlayan yıldız ülke
Honda yönetimi Türkiye'ye nasıl bakıyor?
Honda Türkiye son iki yıldaki performansıyla yönetim tarafından şu an parlayan bir yıldız olarak görülüyor. Artan ihracat pazarları da Honda Türkiye'nin yakın gelecekte üretim artışını sürdüreceğini gösteriyor. Açık söylemek gerekirse diğer ülkelerle yapılan toplantılarda tebrik almak beni çok mutlu ediyor.

Doğal hayatı fotoğraflıyor
Türkiye'de boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz?
Benim en büyük hobim fotoğraf çekmek, özellikle de doğal ve vahşi yaşamı. Türkiye bu konuda oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Şu aralar işlerden vakit buldukça Türkiye'nin farklı yerlerine kısa geziler düzenleyip doğal hayatın fotoğraflarını çekmeye çalışıyorum.
Türkler çok kibar

Türkiye'de sizi en çok saşırtan şeyler nelerdir?
Buraya geldiğimde Japon kültürüne yakın derecede kibar davranışlar ile karşılandım. Ayrıca Türk yemekleri çok hoşuma gitti. Buradaki sebze ve meyvelerin de çok taze olması hoşuma gitti.

Japonya'dan Türkiye nasıl görünüyordu? Türkiye'ye geldikten sonra düşünceleriniz değişti mi?
20 yılı aşkın süredir de Honda Motor, Türkiye'de üretim yapıyor. Her ne kadar politik ve ekonomik dinamikleri yüksek bir ülke olsa da Japonya'dan bakıldığında Türkiye'ye güven hakim. Ayrıca Türk çalışanların ortaya çıkardığı işler gerçekten en üst seviyede.(Ufuk SANDIK-SABAH)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

access_time17 Nisan 2024 12:43

Ocak ve mart arasındaki dönemde, Türkiye'den 3 milyar doları aşan otomotiv yan sanayi ürünü birçok farklı ülkeye ihraç edildi.

Benzin ve motorin satışlarında bayram bilançosu

Benzin ve motorin satışlarında bayram bilançosu

access_time17 Nisan 2024 11:43

Türkiye'de Ramazan Bayramı tatilinde toplam 714 milyon 901 bin 91 litrelik benzin ve motorin satışı yapıldı.

Elektrikli araç şarjında rekor!

Elektrikli araç şarjında rekor!

access_time17 Nisan 2024 11:43

Bakan Kacır, "Türkiye genelinde, 17 bin 651 şarj soketinde bayram tatili boyunca 9 günde 120 bin şarj işlemi yapıldı, 115 bin saat şarj hizmeti sunuldu, elektrikli araç şarjında...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)