İlk etapta yüzde 30'u yerli olacak

İlk etapta yüzde 30'u yerli olacak

access_time03 Aralık 2018 08:55
TAYSAD Başkanı Alper Kanca, ''Şu anda yerli otomobilin ancak yüzde 30’unu karşılayabiliriz” dedi

2 Kasım 2017’de temelleri atılan ve 1 Eylül 2018’de Alman Bosch’tan transfer edilen Gürcan Karakaş’ın CEO olarak direksiyona geçmesiyle çalışmaların başladığı ‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’ (TOGG) temaslarını hızlandırdı. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, geçen hafta önce 415 üyesiyle otomotiv tedarik sanayi üretiminin yüzde 65’ini ve ihracatının da yüzde 70’ini temsil eden Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyeleriyle, daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelip 2019 yılı sonunda prototipi ortaya çıkacak projeyle ilgili sunum yaptı. Son 1 aydır Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) ile de görüşmeler yapan Karakaş, temasları ile ilgili sessizliğini korurken, gelişmelerle ilgili açıklamayı görevinde 100. gününe denk gelen 13 Aralık’tan sonra yapacağını söyledi. Karakaş geçen aylarda yaptığı açıklamada da Türkiye’nin otomobili projesiyle ilgili olarak ilk etapta 100 günlük öncelik ve önem haritasına yoğunlaştıklarını söylemişti.

ANALİTİK VE TEKNİK SUNUM

TAYSAD geçen hafta TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ı üye toplantılarında ağırladıklarını sosyal medya hesaplarından duyurunca mikrofonu başkan Alper Kanca’ya uzattım. Gürcan Karakaş’ın Bosch Türkiye’deki görevi nedeniyle TAYSAD’da 6 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptığını, bu yüzden kendisini aileden biri olarak kabul ettiklerini aktaran Kanca şunları söyledi: “Ancak Gürcan Karakaş’ın ricası üzerine yaptığı sunumun ve toplantının detaylarını veremeyeceğim. Ama şunu söyleyebilirim, gerçekten etkilendik. Daha önceki yerli otomobil girişimlerinde inanın bunu görmemiş, o zaman projeyi dinlediğimiz zaman olmayacağını anlamıştık. Gerçekten yeni otomotiv dünyasında olması gerekenleri, vizyoner bir sunumla bize anlattı. Karakaş’ın 15-20 slaytlık sunumundan çok memnun olduk. Analitik ve teknik verileri çok beğendik. Gerçekten yeni otomotiv dünyasında olması gerekenleri, vizyoner bir sunumla bize anlattı. Sonuç olarak Türkiye, yeni nesil araçlarda treni kaçırmadı. Karakaş ve ekibinin bu konuda başarıla olabileceğini düşünüyorum. Çünkü derslerine gerçekten iyi çalışmışlar.”

YENİ NESİLDE ZAYIFIZ

Karakaş ve ekibinin Türkiye’nin otomobili için yavaş yavaş sahaya indiğini kaydeden Kanca’ya yapılan toplantıdan bağımsız olarak, “Peki Türkiye’nin otomobilinin ilk etapta ne kadarı yerli olacak, yani siz ne kadarını yapabilirsiniz?” sorusunu sordum. Kanca hiç tereddüt etmeden şu sevabı verdi: “Türk tedarik şirketleri bir aracın kaportası ve bir sürü noktasında dünyada uzman. Ama önümüzde yeni bir süreç var. Bu süreçte yeni nesil araçlar ve gelişmeler var. Elektrikli, otonom gibi... Biz bu konuda açıkça söylemem gerekirse zayıfız. Türkiye’nin otomobili projesi de yeni nesil bir proje olacak. Elektrikli ve ileri teknolojilerle donatılacak. Biz yapabileceğimiz kadarına destek olacağız. Ama kendimizi geliştirip daha fazla katkı sağlamak için çalışacağız. Dünyada da birçok dev yeni nesili çözemedi tek başına ilerleyemiyor. Uluslararası işbirlikleri yapıyor. Sonuçta bir çocuk yürümeden önce koşamaz. Bu yüzden biz de Türkiye’nin otomobili ile kendimizi geliştireceğiz. Türkiye’nin otomobilinde yerlilik oranına gelirsek eğer, biz Türk tedarik sanayisi olarak yerli otomobilin ancak yüzde 30’unu karşılayabiliriz. Daha fazlasını da belki yaparız ama o zaman maliyetler devreye giriyor.”

BABAYİĞİT OLMAYA CESARET EDEMEDİK

ALPER Kanca, Türkiye’nin otomobili projesine en çok desteği verenin TAYSAD olduğunu belirterek, “Çünkü bir karşılık beklemiyoruz. Biliyorsunuz bazı destekler verenler, “Destek veriyoruz ama üretimi burada yapın’ gibi beklentileri içindeydi. Hep Türkiye’nin otomobilinin arkasında olduk çünkü tedarik sanayi dünyaya ihracat yapan globalleşmiş bir sektör. Yerli otomobille daha da gelişme şansı olabilir. Babayiğitler arasında büyük bir tedarik şirketinin de olmasını isterdik ama dev grupların yanında cesaret edememişler olabilir” dedi. Ayrıca Kanca, uzun yıllardır Türkiye’de büyük markaların fabrikalarında model geliştiren ve proje aşamalarını aşama aşama bilen değerli bir yöneticinin Gürcan Karakaş’ın çok doğru yolda olduğunu da aktardı.

100. GÜNÜMDE AÇIKLAYACAĞIM

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’a da geçen haftaki temasları sonrası mesaj atarak kısa bir açıklama yapmasını rica ettim. Sağ olsun Karakaş, bu yoğunluğunun arasında kırmayarak şunları söyledi: “TAYSAD’da sektörün genel geleceği ile ilgili bir sunum yaptım. Ayrıca eski TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi olarak Türk yan sanayinin başarılarından bahsettim. Ancak henüz basına konuşmadığımız için sunumumuzu dağıtmadık. Haziran ayında bana sorduğunuz 10 soruyu unutmadım çünkü doğru sorulardı. Malum bu görevimdeki 100. günüm 13 Aralık’ta doluyor. O tarihten sonra haberleşiriz” açıklamasını yaptı. Karakaş için 100 gün önem taşıyor çünkü daha önce yaptığı açıklamada, “Yeni görevinde ilk yapacağım şey ofise yerleştikten sonra ekibimle projenin detaylarına girip, 100 günlük önem ve öncelik haritasına yoğunlaşmak olacak” yorumunu yapmıştı. Not: Haziran ayında ‘Yerli otonun CEO’suna tam 10 sorum var!’ başlıklı yazımı internetten bulabilirsiniz.(Emre Özpeynirci/Hürriyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)