İkinci el araç alım-satımı için yeni düzenleme

İkinci el araç alım-satımı için yeni düzenleme

access_time01 Eylül 2016 17:17
İkinci el motorlu taşıtlar hakkında yapılan düzenleme ile vatandaşların bir yılda en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapmasına izin verilecek
İkinci el araç ticaretindeki kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesini ve vergi kayıplarının önüne geçilmesini hedefleyen “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile vatandaşların bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilmesine olanak tanınacak. Çalışma ile ayrıca ikinci el satışı yapan işletmelere araçlara ilişkin “tanıtım kartı” ve “ekspertiz raporu” alma zorunlulukları getirilecek. Yaklaşık 1 yıldır iLab Holding çatısı altında faaliyet gösteren ve internet üzerinde uzun yıllardır araç ilanları kategorisindeki lider oyuncu Arabam.com’un Satış Direktörü Sencer Alagöz, karar ile işini doğru ve profesyonelce yapmayanların eninde sonunda saf dışı kalacağını, sonunda ikinci elde kurumsallığın kazanacağını söyledi. Alagöz, uygulamanın internetten satışı orta vadede daha fazla artıracağını, merdiven altı çalışan nitelikte galerici sayısında ise kademeli olarak düşüşe yol açacağını belirtti. 

Her yıl yaklaşık 5 milyon aracın el değiştirdi ikinci el araç ticaretinin sadece bu işle ilgilenen tacirler tarafından yapılması amacıyla hazırlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” birçok sektör temsilcisi tarafından olumlu karşılandı.  Türkiye’nin lider dijital platform kuruluşu iLab Holding’in çatısı altında yer alan ve araç ilanları kategorisindeki lider oyuncu Arabam.com’un Satış Direktörü Sencer Alagöz, uygulamanın sektörde güven eksikliğinin giderilmesini sağlayacağına dikkat çekerek karar ile işini doğru yapamayanların saf dışı kalacağını, kurumsallığın kazanacağını belirtti. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında hazırlanan taslağa göre, bu iş ile uğraşmayanlar, bir yılda 3’ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el satışı yapan işletmeler de araçların durumuna ilişkin ekspertiz raporu alacak.
 
Ücretsiz ekspertiz hizmeti sunuyor
 
Kararın, sektörde güven eksikliğinin giderilmesini sağlayacağını ve alım satım hacmini artıracağını vurgulayan Alagöz, alıcıları özellikle ekspertiz ve garanti uygulamalarının rahatlatacağını söyledi. Arabam.com Satış Direktörü Alagöz, bu kapsamda kendilerinin de bu güveni yaratmak için Otorapor ile hem birey hem galeri araç satıcılarına ücretsiz temel ekspertiz hizmeti sunmaya başladıklarını hatırlattı.  Bunları tercih etmeyenlerin zamanla oyun dışı kalacağını dile getiren Alagöz, şöyle devam etti: “İşi layığı ile yapmayan, merdiven altı çalışan kimi galeriler de zamanla kademeli olarak saf dışı kalacak. Şu an bile galeri suretinin arkasına saklanmış bireysel olarak ikinci el araç ticareti yapan merdiven altı nitelikte kişiler hakkında şikâyetler geliyor. Uzun vadede galerici sayısının nitelikli biçimde değişerek azalacağını ve sadece işini kurallara ve güven kriterlerine uygun biçimde yapanların ayakta kalacağını düşünüyoruz.”

“İnternetten satışı coşturacak”

Kimi görüşlerin aksine web üzerinde ikinci el araç ilan sayısında ciddi artış beklediklerini anlatan Alagöz, uygulamanın özellikle internet satışını tetikleyeceğini ve bu alanda ikinci el oto alım-satımının beklenenden çok daha fazla gerçekleşeceğine dikkat çekti. Öte yandan kararda bazı olumsuz noktaları işaret eden Alagöz, bunlar arasında ilanlarda şase ve motor no olması gerekliliği kısmının başka nitelikte dolandırıcılığı tetikleyebileceğini, uygulama ile bazı detayların netleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi. Sektörden gelecek geri dönüşlere göre son şekli verilecek tasarının 2017’ye kadar hayata geçmesi bekleniyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • engin kılıç13 Nisan 2017 00:02bu ne saçmalıktır ya oldu olacak malı mülküde galericilerin üstüne geçirem artık tam olsun de gidin bi hayırlı işe dokanın bi kerede

    (%66,67) (%33,33)