İkinci el araç alanlar nelere dikkat ediyor?

İkinci el araç alanlar nelere dikkat ediyor?

access_time01 Aralık 2015 11:07
İkinci el araç alacak olanların dikkat ettikleri konular belli oldu
Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük oto pazarı İPOP, 1 Kasım seçimlerinden sonra hareketlenen 2. el oto piyasasında satın alma kriterlerini araştırdı. İşte İkinci El alıcısının satın alma sürecinde dikkat ettiği unsurlar...
İstanbul Park Oto Pazarı İPOP’a gelen müşteriler üzerinde yapılan satın alma davranışları araştırmasından ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre; araç almak için gelen ziyaretçiler büyük çoğunluğu satın alacağı aracı yakından görmek istiyor.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ALIM YÖNTEMİ

İPOP Satış ve Pazarlama Direktörü Cevat Kabataş, araştırmanın detaylarını ise şöyle verdi, “Misafirlerimiz bir aracı satın almadan önce genel itibarıyla internet üzerinden ciddi bir araştırma yapıyor. Aynı özelliklere sahip diğer araçlar ile fiyatları kıyaslıyor. Diğer kullanıcıların yorumlarını takip ediyor ve almak istediği araç modeli ve markalarıyla ilgili tüm sorularına cevap buluyor. Ancak iş satın almaya geldiğinde araca dokunmak, görmek ve kullanmak istiyor. Aynı anda çok fazla marka, model ve alternatif görmek istiyor. Daha da önemlisi aracını güvendiği  kurumlardan alıyor. Bu nedenle de seçeneklerin bol olduğu oto pazarlarını tercih ediyor. Özellikle bizim gibi son derece modern oto pazarlarında aradığını mutlaka buluyor . Bizim pazarımıza gelen alıcılar ortalama 2000 çeşit farklı model aracı aynı alanda görebiliyor , karşılaştırabiliyor ve deneyebiliyor. ‘’dedi. 

ALICILARIN EN BÜYÜK KORKUSU

Araştırmada ikinci el oto alıcısının en büyük korkusunun kasıtlı yanlış beyanlar ve yanıltıcı bilgiler olduğunu belirten Kabataş, “Araştırmanın en can alıcı noktalarından birisi de bu. İkinci el araç alıcısının en büyük korkusu satıcının yanıltıcı, aldatıcı beyanı.  Kötü niyetli satıcıların araçla ilgili yanlış bilgilendirmesi alıcıyı büyük mağduriyetlere uğratıyor. Tüketici aldığı 2. el otomobilin gerçekte beyan edilenle aynı olduğundan emin olmak istiyor. Kilometresi aşağıya çekilmiş, motorda daha önce meydana gelmiş ciddi hasarların bildirilmediği, fazla yağ yakan, arızalı şanzıman gibi çok önemli sorunları olabiliyor.  Bu sebeple aracınızı almadan önce mutlaka akredite bir ekspertiz şirketine göstermek istiyor.  Artık bu işi yapan uzman şirketler aracın daha önce motor arızası yapıp yapmadığına kadar birçok noktadan ciddi kontrolleri yapıyorlar. 2. el otomobil alıcısı bu noktada çok hassas davranıyor, aldığı araçtan emin olmak istiyor. Bunun için de merdiven altı noktalar yerine bizim gibi güvenilir yerleri tercih ediyor” dedi.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÖDEME ŞEKİLLERİ

Araştırmanın dikkat çeken bir başka noktası ise 2. El araç alanların satın alma yöntemleri.İPOP Satış ve Pazarlama Direktörü Cevat Kabataş, “Tüketici 2. el oto alımında en çok kredili sistemi tercih ediyor. Özellikle son yıllarda 2. El Araç alımında kredi kullananların sayısı iyiden iyiye arttı. Kredi koşullarının kolaylaştırılması, bankaların 2. El araç alımına özel uygun kredi kullandırması alıcıları peşin alım yerine bu alana özendiriyor. Cebinde parası olan bile parasını harcamak yerine uygun koşullarda kredi alıp ödemelerini uzun vadeye yaymak istiyor. Araştırmamızda da açık ara kredili satışlar nakit alımların önünde. Diğer yandan ödeme şeklinde yaş kriteri de belirleyici oluyor. Yaş küçüldükçe hem taksit sayısı artıyor hem de peşin ödeme davranışı azalıyor. 25 ila 45 yaş aralığındaki alıcılar genelde 36 ay ile 48 ay taksit seçeneğini kullanırken, 45 yaş üstü maksimum 18 ayı seçiyor” dedi.

İPOP ARTIK BEDAVA

Tüketicinin ne olursa olsun güvenmediği kişiden veya kurumdan araç satın almadığını belirten Kabataş ikinci en önemli unsurunsa avantajlı kampanyaların olduğunu belirtiyor. Kabataş, “Güven unsurunu sağladıktan sonra tüketici kampanyalara bakıyor. İPOP 2. El konusunda pek çok ilki sektöre kazandırdı. Biz güven meselesini garantili satışlarımızla sağlıyoruz. Tüketiciye 10 günde değişim garantisi veriyoruz. Bunun yanı sıra son olarak pazarımızı aracını satmak isteyenlere de ücretsiz açmaya başladık. Yılbaşına kadar İPOP’ta araç satmak , sergilemek bedava olacak. Satıcılar istediği kadar aracı haftanın yedi günü üst düzey güvenlikli, modern bir ortamda ücretsiz bir şekilde araçlarını sergileyip,satabilecek. Ayrıca internet sitemizden de  tüm Türkiye’de ki alıcılara ulaşacak.” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)