İkinci el araba fiyatları düşecek mi?

İkinci el araba fiyatları düşecek mi?

access_time29 Ekim 2020 11:53
Araba satın almak isteyenler ikinci el araba ilanlarına yönelirken, son dönemde fiyatların artması tüketicileri düşündürüyor

Son dönemde bir otomobil sahibi olmak oldukça zorlaştı. Pandemi ile birlikte yükselişe geçen otomobil fiyatları, son düzenlemelerle iyice arttı. ÖTV oranlarında yapılan artış ve döviz kurlarında yaşanan artış, otomobil fiyatlarına yansıdı. Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının yükselmesi ise ikinci el araba fiyatlarını da yukarıya çekmeye başladı.

Özellikle pandemi döneminde vatandaşların toplu ulaşım araçlarını kullanmak istememesi araç talebini artırırken, piyasada bu talebi karşılayacak sıfır otomobil bulunamadı. Yaz aylarında başlayan normalleşme süreçleri ile otomobil üretimi canlılık kazansa da artan talepleri karşılamıyor. Bu nedenle sıfır kilometre otomobil alamayanlar tercihini ikinci el arabalardan yana kullanıyor.

İkinci el araba fiyatları artarken talepte bir azalmadan bahsetmek güç. Ancak otomobil alma konusunda temkinli davrananların sayısı da oldukça fazla ve çok sayıda kişi ikinci el araba fiyatları düşer mi gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyor.

İkinci el arabalar yatırım aracı oldu
(TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı, otomobil fiyatları ile ilgili genel seyri ve beklentileri değerlendirdi.İkinci el otomobil fiyatlarındaki artışın son yıllardaki en yüksek seviyesinde olduğunu ifade eden Kumdakcı, “Öyle ki araçlar ulaşım amacı ile kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun başlıca sebebi arz-talep dengesinin bozulması olarak gösterilebilir. Pandemi etkisi ile toplu taşıma kullanma isteği yerine özel araç ile seyahat isteğinin toplum geneline yayılması ve 1 ay öncesine kadar kamu bankaları tarafından düşük faizli kredi desteğinin sağlanması ikinci el araçlara talebi arttırdı. Yine pandemi nedeniyle fabrika üretimlerinin düşmesi hatta belirli bir dönem fabrikaların kapalı kalması piyasaya yapılan arzı düşürdü. Arz-talep dengesinin bozulması yanında 30 Ağustos tarihinde yapılan ÖTV artışı, araç fiyatlarında agresif bir yükselme yarattı.” dedi.

Piyasalardaki genel beklentinin fiyatların düşeceği yönünde olduğunu belirten Serkan Kumdakcı konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Beklenti bu yönde ancak maalesef yeni üretimlerde ürün girdi maliyetlerinde oluşacak artışlar, ülkemizde yüksek seyreden döviz kur fiyatlaması ve ÖTV oranlarında bir düşme olasılığının şimdilik olmaması fiyatların bir daha eski seviyelerinde seyretmesine imkân vermeyecektir. Özetle fiyatların bu denli artmasının tek nedeni ÖTV değil. Bu durumun 2021’in ilk yarısında da devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.”

2020 yılında Türkiye'de satılan en yeni modeller...

İkinci el araçta yeni oyun

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • Sami Kaya28 Kasım 2020 11:18Şuan ki durumda düşeceğini düşünmüyorum fakat eğer araç almayı düşünüyorsanız peugeot modellerine bir bakın derim fiyatları gerçekten çok uygun arkadaşlar.

    (%0) (%0)