İki fabrikayı eledi, arabayı kaptı

İki fabrikayı eledi, arabayı kaptı

access_time12 Eylül 2016 08:26
Arjantin ve Güney Kore’yi geride bırakıp, yeni nesil Megane Sedan’ın tek üretim üssü olmayı başaran Oyak Renault, 1.0 litrelik yeni nesil benzinli motorun da üretimini aldı. Bu motor, Twingo’da kullanılacak...

Geçen hafta düzenlenen bir törenle Bursa’da üretimine resmen başlanan yeni nesil Megane Sedan, Avustralya ve Asya ülkeleri de dahil, dünya pazarlarına sadece Türkiye’den ihraç edilecek. İki ülkeyi geride bırakarak, Megane Sedan’ın tek üretim üssü olma hakkını elde edenOYAK Renault, aynı zamanda yeni nesil 1.0 litrelik benzinli motoru üretme görevini de üstlendi.

Ömrü boyunca 500 bin adetten fazla üretilmesi planlanan ve yüzde 80’i ihraç edilecek 3. nesil Megane Sedan için ciddi bir rekabet yaşandığı ortaya çıktı. 2009 yılında Megane Sedan’ın yerine geçen Fluence modelinin, Türkiye dışında Güney Kore’deki Renault Samsung veArjantin’deki Cordoba fabrikalarında da üretildiğini hatırlatan Renault yetkilileri, söz konusu iki fabrikanın da talipli olmasına karşın, yeni Megane Sedan’ın sadece Bursa’da üretilmesine karar verildiğini kaydetti.

Bunda Oyak Renault tesislerinin önceki iki nesil Megane Sedan üretiminde elde ettiği deneyim ve Clio’daki kalitesinin de büyük rol oynadığını kaydeden Renault Avrasya Pazarları Direktörü Denis Le-Vot, “Ayrıca Türkiye, sedan modellerin en çok satıldığı pazar durumunda. Dolayısıyla Megane Sedan’ın da en büyük pazarı burası. O yüzden buradayız” dedi.

Yeni motor geldi

Oyak Renault, bununla birlikte, yıllık üretim kapasitesini 750 bin adede çıkaracak iki yeni motorun üretimini de üstlenecek. Bunların ilki, “HR16” kodlu yeni nesil 1.6 lt (115 HP) benzinli motor. Pek çok açıdan yenilenen bu motor, yeni Megane ailesinde kullanılmaya başlanmış. Bu motor, Bursa’dan Palencia, Valladolid, Piteşti ve Tanca fabrikalarına da ihraç ediliyor.

Tekrar hızlanacak

İkinci yenilik ise, sadece Bursa’da üretilmeye başlanacak “BR10” kodlu benzinli motor. Üç silindirli, 75 HP’lik bu motorsa, 2017’den itibaren seri üretime alınacak ve ilk etapta Twingo modelinde kullanılmak üzere ihraç edilecek.

Oyak Renault, bu iki önemli yatırımla, uzun süren sessizliğini bozarak, tekrar vites büyütecek. Nitekim sadece orta sınıf sedan Megane ve B sınıfı Clio’nun üretimini yapacak olan Oyak Renault’nun, ilerleyen yıllarda 5. nesil Clio’nun üretimini alması da kesin gibi görünüyor.

Oyak’ın yeni Genel Müdürü Savaş Erdem, geçtiğimiz günlerde törende yaptığı konuşmasında otomotiv sektörünün kendileri için de büyük önem taşıdığını hatırlatırken, “Oyak Renault’nun 5 kıtada 80’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla ekonomimize her yıl 3 milyar dolara yakın katkıda bulunuyor olması bizleri gururlandırıyor. Yeni Megane Sedan’ın gerek üretim gerek ihracat ve iç pazar olarak, ortaklığımıza daha büyük ivme katacağına yürekten inanıyorum” dedi.

İran’a Bursa modeli tesis

Oyak Renault mühendisleri, bir yandan yeni Megane Sedan’ın gelişiminde önemli rol üstlenirken, diğer yandan da Renault’nun İran’da faaliyetlerini yeniden canlandırmasına da yardımcı olacak.

Genel Müdür Tunç Başeğmez, Renault’nun İran’daki faaliyetlerinin hiç durmadığını, ancak ambargonun kalkması sonrasında yeni bir döneme girdiğini ifade ederken, Oyak Renault’nun, İran için bir “örnek” teşkil ettiğini kaydetti. İran Renault’ya teknoloji transferi için Fransa’dan kendilerine görev verildiğini vurgulayan Başeğmez, “Oradaki yenilenmeyi Bursa’dan giden ekiplerimiz yönetiyor. İranlı çalışanlar ise Türkiye’de eğitim görüyor. Mühendislerimiz, onlarla yeni projeler geliştiriyor. Adeta Bursa’nın kopyasını İran’a kuruyoruz” ifadesini kullandı. LEVENT KÖPRÜLÜ - OTOKOLİK

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)