İkinci el araç piyasasında satışlar arttı

"İkinci el araç piyasasında satışlar arttı"

access_time05 Ağustos 2017 14:44
MASFED Başkanı, "Yılbaşında artırılan ÖTV oranları ve dövizdeki kur farkı nedeniyle pahalanan sıfır araç pazarında daralma devam ediyor. İkici el araç piyasasında hem satışlar hem de fiyatlar yükseldi." dedi

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, yılbaşında artırılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ve dövizdeki kur farkı nedeniyle sıfır araç pazarındaki daralmanın devam ettiğini, ikici el araç piyasasında ise hem satışların hem de fiyatların yükseldiğini söyledi.

Erkoç, Otomotiv Sanayi Derneğinin verilerine göre sıfır otomobil satışlarının bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 azalarak 305 bin 924'e, toplam taşıt satışlarının da yüzde 9 düşüşle 410 bin 609'a gerilediğini kaydetti.

İkinci el araç piyasasında ise hareketlilik yaşandığını belirten Erkoç, Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre ocak-mayıs döneminde 2016'nın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 6,4 artış gerçekleşerek 2 milyon 87 bin 708 aracın satıldığını bildirdi.

"Yüzde 10-15'lik artış söz konusu"

Erkoç, sıfır araçlarda yılbaşında artırılan ÖTV oranları ve dövizdeki kur farkının fiyatları yükselttiğini, bu piyasadaki daralmanın ikinci el araca yönelimi getirdiğini vurguladı.

Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ve otomotiv ticaret ve yaşam merkezi Otonomi'nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Erkoç, ikinci el araç piyasasında hem satışların hem de fiyatların arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İkinci el piyasada satılan arabayı aynı paraya yerine koyamıyoruz. Mesela bahardan itibaren satışlarda yüzde 10-15'lik artış söz konusu. Bahar aylarında 50 bin lira olan araçlar bugünlerde 55-60 bin lira civarında. Tahminlerime göre bu durum 1-2 ay daha sürebilir. Yıl sonuna doğru sıfır otomobil fiyatlarında gerileme olursa, ikinci el otomobil fiyatları da düşer. Sıfır araçta yeni kur ve ÖTV farkıyla araçlar gelirse fiyatlar gerilemez, aksine yükselir. Araba alacaklar için şu an tam zamanı."

Erkoç, ikinci el araç satışlarının tatile ve memleketine gidenlerin artmasından dolayı oto galerileri ve bayilerde genelde mart-temmuz aylarında yükseldiğine işaret ederek, eylül-ekim aylarında da vatandaşlardan araçlarını satanların arttığını anlattı.

Araç alacaklara uyarılar

Araç alacaklara uyarılarda da bulunan Erkoç, vatandaşların alımı mutlaka muhatap bulabileceği, güvenilir kurumlardan yapması gerektiğini söyledi.

Erkoç, insanların en çok aldatıldığı yerlerin internet siteleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Devletin buna bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Ne yazık ki en büyük dolandırıcılık internette oluyor. Bunun içinde otomobil ticareti de var, teknolojik ürünler de oluyor. Bilinmeyen internet sitelerinden alışveriş yapılmaması gerekiyor. Alıcılara ısrarla araçlarını kurumsal yerden almalarını öneriyoruz. İnternet sayfalarından, araba pazarlarından, tanımadıkları insanlardan araç almasınlar. Araç alırken bilirkişilere göstermek çok önemli. Vatandaşlarımız aracı kontrollerini yaptırmadan almasınlar. Tanınan, bilinen yerden araç alın ve mutlaka aldığınız aracı teknik servise ya da güvenilir bir ekspere gösterin."

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)